070-3223066 (Nederlandnl) 078-353100 (Belgiëbe) Nieuwsbrief

Praktische tips voor je rondreis door Zuid-Afrika

Waar moet je rekening mee houden als je naar Zuid-Afrika gaat? Wij zetten veel gestelde vragen en de antwoorden op een rijtje. Handige praktische tips voor rondreis Zuid-Afrika, over reispapieren maar ook over het weer en fooien. 

Individuele rondreis Zuid-Afrika: tips

Paspoort
Om naar Zuid-Afrika te kunnen reizen, is een geldig paspoort nodig. Je paspoort moet nog minstens een maand na vertrek uit Zuid-Afrika geldig zijn.

Gezondheid
Er wordt door de GGD een beperkt aantal maatregelen geadviseerd, oa Malariapillen als u een malariagebied bezoekt (in Zuid-Afrika is dat alleen Krugerpark). Inentingen tegen Gele Koorts zijn alleen verplicht als u uit een land komt waar dat heerst. Kijk voor advies op de website van de GGD of maak een afspraak om uw persoonlijke situatie te bespreken.

Naar Zuid-Afrika met de kinderen
Sinds 2015 heeft Zuid-Afrika aangescherpte regels voor het toelaten van toeristen met minderjarige kinderen. Deze houden vooral in dat ouders van de kinderen een geboortebewijs bij zich moeten hebben. Dit is verkrijgbaar bij de gemeente. Lees meer op de website van het Zuid-Afrikaans verkeersbureau. Verder is Zuid-Afrika een geweldig lang om te bezoeken met grotere en kleinere kinderen. Bekijk onze rondreis Naar Zuid-Afrika met de kinderen en lees de blog(s): op reis met een baby.

Geld
De munteenheid van Zuid-Afrika is de ZAR: Zuid-Afrikaanse Rand. Deze fluctueert flink. Op dit moment (augustus 2017) is de munt net iets minder dan 7 cent waard. Honderd Rand is dus za 7 euro.

Pinnen en credit card Zuid-Afrika

Je vindt vrijwel overal in Zuid-Afrika pinautomaten (bijv bij de meeste benzinestations), waar je met een Nederlandse bankpas terecht kunt. Zorg er wel voor dat je hiermee ook buiten Europa mag pinnen. Vaak is dit uit veiligheidsoverwegingen standaard beperkt tot Europa. Via online bankieren kun je doorgaans zelf de instellingen veranderen. In Zuid-Afrika worden de meest gebruikte credit cards algemeen geaccepteerd, onder meer in winkels, restaurants en hotels.
Waarschuwing: recent werden wij geconfronteerd met een truc waarbij de pinautomaat was geblokkeerd en een zogenaamde vriendelijke man wel wilde helpen en de bankpas even vroeg. Dat ging niet goed: Geef nooit je pinpas uit handen!

Geld in Swaziland
Veel mensen die het noorden van Zuid-Afrika bezoeken reizen van bijvoorbeeld St Lucia naar Hazyview of andersom, ook door Swaziland. Swaziland heeft een eigen munteenheid: Enalangeli (afgekort als E). Deze is één op één gekoppeld aan de Zuid-Afrikaanse rand. Aangezien in Swaziland overal de rand wordt geaccepteerd kunt u het beste gewoon zorgen voor voldoende randen. Houdt er rekening mee dat u op het platteland in Swaziland niet of nauwelijks kunt pinnen. In de meeste hotels en de betere restaurants kun je met een credit card terecht.

Fooien
Het is in Zuid-Afrka heel gebruikelijk om een fooi te geven, soms staat er op de rekening bij hoeveel je geacht wordt om te geven. Anders is circa tien procent (eerder naar boven dan naar beneden afronden) gangbaar. Bedenkt dat tip soms de enige inkomstenbron is van het personeel.

Ook rekent men nog wel eens op een tip als een al dan niet officiële parkeerwachten op je auto heeft gepast (ik vind het meestal prima, ook al zit op een terras aan de overkant, het hoort bij Zuid-Afrika). Of als de tankbediende (die heb je daar nog) je autoruiten heeft schoongemaakt. Het is handig om munten van 5 of 10 R op zak te hebben waarmee de ‘oppasser’ en de bezinepomp bediende doorgaans heel tevreden zijn.

Regenkleding
Het spreeket vanzelf dat u kleding meeneemt die past bij de tijd van het jaar. In het noorden houdt in de Zuid-Afrikaanse zomer, dus onze winter, met regenbuien. Dat geldt in het zuiden ook voor hun winter.

Safarikleding
Als u op safari gaat hebben de gidsen graag dat u kleding met ‘schutkleuren’ draagt, dus geen fel geel, rood of oranje, maar bruin, zwart, beige, groen, donker blauw. Safari’s vertrekken aan het einde van de middag en komen dan in het donker terug of ’s morgens vroeg. Zeker in de winter kan het ’s morgens vroeg behoorlijk koud zijn. Een (fleece)jack en een lange broek zijn dan zeer welkom. Als de tijd van het jaar daar aanleiding toegeeft vindt u in de safarwagens trouwens vaak dekens tegen de kou en poncho’s tegen de regen.

Links rijden in Zuid-Afrika
Rij in Zuid-Afrika aan de linkerkant van de weg. Dat doen daar namelijk de meeste mensen. Zeker in het begin is het opletten. Doe dat eerst nadrukkelijk samen. Daarna went het snel, al kun je bij het wegrijden bij een benzinestation op een verder verlaten weg toch zomaar opeens even fout zitten. Duurt meestal niet lang.

Wegennet
Zuid-Afrika heeft – volgens de ANWB – het beste wegennet van Afrika. Er zijn wel verschillen per deel (in het noorden zijn na het regenseizoen bijvoorbeeld veel meer potholes in de weg), maar eigenlijk kom je heel Zuid-Afrika wel door met een ‘gewone’ Toyota. Soms is een grotere auto wel handig, met name meer in het noorden, waar het bergachtiger is en je meer ‘dirt roads’ hebt. Ga je richting de Kalahari: overweeg een 4WD.

Tanken
Huurauto’s rijden op benzine of diesel en beide kun je overal gemakkelijk tanken. Houd er wel rekening mee dat buiten de grotere steden de tankstations relatief vroeg dichtgaan. Betalen kan met cash, pinpas of creditcard.

Tijdsverschil
Er is soms een uur en soms helemaal geen tijdsverschil met Nederland. Dat is met name met reizen prettig: je blijft in dezelfde tijdzone. Als wij zomertijd hebben is er helemaal geen tijdsvershil, in onze winter is het in Zuid-Afrika één uur later.

Bellen en mailen in Zuid-Afrika

Bellen, mailen en sms’en met een Nederlandse mobiel kan flink in de papieren lopen, afhankelijk van het soort abonnement je hebt. Bekijk van tevoren of het zin heeft om je bundel tijdelijk aan te passen of overweeg een Zuid-Afrikaanse sim kaart met beltegoed te kopen. In de meeste accommodaties waar AmbianceTravel mee werkt is Wifi, dus na aankomst kun je altijd zonder kosten mails bekijken en beantwoorden. Sim-cards kun je onder meer kopen op de luchthavens van Johannesburg en Kaapstad maar ook bij de winkels van de grotere telecomnetwerken onderweg, zoals  MTN, Vodacom, Cell C of Telkom.

Veiligheid
Veiligheid is al sinds jaar en dag een serieus onderwerp voor mensen die naar Zuid-Afrika reizen en kan dus niet ontbreken op een lijstje met praktische tips rondreis Zuid-Afrika. Ik ben er al veel geweest en heb me nooit onveilig gevoeld (en mijn vrouw ook niet). Ik adviseer altijd twee algemene regels:
– Zorg er tijdens je rondreis voor dat je aan het eind van de middag in de volgende accommodatie bent, zodat je niet in het donker hoeft te zoeken. Overleg met de gastheer/gastvrouw of personeel van het hotel als je ergens anders wilt gaan eten. Zij weten meestal precies wat je wel en niet moet doen.
– Neem in de grotere steden ’s avonds wat vaker een taxi. Voor de rest is het gewoon een kwestie van gezond verstand volgen. Lees ook: is een invidividuele rondreis Zuid-Afrika veilig.

Interesse? Bekijk al onze individuele rondreizen Zuid-Afrika

Interesse in een rondreis Zuid-Afrika: bekijk onze tientallen blogs over onder meer Kaapstad, Kruger, de Tuinroute en Stellenbosch

 

Gerelateerde reizen

Bel of mail mij terug