070-3223066 (Nederlandnl) 078-353100 (Belgiëbe) Nieuwsbrief

Tips voor rondreis Zuid-Afrika met kinderen

Een rondreis met kinderen in Zuid-Afrika: niet zelden levert het de ultieme reisherinnering op. Oog in oog met leeuwen, een dolfijn cruise op zee, langs grote groepen nijlpaarden varen in St Lucia, een kudde olifanten zien in Addo Alephant Park, met de hop on hop off-bus door Kaapstad. Kinderen van alle leeftijden zullen er optimaal van genieten. De reis wint natuurlijk extra aan waarde als je in de rondreis Zuid-Afrika activiteiten en tours opneemt die juist ook voor de kinderen leuk zijn. Safari’s geschikt voor kleintjes, duiken met haaien voor grotere kinderen. Lees hier over de tips voor een rondreis Zuid-Afrika met kinderen.

Met kinderen op reis naar Zuid-Afrika:

Wij zetten er een aantal op een rijtje. En we boeken ze desgewenst graag voor u vooraf. Vaak is dat handig want bijvoorbeeld de Walvis ‘cruise’ bij Hermanus kan ook zomaar volgeboekt zijn als u aankomt. Bekijk ook eens onze rondreis Met de kinderen op reis door Zuid-Afrika.

Hop on-hop off in Kaapstad
Kaapstad is één van de meest geliefde steden ter wereld en een must tijdens je rondreis Zuid-Afrika, óók met kinderen. Maak de eerste dag een tour met de Hop on Hop off bus. Het is goedkoop en je krijg direct een goed beeld van wat de stad te bieden heeft. Kinderen vinden het prachtig om bovenin op het open dek te zitten. Uitstappen? Natuurlijk de Tafelberg als het helder is: direct met de kabelbaan naar boven gaan. En bij het mooie Two Oceans Aquarium.

Township tour
Op reis door Zuid-Afrika kun je op veel plaatsen townships bezoeken. Het is zeker voor kinderen een kennismaking met een volstrekt andere wereld. Bij veel tours, bijvoorbeeld met bezoek aan de Khayelitsha (er wonen meer dan 1,5 miljoen mensen, niemand weet precies hoeveel) en Langa in Kaapstad, waar je ook kennis maakt met mensen die er wonen. In Soweto – vermoedelijk het bekendste township ter wereld, het heeft tegenwoordig veel van een gewone stad – kun je ook het Héctor Pieterson museum bezoeken: het doodschieten van de jonge Héctor bij een studentendemonstratie luidde het begin van het einde van de apartheid in. Vooral voor tieners – leeftijdgenoten van Héctor – fascinerend om te zien. Of plan een bezoek aan het Apartheidsmuseum in tijdens je rondreis Zuid-Afrika met grotere kinderen.

De walvissen van Hermanus
Je weet nooit precies wanneer ze komen en weer gaan, maar in zijn algemeenheid zijn de walvissen bij Hermanus er tussen juni en eind november. Dan is het tijd om te baren en zoeken ze het warme water bij Hermanus op. Soms zijn er tientallen. Maak met de kinderen een boottocht op zee. Nooit kom je dichter bij deze magnifieke dieren. Lees ook dit blog over Hermanus en de walvissen. Wij boeken deze walviscruise graag voor u met uw rondreis Zuid-Afrika.

Op safari in de buurt van Kaapstad
Iedereen kent Krugerpark, het gigantische wildpark in het noordoosten van Zuid-Afrika, op zo’n 2000 km van Kaapstad. Dichterbij zijn echter ook mogelijkheden, met prima safari’s voor kinderen: omdat deze parken kleiner zijn, is het veel gemakkelijker om het in het levende wild te kunnen vinden tijdens de game drive. Je kunt er een dagtocht naar toe maken maar er ook slapen in vaak prachtige gelegen luxe accommodaties. De bekendste bij Kaapstad is Aquila. Maar er zijn meer, zoals de Garden Route Game Reserve (aan te bevelen) en Buffelsfontein Game & Nature Reserve. Lees ook ons blog: met kinderen op safari in Zuid-Afrika.

Pinquins bij Boulders Beach
De dagtocht vanuit Kaapstad over het Kaaps schiereiland mag tijdens de reis Zuid-Afrika met kinderen niet ontbreken. Een stop bij Boulders Beach bij Simonstown dan algauw een hoogtepunt: je loopt er op het strand gewoon tussen de deftig waggelende pinquins door. Overigens zijn ook de rennende en springende bavianen (‘Beware of the baboo’s’) bij de Kaap erg leuk om te zien. Maar let op: ga buiten de auto niet staan eten, ze zijn hondsbrutaal en rukken het eten zo uit je hand!

Struisvogels in Oudtshoorn
Oudtshoorn is de struisvogelstad in Zuid-Afrika en een vaste halte tijdens een rondreis Zuid-Afrika als je de Kaapstad en de Tuinroute aandoet. Als je er naar toe rijdt door de prachtige Kleine Karoo kom je er al honderden tegen op de uitgestrekte struisvogelboerderijen, waarbij je je vooral verbaast over het feit dat ze eten terwijl er niets te eten lijkt. Veel van deze boerderijen bieden ook verblijfsaccommodatie aan: leuk voor de kinderen om deze beesten van dichtbij te zien en te leren over leven en werken op zo’n boerderij.

Plettenberg Bay
Plettenberg Bay ligt in het hart van de Tuinroute, vlakbij Knysna en niet ver van Tsitsikamma. Verblijf hier een paar dagen want er is enorm veel te doen, zeker ook voor de kinderen: duiken met haaien, een dolphincruise, een townshiptour in Knysna – noem maar op. Voor kinderen is zeker een bezoek aan Jukani serieus te overwegen. Hier worden katachtigen (oa leeuwen, cheeta’s, luipaarden) opgevangen die niet meer in het wild kunnen leven. Hoewel ze veel ruimte hebben om te leven kun je de dieren toch vaak goed zien. Het is zeker ook een leerzaam bezoek. Tot dezelfde organisatie behoren overigens Birds of Eden en Monkeyland. Vooral leuk tijdens een reis Zuid-Afrika met jongere kinderen.

Tsitsikamma National Park 
Tsitsikamma is niet alleen een prachtig natuurgebied – het is ook een perfecte bestemming voor iets meer avontuurlijk ingestelde jongeren. Je kunt er bungeejumpen vanaf de Blaukransbrug, met meer dan 200 meter de hoogste brug van Afrika. Iets minder spectaculair maar voor kinderen van allerlei leeftijden ook leuk, is de Canopy tour: van boomtop naar boomtop slingeren. Tsitsikamma is trouwens toch al bijna een must tijdens je rondreis Zuid-Afrika: bij Storms River Mouth hangt een spectaculaire hangbrug over de monding van de rivier, in de oceaan zie je de dolfijnen ‘tuimelen’. Het mag in een lijstje met tips voor een rondreis Zuid-Afrika met kinderen niet ontbreken.

Addo
Als er één plek is om olifanten in het wild te zien is het Addo Elephant Park wel. In dit enorme park wonen er nu circa 800. Je komt er gemakkelijk hele kuddes tegen, vaak bij de waterplassen waar ze drinken en zich onderdompelen. Een mooi gezicht. Addo is ook het leefgebied van de Big Five, maar leeuwen en zeker luipaarden laten zich hier wat minder gemakkelijk zien.

St Lucia
St Lucia is het nijlpaardstadje van Zuid-Afrika. Niet gelogen: de enorme beesten lopen er ’s avonds soms écht door de hoofdstraat. Kom je er één tegen, ga aan de kant, het dier doet het niet. Zie gegarandeerd enorme aantallen nijlpaarden in de rivier door een Hippo & Croqodile boottocht te maken. De krokodillen zijn doorgaans wat luier en drijven vooral. De nijlpaarden komen echter regelmatig met hun enorme bekken uit het water omhoog. Een spectaculair gezicht. Maak zo’n boottocht met je kinderen in Zuid-Afrika.

Krugerpark
Zoek eens op YouTube naar Krugerfilmpjes en je komt de meest spectaculaire opnamen tegen. Wij adviseren vaak om te kiezen voor een verblijf in een Private Game Reserve, zoals Sabi Sands,Timbavati of Thorny Bush, onderdeel van Kruger. Ja, het is duurder, maar de game drives vaak veel spannender en bij een accommodatie zoals Simbavati River Lodge komen de olifanten, hyena’s en andere wilde dieren avond aan avond drinken in de drinkplaats vlak voor het restaurant. ‘Mensen vergeten hier soms gewoon te eten.’

Kortom: met deze tips voor een rondreis Zuid-Afrika met kinderen kun je de reis Zuid-Afrika voor kinderen nóg onvergetelijker maken.

Meer over Reizen met Kinderen naar Zuid-Afrika

Lees ook:
Baby-vriendelijke route door Zuid-Afrika
Met de baby op safari in Zuid-Afrika
Baby-vriendelijke hotels in Zuid-Afrika

Meer tips? Lees: Praktische tips voor je individuele rondreis Zuid-Afrika

Bekijk ook het volledige aanbod van onze rondreizen Zuid-Afrika.

Gerelateerde reizen

Bel of mail mij terug