070-3223066 (Nederlandnl) 078-353100 (Belgiëbe) Nieuwsbrief
Lees meer over het reizen in corona tijd

Op zoek naar de Big Five in Krugerpark

Een ons tegemoet rijdende auto slaat af naar rechts. Automatisch richten we de blik die kant op. Is daar iets te zien? Opeens kijkt een van ons vieren toch nog even naar links, en daardoor missen we de olifant niet, die zich op nog geen twintig meter van de weg tegoed doet aan de schors van een boom. Dát is rijden door Kruger Park: voortdurend om je heen kijken want anders is de kans groot dat je iets mist. Op zoek naar de Big Five in Krugerpark

De Big Five in Kruger Park

Kruger is, samen met Kaapstad, de populairste ‘attractie’ van Zuid-Afrika en in veel gevallen vast onderdeel van een rondreis Zuid-AfrikaKruger National Park, zoals het officieel heet, is vermoedelijk het bekendste wildpark ter wereld. Het is groot: net zo lang als Nederland en in totale oppervlakte gelijk aan Wales. Het is opgericht in 1926 als middel om het als gevolg van jagen sterk afnemende wildbestand, te beschermen. Nog steeds wordt er een strijd gevoerd, nu tegen stropers, maar de rangers zijn succesvol: het aantal olifanten bijvoorbeeld groeit in Zuid-Afrika weer flink, in tegenstelling tot in veel andere Afrikaanse landen. Olifanten kom je er dan ook vaak tegen, buffels ook wel en voor andere ‘leden van de Big Five, leeuwen, neushoorns en zeker luipaarden, moet je een beetje geluk hebben.

Leeuw, Luipaard, Neushoorn, Buffel en Olifant

Het Kruger Park is zeldzaam rijk aan wild: er leven meer dan 150 soorten zoogdieren, 500 vogelsoorten en talloze reptielen. Hier vind je ook de Big Five, een term die ooit werd bedacht door jagers, waarmee ze aangeven dat dit de dieren waren waar je voor moest uitkijken: de leeuw, luipaard, neushoorn, buffel en olifant. De luipaard is het lastigste te zien, maar ook die kun je regelmatig teken komen, lopend in het land of slapen in een boom, al dan niet naast een door hem gevangen en naar boven gesleept springbokje. Maar verder ook hyena’s, wilde honden (ook al zeldzaam), je nieuwsgierig aankijkende giraffen, nijlpaarden, krokodillen, kudu’s, zebra’s en apen. Maar een beetje geluk hebben moet je ook: vanaf de verharde en onverharde wegen die het park doorkruisen kun je slechts zeven procent van het hele park zien.

Spectaculaire ‘kills’

Het is geen uitzondering dat je de genoemde dieren niet alleen ziet, maar ook getuige kunt zijn van spectaculaire ‘kills’ of gevechten. De krokodil die een drinkend springbokje het water in trekt, leeuwen die een buffel bespringen – een riskante aangelegenheid. De ervaringen zijn talloos en niet zeldzaam.

Restcamps voor Safari in Kruger Park

Het is dan ook vanzelfsprekend dat mensen vaak dagen in Krugerpark doorbrengen. Sommige bezoekers verblijven in accommodaties er net buiten en staan met hun eigen auto al voor één van de gates nog voor deze opengaat. ’s Morgens vroeg en aan het eind van de dag heb je immers de meeste kans om dieren te spotten. Anderen slapen in één van van de vele restcamps, met veelal eenvoudige rondavels of chaletjes binnen het park. In het kamp is ook een restaurant, winkel en vaak een benzinepomp, en je kunt er een safari boeken, lopend of met een ranger wagen. Het is de meest betaalbare manier om op zoek te gaan naar de Big Five in Kruger Park.

Luxe Lodges in Greater Kruger

Anderen verblijven in een van de vele Private Game Reserves. Deze maken onderdeel uit van Greater Kruger: de dieren hebben geen last van grenzen, bezoekers wel: deze mogen deze reservaten alleen in als ze slapen in een van de luxe lodges, waar je ontbijt, lunch en diner doorgaans inclusief is, evenals game drives in de vroege ochtend en de namiddag. Rangers brengen je dan naar de p[lekken waar de meeste kans is op het zien van een leeuw of luipaard – de dieren die de meeste mensen vooral willen zien. Een verblijf in zo’n lodge is kostbaar maar ook onvergetelijk. Voor velen het absolute hoogtepunt van de rondreis Zuid-Afrika. Voorbeelden van private game reserves zijn Timbavati, Sabi Sand en Thorny Bush, maar er zijn er meer. AmbianceTravel geeft u er graag informatie over en neemt deze desgewenst op in de reis.

Kruger Park – in ons geval een private game reserve zoals Sabi Sand of Timbavati, onderdeel van Kruger Park, komt onder meer voor in onze rondreis De Hoogtepunten van Zuid-Afrika.

Lees ook:
St Lucia en Hluhluwe game reserve
Timbavati Game reserve, deel van Krugerpark
Sabi Sand Game Reserve
Kgalagadi Transfontier Park; adembenemend mooi
Addo Elephant National Park

 

Gerelateerde reizen

Bel of mail mij terug