070-3223066 (Nederlandnl) 078-353100 (Belgiëbe) Nieuwsbrief

Honderden olifanten in Addo Elephant National Park

Het Addo Elephant National Park is gelegen in de vallei van de Sondagsrivier. Het park herbergt een beschermde kudde olifanten, die eens over de velden van de Oostkaap liepen. Het is een prachtig park met een schitterende flora en afwisselende fauna. De olifanten overleven door de aanwezigheid van de spekboom (Portulacaria Afra). Dit is een plant die wel drie meter hoog wordt en dient als delicatesse voor olifanten. Addo is terecht een populaire stop tijdens een rondreis Zuid-Afrika.

De eerste kolonisten die in het Addo gebied kwamen wonen, slachtten meteen een groot deel van de olifantenkuddes af omdat de dieren vaak hun velden en plantages verwoestten. Het aantal dieren bleef in de loop der jaren afnemen, tot er nog maar een tiental olifanten over was. Ter bescherming van deze kleine groep werd het Addo Elephant Park in 1931 opgericht. Deze dieren stonden bekend als zeer agressief en om ze wat rustiger te maken werden ze gevoerd met vrachtwagens vol verrotte sinaasappels. Dit experiment bleek succesvol en de kudde begon zich uit te breiden. Het voeren met sinaasappels werd stopgezet, maar tot de dag van vandaag zijn de olifanten nog dol op deze vruchten. Ze zullen een auto verpletteren als ze ruiken dat er citrusvruchten inzitten, daarom mag u bij een bezoek aan het park geen citrusvruchten meenemen.

Addo olifant
De Addo olifant is kleiner dan andere Afrikaanse olifanten. Zij heeft tevens een roodachtige gloed en alleen de stieren hebben slagtanden. Naast olifanten vindt u in het park ook neushoorns, buffels, leeuwen en luipaarden, hoewel deze laatste zelden wordt gespot. Het park is ook uw aandacht waard vanwege de kleinere dieren die hier te vinden zijn, zoals de vleugelloze mestkever die alleen hier voorkomt. Het insect rolt grote ballen van olifantenmest en brengt ze naar ondergrondse broedkamers. Zo is een perfecte kringloop ontwikkeld: de door de olifanten verteerde planten worden broedkamers voor de mestkever en tenslotte vruchtbare mest voor de aarde.

Big Five en Big Seven
Addo Elephant National Park is in de loop der jaren enorm uitgebreid en beslaat nu een oppervlakte van zo’n 180.000 hectare. De bedoeling is om in de toekomst een aansluiting te creëren met de Indische Oceaan, zodat in het gebied de Big Seven (naast de Big Five ook de walvis en witte haai) voorkomt. U kunt zelf in het park rondrijden, maar door verschillende organisaties en accommodaties worden ook begeleide game drives aangeboden in open terreinwagens met een gids.

Benieuwd welke dieren je kan zien? Geniet dan vast van voorpret met een van de veldgidsjes met dieren in Zuid-Afrika van Naturescanner.

Lees ook:
Dagenlang je ogen uitkijken in Krugerpark
St Lucia en Hluhluwe game reserve
Timbavati Game reserve, deel van Krugerpark
Kgalagadi Transfontier Park; adembenemend mooi

Gerelateerde reizen

Bel of mail mij terug