070-3223066 (Nederlandnl) 078-353100 (Belgiëbe) Nieuwsbrief
Lees meer over het reizen in corona tijd

Op safari in Timbavati grenzend aan Krugerpark

We zijn net buiten de gate van onze lodge in het Private Game Reserve Timbavati als we stuiten op een luipaard. We hebben het dier gisteravond ook al gezien, toen lag het te slapen in een boom. Nu loopt het langzaam onze kant op. Het sluipt als het ware langs onze auto en wij kijken doodstil toe hoe het ons met een langzame, soepele tred passeert, op luttele meters afstand. We zitten in een open game drive wagen, hoger, met een man of zeven. Het dier lijkt ons niet op te merken. Om de tien meter sproeit het. ‘Het is op zoek naar een mannetje,’ zegt de ranger. ‘Tijd om zwanger te raken.’ Luipaarden zeldzaam? Vandaag even niet.

We volgen het dier nog zeker een half uur, tot het ergens in het dichtere struikgewas verdwijnt waar wij met de auto niet meer kunnen volgen. Spectaculair. Het idee overheerst dat zij met een simpele sprong in de auto terecht had kunnen komen voor een stuk of zeven smakelijke hapjes. Het dier is ijzersterk. De vorige dag nog heeft zij een gedode impala hoog in de bomen tussen de takken gehangen, zodat het veilig was voor beesten als hyena’s, wilde honden en leeuwen. Die laten zich een impala ook graag goed smaken en als het al gevangen en gedood is: des te makkelijker.

Rondreis Zuid-Afrika
Het is niet de enige bijzondere ‘ontdekking’ die we doen tijdens de game drives door Timbavati Private Game Reserve, dat we bezoeken tijdens onze reisreis Zuid-Afrika. Natuurlijk zien we olifanten, buffels, giraffen en we treffen ook een groepje leeuwen, bijkomend van de maaltijd – een impala, zebra? – blijkt uit het snelle ademen. Maar de rangers leiden ons ook naar hyena’s en er is zelfs sprake van opwinding als we een roedel wilde honden treffen. De dieren worden met uitsterven bedreigd. Dat wij ze zagen is zeker niet gebruikelijk.

Timbavati Private Game Reserve, zo groot als de provincie Utrecht, is onderdeel van Kruger Greater National Park, met Kruger National Park als belangrijkste reservaat, maar particulier eigendom. De dieren passeren probleemloos de grens tussen het ene en het andere reservaat. Voor mensen ligt dit iets ingewikkelder. Die gaan óf Kruger óf Timbavati in. In beide parken kunnen je overnachten, overal kun je gamedrives boeken.

Kruger is groot, uitgestrekt. De kampementen zijn in sommige gevallen behoorlijk groot, zoals Elephants Resort. De accommodaties in de meeste gevallen basic. Veel van de AmbianceTravel klanten kiezen er daarom voor te verblijven in neen van de Private Game Reserves, zoals Timbavati, Sabi Sand of Thorny Bush. Met een beetje geluk zie je de olifanten aan je voorbij trekken als je tussen de gamedrives door een verfrissende duik neemt in het zwembad. ’s Avonds bespreek je de ervaringen van die dag na met een goed glas wijn in de hand.

Het allerbelangrijkste voordeel van een verblijf in deze private game reserves is misschien wel de kleinschaligheid van de gamedrives. Wij zaten nooit met meer dan zes of zeven mensen in een wagen. Gedurende vier game drives brachten de rangers ons, niet zelden getipt door rangers in andere wagens, naar de plekken waar we het wild het beste konden zien. Een olifant op vijf meter afstand, leeuwen op tien, hyena’s snuffelden aan de auto, de luipaard hadden we misschien wel kunnen aanraken als we zo onverstandig waren geweest een arm buiten boord te steken. Een adembenemende ervaring.

Lees ook:
Dagenlang je ogen uitkijken in Krugerpark
St Lucia en Hluhluwe game reserve
Kgalagadi Transfontier Park; adembenemend mooi
Addo Elephant National Park

 

Gerelateerde reizen

Bel of mail mij terug