070-3223066 (Nederlandnl) 078-353100 (Belgiëbe) Nieuwsbrief

Hermanus, walvissen, haaien en wijngaarden

Hermanus dankt haar bekendheid voornamelijk aan de walvissen die in de wintermaanden naar de warmere wateren in de beschutte baai komen. Een wandelpad loopt langs de baai van de ene kant van het dorp naar het andere. Een telescoop in de oude haven biedt de mogelijkheid om de baai af te zoeken en de walvissen en dolfijnen van dichtbij te zien. Het zal u niet verbazend dat Hermanus in veel rondreizen Zuid-Afrika voorkomt, onder meer in de rondreis De hoogtepunten van Zuid-Afrika maar ook in onze culinaire rondreis De Kaap Culinair – Luxe.  Ontdek de walvissen en wijngaarden in Hermanus.

De walvis die het meest voorkomt in het Walker Bay gebied is de zuidkaper (Southern Right Whale), maar andere soorten worden ook waargenomen, zoals de bultrug. De walvissen arriveren rond juni in de baai om te paren en te baren in het relatief ondiepe water. De beste tijd om walvissen te zien is oktober, maar ook in november is er nog kans dat u ze ziet zwemmen. De ‘whale crier’ houdt de wacht en blaast op zijn hoorn als en waar de walvissen zijn gesignaleerd.

Whale watching cruise
Vanuit de nieuwe haven worden boottochten naar de walvissen gemaakt. Deze boottochten worden streng gereguleerd, om de natuur en de walvissen niet te verstoren. De tochten duren 2 tot 2,5 uur, waarbij een afstand van 50 meter van de walvissen wordt aangehouden. Sommige walvissen zijn erg nieuwsgierig en kunnen 3 tot 4 meter van de boot boven water komen, wat unieke fotomomenten oplevert. T

Dyer Island
Tijdens deze boottochten brengt u veelal een bezoek aan Dyer Island. Naast Dyer Island ligt Geyser Rock, waar 60.000 zeehonden leven. Het water tussen de twee eilanden heet Shark Alley, een geliefde plek voor de witte haai. Vanuit Kleinbaai, dat op circa drie kwartier ten zuidoosten van Hermanus ligt, worden zogenaamde ‘white shark cage diving tours’ georganiseerd, waarbij u in een kooi vlak onder het wateroppervlak zakt en de witte haaien van heel dichtbij kunt bekijken.

Walvissen en wijngaarden in Hermanus
Tussen Hermanus en Caledon, in de Overberg-regio, ligt een klein wijngebied, de Hemel-en-Aarde vallei geheten, net zo mooi als de naam doet vermoeden. Druivensoorten die het hier erg goed doen zijn pinot noir, chardonnay en sauvignon blanc. Bekende namen van wijnhuizen aan de bijna 7 kilometer lange wijnroute zijn onder andere Bouchard Finlayson, Hamilton Russell en Creation Wines. Bij Creation kunt u ook diverse wijn- en spijsarrangementen boeken.

Lees ook over andere leuke plaatsen, zoals Swellendam en Tulbagh. Lees ook eens meer over onze:

Gerelateerde reizen

Bel of mail mij terug