070-3223066 (Nederlandnl) 078-353100 (Belgiëbe) Nieuwsbrief
Lees meer over het reizen in corona tijd

Top 10 dingen om te doen in Kaapstad

Net aangekomen in Kaapstad en te voet op onderzoek uit. Over Government Avenue, een voetpad door het park, passeren we musea en aan de andere kant de Company Gardens. Eekhoorns huppen in en uit de bomen, over het gras en het voetpad. Joggers, andere wandelaars, een enkele zwerver. Nog niets gezien van Kaapstad met toch…. je voelt het al en aan het einde van de middag weet je het zeker. Kaapstad is een hele relaxte stad. Het heeft de goede vibe. Begin bijvoorbeeld je rondreis in Kaapstad en eindig die in Krugerpark, of andersom, zoals tijdens onze rondreis de Hoogtepunten van Zuid-Afrika. Oriënteer je met deze Top tien bezienswaardigheden Kaapstad.

Kaapstad: een heerlijk relaxte stad

Zo’n twintig jaar geleden was ik er ook, heel kort. Te kort om me er een goed beeld van te kunnen vormen. Van destijds herinner ik me onder meer bedelende kinderen, zo volhardend dat je de neiging had om ze van je af te slaan. Die zijn er nu vrijwel niet meer. Uiteraard niet omdat de armoede is verdwenen – verre van, armoede is nog steeds een groot probleem in Zuid-Afrika – maar omdat ze ‘verjaagd’ zijn. Kaapstad wil een stad zijn waar toeristen ongehinderd en vooral veilig over straat kunnen, ’s morgens, ’s middags en ’s avonds.

En dat is gelukt. In de buurt van Kaapstad legde Jan van Riebeeck in 1652 eeuw zijn schepen aan en vestigde hij de eerste Europese handelspost en maakte daarmee een begin van wat later zou uitgroeien tot het huidige Zuid-Afrika. Kaapstad wordt ook wel een Europese stad genoemd en heeft een sterk mediterraans karakter. Het is ook Afrikaans, maar zeker niet ‘zwart’ Afrikaans, zoals je in het noorden van Zuid-Afrika tegenkomt, vooral veelkleurig: zwart, wit en gekleurd. De geografische grenzen van Kaapstad worden bepaald door de golfen van de Atlantische Oceaan aan de ene kant en de Tafelberg en Lions Head aan de andere, ze zijn beeld- maar ook sfeerbepalend.

Tips ! Wat ga je doen in Kaapstad?

1. Waterfront

Victoria en Alfred Waterfront is een druk uitgaansgebied, overdag en ’s avonds gezellig druk. Je vindt er tientallen restaurants en café-restaurants, met grote en veelal smaakvol ingerichte terrassen. Het is vermoedelijk de duurste plek van Kaapstad om te eten en te drinken, maar voor Nederlandse begrippen is ‘duur’ hier een relatief begrip. Vooral ook even opletten waar je gaat zitten.

2. Robben Island

Op plek 2 in deze Top tien bezienswaardigheden Kaapstad: Vanaf het Waterfront vertrekken de boten naar Robben Island, waar Nelson Mandela achttien jaar gevangen zat. Robben Island is voor velen een ‘must see’, een historische plek met een geschiedenis die 400 jaar teruggaat: de Nederlanders waren de eerste die hier een gevangenis vestigden. Het verhaal van de gevangenen zoals Nelson Mandela maar zeker ook Robert Sobukwe, die hier in volkomen isolatie werd opgesloten – zelfs de bewaarders waren getraind om vooral niet met hem te praten – is aangrijpend maar de manier waarop je er kennis van moet nemen niet altijd plezierig: het eiland is een populaire attractie en hoewel een relatief gering aantal tickets per dag wordt gekocht, heeft het een massaal karakter met volle boten en bussen en mensen die elkaar verdringen om een snapshotje van de cel van Mandela te kunnen maken. Stel je daar op in, als je gaat.

3. Green Market, St Georges Mall

De plek waar je houten beeldjes koopt, armbanden van olifantenhaar, handtassen van Reebokhuiden, hoeden, beschilderde doeken, gehaakte schoudertassen – het volledige pallet aan Zuid-Afrikaanse toeristische souvenirs. Onderhandelen loont en ook als je denkt een goede deal te hebben gemaakt blijkt het nog best een stuk goedkoper te hebben gekund. Een enkele verkoper hanteert vaste prijzen: bij een vraagprijs van 50 rand (3,5 euro) was er zelfs geen genegenheid om 49 te vragen als ik 48 bood met de toezegging af te ronden op 50! Heb de tas gekocht.

4. Long Street

Het backpackersdomein. Hier café’s, betaalbare restaurants en vanaf het einde van de dag veel levendigheid en gezelligheid. Het straatbeeld wordt bepaald door koloniale panden met grote veranda’s op de eerste verdieping. Het bekendste restaurant hier is Mama Africa. Er komen vrijwel uitsluiten toeristen, je gaat er niet naar toe voor het goede eten maar voor de gezelligheid, met levende Afrikaanse muziek. Reserveren is een must tenzij je denkt: ik zie wel, genoeg alternatieven de buurt.

5. Kloof Street

In het verlengde van Long Street is Kloof Street. Hier betere restaurants dan in Long Street. Een aanrader: Kloof Street House. Verder heerlijke pizza’s en andere Italiaanse gerechten bij Bardelli. Probeer qua pizza de ‘traditionals’. Binnen is het gewoon een leuk en gezellig restaurant zoals Italiaanse restaurants horen te zijn.

6. The Testkitchen en Old Biscuit Mill food market

Net buiten het centrum van Kaapstad, geldt als één van de beste van Zuid-Afrika zo niet Afrika. Utstekend. Tip: ga lunchen. Reserveren ruim van tevoren een noodzaak. Ben je op zaterdag in Kaapstad, bezoek dan de Old Biscuit Mill Food Market, waar ook de Test Kitchen gevestigd is. En ontbijt dan vooral niet te veel! Een feest om te zien en te proeven. De Test Kitchen is vaak moeilijk te boeken. Probeer anders het ‘zusje’, de Potluck Club. Minstens zo leuk en goed.

7. Tafelberg

Miusschien staat de Tafelberg wel te laag in deze Top tien bezienswaardigheden Kaapstad. Ga lopend of met de gondel naar boven. ’s Morgens lange rijen, ’s middags een stuk rustiger. Grijp je kans als de top niet in nevelen gehuld is, want dat gebeurt zeer frequent. Mooi uitzicht over de stad. Kan me niet voorstellen dat je Kaapstad voor de eerste keer bezoekt en níet even de Tafelberg opgaat.

8. Camps Bay

Populaire badplaats net achter de Tafelberg. Brede, witte stranden, hotels, trendy cafés, sportwagens. Zo dichtbij dat het met de taxi vanaf V& A Waterfront niet duurder was dan 120 rand (ca 8,5 euro).

9. De Kaap

Neem een dag de tijd om De Kaap te ‘ronden’. Leuke tocht met mooie uitzicht, gezellige plaatsen zoals Simon’s Town, Noordhoek en Hout Bay. Cape Point en Cape de Good Hope, in het Natural Reserve, zijn aardige markeringspunten onderweg maar hoogtepunt is de route zelf. Veel waarschuwingen voor bavianen. ‘Baboons are dangerous animals.’ Dat merkte een mevrouw die ondanks de talloze adviezen geen eten te tonen, rustig een zakje snoep meende open te kunnen maken. Niet slim

10. Township tour

Boek een Township tour. Doe dat van tevoren, ze zijn populair. Je hebt Kaapstad niet gezien als je geen township tour hebt gemaakt. Van de ca vijf miljoen mensen in greater Capetown wonen er ca drie miljoen in townships. In de grootste anderhalf miljoen mensen, een schier eindeloze reeks aan geschakelde huisjes van ijzer en hout. De hoofdwegen zijn verhard, er zijn ‘Mandela’ woningen gebouwd maar veel te weinig. Vraag naar een tour als u bij AmbianceTravel een reis boekt.

(11). Stellenbosch

Een elfde puntje in deze Top tien bezienswaardigheden Kaapstad: De wijnlanden inclusief natuurlijk Stellenbosch worden vaak tot een attractie van Kaapstad gerekend. Stellenbosch ligt ook maar op een kilometer of 40 afstand.  In de reizen van AmbianceTravel is apart een paar dagen ingeruimd voor het wijngebied. Lees ook: Kaapstad, en stad om verliefd op te worden.

Bekijk al onze rondreizen in Zuid-Afrika.

Gerelateerde reizen

Bel of mail mij terug