070-3223066 (Nederlandnl) 078-353100 (Belgiëbe) Nieuwsbrief

Baby-vriendelijke reisroute in Zuid-Afrika

Wij gingen op reis naar Zuid-Afrika met onze baby Lizzy. Onzen route: vier nachten Kaapstad – Rockwell All-Suite Hotel, 2 nachten Stellenbosch – Knorhoek Guest House, 2 nachten Hermanus – Whale Rock Lodge, 2 nachten Oudtshoorn – Buffelsdrift Game Lodge, 2 nachten Knysna Belvidere Manor Hotel, 2 nachten Cape St. Francis – Cape St. Francis Resort, 1 nacht Addo Elephant Park – Addo Main Rest Camp en 2 nachten Kenton-on-Sea – Sibuya. Lees meer over onze ervaring in Zuid-Afrika met baby.

Plan de route voor je individuele rondreis Zuid-Afrika zorgvuldig

Samen met AmbianceTravel plannen we de route voor onze individuele rondreis door Zuid-Afrika zo dat we niet langer dan 2 tot 4 uur per dag in de auto zitten en overal 2 nachten verblijven. Malariagebieden vermijden we zoveel mogelijk, net als politiek gevoelige gebieden. Dat betekent geen Johannesburg of Kruger Park voor ons. We willen afwisseling! Strand, wijn maar ook ‘the big six’ inclusief walvis. Je moet er niet aan denken dat je baby Dengue oploopt of aan de malariatabletten moet of dat papa wordt bedreigd of overspannen wordt. Het is een fantastisch land maar corruptie, apartheid en politieke instabiliteit schijnen het meest voelbaar te zijn in het economische hart van het land, Johannesburg. Met plussen en minnen komen we zo tot onze reisroute in Zuid-Afrika met baby.

Hebben wij hier iets van gemerkt? Weinig. In Cape Town is veel bewaking. In goede wijken staat op elke hoek van de straat ’s avonds een bewaker met grof geschut. De taxichauffeur meldt dat vrijwel ‘iedereen’ met een pistool rondloopt. Een dame meldt bij het ontbijt dat ze die nacht is beroofd tijdens het stappen. Wij rijden gewoon ’s avonds na het diner in het donker terug en lopen ’s avonds onder bewaking terug naar ons hotel van restaurant Beluga dat in dezelfde straat zit. Anders hadden wij een taxi gepakt. Ja, ook voor 500 meter. Het voelkt niet alsof het nodig is, maar we doen het gewoon voor de zekerheid. Op deze manier hebben we hele relaxte rondreis door Zuid-Afrika.

Veilig met de baby naar Zuid-Afrika

De restaurants en bars zitten afgeladen vol en dat geeft een veilig gevoel. De straten zijn verlaten en lonken dus ook niet. Taxi’s zijn goedkoop (minimaal 50 ZAR = 3 EUR) en een auto is super makkelijk in Cape Town. De bewaker geven we 10 ZAR = 0,65 EUR. Officiële parkeerwachten dragen hesjes en geven we meestal 10-20 ZAR = 0,60 – 1,20 EUR. Kortom, in andere gebieden hebben we geen dreiging gevoeld, maar in Cape Town houd je je gewoon aan het protocol.

Vaccinaties Zuid-Afrika

Wat betreft het vaccineren voor Zuid-Afrika. Ons kind heeft alle Nederlandse vaccinaties gehad. Alleen Hepatitis A werd nog als extra geadviseerd door de GGD. Aangezien ikzelf ook mijn Hepatitis A en mijn DTP (Difterie, Tetanus en Polio) vaccin moet verversen, gaan we samen. Mama eerst. Het is duidelijk, zij heeft er minder last van. Wel ruiken we 2 dagen vreemd en zweten we veel. De Wereld Gezondheidsorganisatie (WGO) onderzoekt of het Hepatitis A vaccin inmiddels levenslang protectie biedt. Men verwacht dat dit binnenkort is gereguleerd. Hoera!

Voorkomen ziektes en virussen 

Muggen met virussen blijven altijd, zie nu de berichten over het Zika-virus of de teek. In armere landen waar regeringen het geld niet hebben voor een goede bestrijding, is het gewoon extra oppassen. Daarom is het voorkomen van muggenbeten belangrijk. Deet tot 30% is geschikt voor kinderen maar risicovol want het mag niet in de ogen of mond komen. En wees eerlijk kids smeren alles, overal. Wij hebben heel weinig muggen gezien in deze periode. Lizzy hebben we alleen de eerste dag ingesmeerd met Deet. Dit bleek totaal overbodig. Een doekje met citronella bij Stellenbosch was afdoende en deze lagen al klaar in de accommodatie.

Een prima baby-vriendelijke en kindvriendelijke reisroute in Zuid-Afrika

Onze reisperiode en het gebied leverde weinig muggen, temperaturen van 23-30 graden en 2 dagen regen op in een kleine drie weken. Comfortabel reisweer dus. In Nederland was het wel warmer, maar wij zijn een fantastische ervaring rijker. In de avond brandde in sommige accommodaties gezellig het haardvuur omdat het ’s nachts behoorlijk kan afkoelen. Dat is wel even oppassen met zo’n kleine! Lizzy was me 1 x net iets te snel af bij de houtkachel in onze tent in Sibuya, dat zich met river camp trouwens specifiek richt op kinderen. Dat scheelde echt niks. Dit vingertje is grondig koud afgespoeld en mevrouw wilde pertinent een pleister maar dan wel op de andere hand. De volgende dag zat er een klein blaartje op, de dag daarna was het weg. En zij heeft de kachel geen blik meer waardig gegund. Voor het inpakken van de koffer had ik achteraf voor iedereen 1 fleecetrui moeten inpakken. Maar onze ervaring: je kunt prima met de baby naar Zuid-Afrika voor een individuele rondreis.

Kijk voor meer tips: Praktische tips voor je individuele rondreis Zuid-Afrika met kinderen

Lees ook eens:

Gerelateerde reizen

Bel of mail mij terug