- Home
- Blogs
- zuid-afrika
- Baby-vriendelijke hotels in Zuid-Afrika
Van te voren leggen we onze individuele rondreis Zuid-Afrika vast. Alle accommodaties gaan via AmbianceTravel. De route hebben we grotendeels zelf uitgedacht, onze wensen zijn kristal helder we overleggen met Ambiance en komen tot een mooie opzet. Kleinschalige, luxe hotels met inspiratievolle inrichting, heerlijke keuken of vlakbij restaurants inclusief ontbijt en een babybed, liefst met zwembad en 2-persoonsbed zonder achterschot (mijn man is namelijk 2 meter). Oh ja en dichtbij het centrum of activiteiten. Verder geven we een indicatieprijs per nacht op. Dit gecombineerd met hun kennis over de bestemming en connecties zorgt voor een reis met verrassend leuke accommodaties, die ik bijvoorbeeld via Booking.com niet had kunnen vinden of veel duurder waren. We planden een rondreis Zuid-Afrika met baby.
Na een extreem drukke periode willen wij niet voor een dubbeltje op de eerste rang, maar gewoon goed en comfortabel slapen. Hun eerste voorstel is gelijk een schot in de roos. Gezien ons uitgebreide zoekgedrag vooraf kunnen wij gelijk volmondig ‘ja’ zeggen en zijn we super blij met de locaties, de atmosfeer en faciliteiten van onze hotelselectie. In de bevestiging voor onze individuele rondreis Zuid-Afrika is overal een kinderbed gereserveerd. Dit laten we wijzigen in ‘cot’ of ‘babybed’. Een kinderbed is voor kleine Lizzy nog iets te ambitieus.
In Zuid-Afrika zijn niet veel internationale reizigers met een baby of met een kind van 2 jaar. Eigenlijk zijn wij in vrijwel alle accommodaties de enige met een baby / dreumes. We zijn één gezin uit Korea tegengekomen in Oudtshoorn, waarbij de zus van de moeder en zijn ouders meereisden als babysitters. De meeste internationale ouders nemen hun kinderen vanaf 4-6 jaar zodat zij zich de reis kunnen herinneren. Dat kan Lizzy waarschijnlijk niet, maar wij vergeten dit nooit meer en de foto’s zullen altijd bewijzen dat ze er is geweest. Als iemand vraagt aan haar wat ze heeft gezien, dreunt ze verlegen op: “grote olifanti, neushoorn, apie (oe, oe), affe, baby olifanti, rahhhh leeuw, grote kip tok tok, hert, mama knuffelen met olifanti, eng, eng”. Ik vind reizen met een dreumes door Zuid-Afrika zeker aan te raden. Het land zich uitstekend voor een individuele rondreis met ook jonge kinderen.
De accommodaties zijn stuk voor stuk toppers. Uitblinkers zijn Sibuya Game Reserve in Kenton-on-Sea, Buffelsdrift in Oudtshoorn en Whale Rock Lodge in Hermanus. Sibuya en Buffelsdrift zijn luxe safaritenten en all-inclusive lodges. Whale Rock geeft meer het intieme huiskamer gevoel en is waanzinnig sfeervol. Het is een echte luxury lodge die zich kan meten met beste lodges van de wereld. Dit helpt allemaal wel als je een rondreis Zuid-Afrika maakt met baby.
Whale Rock Lodge in Hermanus heeft per zes ruime en zeer sfeervolle kamers een gemeenschappelijke ruimte met leestafel, open haard en loungehoek gemaakt. In totaal heeft het complex twaalf kamers. Juist dit ‘formaat’ maakt het geschikt voor een individuele rondreis Zuid-Afrika: we zitten liever niet tussen de grote groepen. In de centrale ruimte bevindt zich de “honesty/selfservice” bar. Het ontbijt wordt geserveerd naast het zwembad. Je hebt hier het gevoel thuis te zijn. Het hotel kan zich meten aan lodges uit de “luxury hotels of the world”. Het hotel ligt aan het begin van het “Kuspaaitje “, het prachtige wandelpad naar het centrum van Hermanus (+/- 40 minuten lopen) en naast de haven van Hermanus, waar alle whalewatching trips beginnen. Het hotel wordt gemanaged door een Nederlands stel vanuit Stellenbosch.
Knorhoek Guesthouse in Stellenbosch brengt je terug in de tijd. De moderne kamers zijn gemaakt in de stallen of bijgebouwen van een authentieke wijnboerderij. In het hoofdgebouw bevindt zich het restaurant en de receptie. Koffie en thee is hier gratis en fris, bier of wijn schrijf je zelf achter je kamernummer op. Het wijnlokaal en de proeverij bevindt zich tegenover het hoofdgebouw. Het bed is groot en zeer comfortabel en de gastvrijheid is hartverwarmend. Voor vijf uur geef je aan of je een 3-gangen menu mee wil eten voor 200 ZAR per persoon. Zeker een avond doen want het is de typisch Zuid-Afrikaanse keuken. Lizzy is dol op de kokkin en de hond, Zackie. Lizzy helpt een handje mee in de keuken en de kokkin praat vrolijk in het Zuid-Afrikaans tegen haar. Heel schattig. Dit is een luxe, persoonlijk, heel veilig en onvergetelijk verblijf. Een absolute aanrader voor een individuele rondreis door Zuid-Afrika.
Rockwell All-Suite, Belvidere Manor en Cape St. Francis zijn complete appartementen/vakantiehuizen. Rockwell ligt in de populaire wijk, De Waterkant, in het hartje van Kaapstad. Het complex doet aan als een hotel, maar er wonen tegelijkertijd ook gewoon mensen permanent in de appartementen. Ons appartement is zeer ruim en heeft wat schuin hangende kastdeuren. In de kledingkast ligt bovenin inventaris van de verhuurder. Verder had de schoonmaak beter gekund. Het terras is ontzettend ruim en de faciliteiten van het complex zijn perfect. Er is een goede gym, lekker zwembad en de bar/eethoek zit ’s avonds goed vol. Parkeren is gratis onder het complex in een diepliggende parkeergarage. Je hebt hier een afstandsbediening voor nodig. Echter die kregen wij niet waardoor de bewaking ons door de tussenpoorten moest leiden. Wij zijn blij dat we de auto de 3de dag hebben besteld, waardoor we de eerste dag in alle rust met de taxi V&A Waterfront kunnen verkennen.
Belvidere Manor, in Knysna, het hart van de Tuinroute, is een schitterend landgoed op een unieke landtong. Het oude hoofdgebouw is in een koloniale Engelse stijl gebouwd en uitgebreid vanaf het hoofdgebouw met huisjes, die nu in een u-vorm rond het zwembad staan. The Bell is een kleine, gezellige herberg op het terrein waar we elke avond heerlijk eten. In de ochtend zitten we op de veranda van het landhuis uit te kijken over de zee en de weelderige tuin. In het huis stoken we ’s avonds de openhaard op en lezen we op de lekkere loungebanken een boek. Dit is een unieke plek in Zuid-Afrika.
Cape St. Francis Resort, onze volgende stop tijdens de rondreis Zuid-Afrika met baby, is een timeshare complex aan het strand. De bestemming is zeer populair onder surfers en ook nu wordt er al fanatiek geboard. Naast de receptie zit Joe Fish die adverteren het populairste zwembad restaurant van Zuid-Afrika te zijn en tegenover het complex ligt Rock Lily bar/restaurant. Door de pitbull en het menu heeft Rock Lily het karakter van een ruig Harley Davidson wegrestaurant. Wij besluiten St. Francis te ontdekken om met uitzicht op zee te eten. De beste mogelijkheid hiervoor is de haven wordt ons verteld. In het donker rijden we verkeerd en komen terecht in het centrum dat bestaat uit twee drive-in winkelcentra. Er is een sushi/fish bar/restaurant geopend en hier zitten we tussen de lokale bewoners te eten. Lekker middle-of-the-road, eenvoudig, goedkoop, goed en snel. De Harbor, blijkt de volgende dag is ook een groot timeshare complex. Het restaurant is duidelijk nog niet berekend op het seizoen. Joe Fish bij ons resort is dan de beste keuze. Het ontbijt is wat eenvoudig, maar de sportsbar gezellig en het restaurant prima, zeker als je houdt van grote porties.
De Cape doet in deze periode van het seizoen wat leeg aan. Het strand is wit en uitgestrekt en de huizen behoren tot witte Zuid-Afrikanen, die hier hun buitenhuis hebben. De winkels in het centrum verkopen naast surf- en yogakleding ook woningaccessoires. Het complex bestaat uit luxe appartementengebouwen van twee verdiepingen hoog waarbij de terrassen grenzen aan een zwembad met zonneterras. In deze tijd wonen hier voornamelijk lokalen. De badkamer is zeer ruim en heeft een buitendouche! Hier kom je echt voor je rust. Boarden is best gevaarlijk gezien de grote hoeveelheid witte haaien, die zich hier bij het een-na-zuidelijkste puntje van Zuid-Afrika, Sharkpoint, bevinden. De film ‘Endless Summer’ is hier opgenomen. Het pinguïnreservaat bij de vuurtoren is een aanrader net als de vele look-out punten bij de kust. Hier zie je walvissen zwemmen, surfers golven bedingen of zeeleeuwen zonnebaden. Wij genieten ook van de boottocht van een uur waar het lijkt of een walvis met ons meezwemt en we de ruigheid van de zee bij Sharkpoint ontdekken waar de zeeleeuwen in grote kolonies aanwezig zijn.
Addo Main Rest Camp is de meest basic accommodatie van onze reis. Het is een typische National Park locatie met ruime maar zeer eenvoudig ingerichte appartementen, die fantastisch zijn gelegen met vrij uitzicht in het schitterende park. Wij hebben hier de gehandicapten kamer met spiegels en wasbakken op zithoogte. Best onhandig. Er zit een complete keuken in. De snelkoker ziet er roestig uit. Dus de fles voor Lizzy maken we in het restaurant met thee- en bronwater. Het restaurant is gezellig druk en iedere tafel lijkt zijn eigen ober te hebben. ’s Avonds rijden we met de auto terug om een ontmoeting met een olifant te vermijden. Het park is een absolute aanrader en in dit resort kun je optimaal genieten van al het moois wat dit park te bieden heeft.
Sibuya Game Reserve heeft een apart familiekamp, River Camp, waar vier super comfortabele tenten staan. Forest en Bush Camp zijn hetzelfde opgezet maar dan voor stellen. Wij zijn de enige gasten. Geweldig!!! De Nederlandse stagiaire, Simone, is een geweldige babysitter. De boottochten en de gamedrives met privé-chauffeur, Scott, zijn uniek. Zeer enthousiast wordt Lizzy van alle “koeien” of “olifanti”. De gids durft risico te nemen door heel dichtbij de leeuwen, giraffes, buffels, olifanten en neushoorns te parkeren, off-the-beaten-track. Als Lizzy te luidruchtig is, houdt hij meer afstand maar dat komt eigenlijk zelden voor. We zien zelfs een giraffe van 1 week oud! De leeuwen zitten in een afgesloten gedeelte van het park aangezien ze anders de dierenpopulatie te snel naar beneden brengen. We parkeren praktisch naast de leeuwen die ongestoord verder gaan met hun dagelijkse routine. Het mannetje is zichtbaar geïrriteerd door het initiatiefrijke vrouwtje. Het stel laat de 3 spelende kleintjes achter om samen luid brullend te ravotten. Het park is zo prachtig groen, groots en gevarieerd. We komen hier helemaal tot rust. Onze conclusie: doen, een rondreis Zuid-Afrika met baby.
Lees ook eens: