- Home
- Blogs
- zuid-afrika
- Met de baby op safari in Zuid-Afrika
De activiteiten in Zuid-Afrika als gamedrives (safari’s) zijn meestal voor kinderen vanaf 6 jaar. Bij de meeste van onze accommodaties die we bezochten tijdens onze rondreis Zuid-Afrika, waren ze behulpzaam en mocht Lizzy van bijna twee gewoon mee. Bij Buffelsdrift in Oudtshoorn zijn kinderen vanaf 4 jaar welkom bij hun activiteitenprogramma. De dame aan de receptie vertelt dat wij 2 activiteiten per dag inclusief hebben. Aangezien we 2 nachten blijven, zijn dat 4 in totaal. Op onze opmerking dat Lizzy nog geen twee is, antwoord zij dat een safari voor baby’s is toegestaan, net als het voeren van olifanten. Ze waarschuwt wel dat olifanten voeren indruk maakt op kleine kinderen omdat ze zo groot zijn. Ons advies: plan je reis naar Zuid-Afrika goed als je je baby op safari wilt meenemen.
Bij de gamedrive om 11.00 uur ’s ochtends zijn we de enige gasten. Ik begrijp nu waarom kinderen vaak niet welkom zijn. Instructies als ‘please do not move’, ‘be very quiet’ of ‘this is dangerous’ maken weinig indruk op baby’s. Bij de tweede gamedrive om 16.00 uur zit de truck vol. Lizzy vindt het observeren van medereizigers ook extreem leuk. Ze flirt met oma’s, vaders of jonge kinderen en is dol enthousiast als ze zelf een dier spot. “Mummi pingbok, zie je” en meer gebiedende wijs: “pappi foto maken!!!”. Dat ziet ze iedereen doen. De gids, Zuid-Afrikanen, Duitsers en Nederlanders vinden het hilarisch. De gids blijft op de gebaande paden. We spotten neushoorns, giraffes, zebra’s, stokstaartjes, buffels en allerlei soorten herten.
Nijlpaarden
Het park heeft 3 ‘tamme’ olifanten, die je mag voeren, knuffelen en waar je mee mag wandelen op gezette tijden en als je reserveert bij de receptie. Te dichtbij de olifant vindt Lizzy inderdaad iets te spannend. In het meer bij het restaurant zitten nijlpaarden. Het gevaarlijkste dier van Afrika, dat jaarlijks de meeste doden maakt. De nijlpaarden zijn met name ’s avonds actief en lastig te spotten. Het is tegen 18.30 uur donker en ook al zitten we een avond buiten op het terras, de ‘hippo’ zien we niet maar we horen ze wel.
Addo Elephant Park
In Addo Elephant National Park zijn ze heel strikt en het personeel is zelfs lichtelijk onaardig bij het zien van een baby. Ouders met een baby kunnen zelf of met privé-gids door het park rijden in de eigen auto. We rijden tegen 15.00 uur het kortste rondje vanuit Main Camp en worden bijna overlopen door de olifanten. Zoveel! In het park leven inmiddels 700 olifanten. Om 16.00 uur hebben we afgesproken met de privé-gids. Hij vraagt wat we echt graag willen zien en we gaan op zoek naar de leeuwen. Ik krijg les in Zuid-Afrikaans rijgedrag en das pittig doorrijden ook al staan er mensen op de weg. Iets wat ik niet kan aanraden.
Waar is de leeuw….
We nemen een zuidelijke ingang. Opnieuw veel olifanten, neushoorns, giraffes, kudu’s, impala’s, maar de leeuw….. die is heel moeilijk te vinden. Om 18.15 uur als het donker wordt en we besluiten terug te gaan, ziet de gids de leeuw. Hij pakt de camera, zoomt maximaal in en constateert dat zijn bevinding klopt. Mijn ogen zien nog niets. Dit hadden we nooit zelf ontdekt! Maar we komen dichterbij en de leeuwen lopen bijna dwars door de auto. Lizzy wordt wild enthousiast. Dit werkt pappa op zijn zenuwen, waardoor Lizzy echt de sirene aanzet. Met de ramen dicht schrikt dit de leeuwen noch de gids af. Een zeer goed bestede 190 ZAR = 12 EUR!!! Perfect! Een goede tip voor een safari met je baby.
Privé leven
We horen zo ook meer over de cultuur en zijn privéleven. De gids woont in het park terwijl zijn vrouw en kind in een dorp 40 kilometer verderop wonen. Maandelijks gaat hij ongeveer twee keer naar huis. Zijn schoonmoeder die op de kleine past, wil dat hij thuis komt aangezien zijn zoon van 6 ziek is en zijn vrouw al 2 dagen onbereikbaar is. Wij zetten hem af in het donker naast de weg zodat hij door vrienden opgepikt kan worden en zijn zoon naar de dokter kan brengen. Niet bepaald romantisch.
Sibuya Private Game Reserve
Sibuya Game Reserve heeft een apart familiekamp, River Camp, waar vier super comfortabele tenten staan. Forest en Bush Camp zijn hetzelfde opgezet maar dan voor stellen. Wij zijn de enige gasten. Geweldig!!! De Nederlandse stagiaire, Simone, is een geweldige babysitter. De boottochten en de gamedrives met privé-chauffeur, Scott, zijn uniek. Zeer enthousiast wordt Lizzy van alle “koeien” of “olifanti”. De gids durft risico te nemen door heel dichtbij de leeuwen, giraffes, buffels, olifanten en neushoorns te parkeren, off-the-beaten-track. Als Lizzy te luidruchtig is, houdt hij meer afstand maar dat komt eigenlijk zelden voor. We zien zelfs een giraffe van 1 week oud! We zien dus zelfs een baby op safari.
Leeuwen
De leeuwen zitten in een afgesloten gedeelte van het park aangezien ze anders de dierenpopulatie te snel naar beneden brengen. We parkeren praktisch naast de leeuwen die ongestoord verder gaan met hun dagelijkse routine. Het mannetje is zichtbaar geïrriteerd door het initiatiefrijke vrouwtje. Het stel laat de drie spelende kleintjes achter om samen luid brullend te ravotten. Het park is zo prachtig groen, groots en gevarieerd. We komen hier helemaal tot rust.
Wat een unieke plek!
Bij Sibuya dien je om 11.30 uur in te checken aangezien het all-inclusive programma met de lunch begint. Dit was ons even ontgaan. Om 14.00 uur melden wij ons nietsvermoedend in Kenton-on-Sea bij een klein woonhuis dat als receptie dient. We worden hartelijk onthaald echter waar is het resort van de plaatjes? De koffers worden uitgeladen en via een smal steil pad naar de rivier gedragen. Daar stapten we in de boot en tegen 14.30 uur komen we aan bij River Camp. Het personeel staat ons op te wachten. De beelden op het internet of de folder halen het niet bij de werkelijkheid. Ze laten ons rustig onze prachtige tent verkennen, echt de mooiste die ik ooit heb gezien. Daarna gaan we lunchen en om 16.00 uur start de safari. Wat een unieke plek! Een betere afsluiter hadden we ons niet kunnen wensen. Het eten, personeel, de opzet, het park, de setting, locatie alles was gewoon te gek! We werden uitgezwaaid toen we weggingen maar oh wat had ik graag iets langer gebleven.
Walvissen
De boottocht in Hermanus om walvissen te spotten, is geen goed idee. Het weer zit niet mee en de golven zijn extreem hoog (swell 4). De helft van de boot is ziek maar Lizzy steekt er met kop en schouders bovenuit. Na ongeveer 10 minuten heeft ze haar zwemvest, jas en mama volledig onder gekost. Met papier en billendoekjes proberen we de grootste schade weg te halen, maar de golven blijven komen. De walvis net buiten de haven is de eerste 5 minuten van de boottocht zeer actief. Ze ‘breacht’ en komt met haar hoofd boven het water uit. Daarna blijft de boot dichtbij maar kan je 30 centimeter van de rug van deze Southern Right Whale met baby zien.
Japanners
Vanuit de cabine wordt het uitzicht beperkt door de fanatieke en zeezieke Japanners die met grote camera’s het tafereel proberen vast te leggen. Ik besluit me over te geven aan het survivallen, rollende golven op te vangen en mijn kind stevig vast te houden en kots zoveel mogelijk in een zakje op te vangen. Gelukkig duurt de boottocht slechts 3 uur. Zeeziekte is over zodra voet aan land wordt gezet. Lizzy voelt zich dan ook gelijk weer kiplekker, kletst honderduit uit over de ‘walvis’ terwijl mummi de geur niet langer kan verdragen.
Pinquins
In Simon’s Town en St. Francis gaan we ook de zee op, met vrijwel geen golven en dat gaat prima. De laatste boottocht deint Lizzy heerlijk in slaap en mist ze de enorme walvis die naast de boot zwemt. De zeeleeuwen in Simon’s Town zijn een uitstekende afleiding en die wil ze ook het liefst door de ramen van de glassbotom boot zien.. De pinguïns bij Boulders Beach zijn fantastisch. Er is een schitterend looppad gemaakt en je loopt door hun natuurlijke omgeving. Terwijl zij eieren leggen, spelen, waggelen en zwemmen, sta jij er met je neus bovenop.
Monkeyland
Bij Kaap de Goede Hoop zien we struisvogels en waarschuwingsborden voor baboons (apen). De apen zien we niet. Lizzy herkent nu pinguïns en wordt er heerlijk vrolijk van. Monkeyland en Birds of Eden op de route van Knysna naar Cape St. Francis mag niet ontbreken. Je loopt bij Monkeyland onder begeleiding van een gids tussen de apen door. Ze komen heel dichtbij en hun tanden zien er katachtig gevaarlijk uit. Chimpansees en de orang-oetangs tref je hier niet. Aangezien deze gevaarlijk kunnen zijn voor de andere apen en toeristen. Maar ook deze apen zijn geen lieverdjes. Op de hangbrug grijpt een aap de bril van een jongen uit zijn hand. Verstopt zich hoog in een boom en bijt net zolang totdat de bril in stukken naar beneden valt. Meer ontspannen is Birds of Eden. In een prachtige jungletuin zie je de meest kleurrijke vogelsoorten voorbij vliegen. Kortom: we hebben véél dieren gezien tijdens onze rondreis Zuid-Afrika, met de baby!
Kijk voor meer praktische tips: Praktische tips voor je individuele rondreis Zuid-Afrika met kinderen
Lees ook:
Baby-vriendelijke route door Zuid-Afrika
Met de baby op reis… Bestemming: Zuid-Afrika