070-3223066 (Nederlandnl) 078-353100 (Belgiëbe) Nieuwsbrief

Sabi Sand Game Reserve in Zuid-Afrika, onderdeel van Kruger

Sabi Sand Game Reserve, is een privégebied van 65.000 hectare en maakt deel uit van het Greater Kruger National Park wildgebied, dat meer dan 2,3 miljoen hectare groot is. Sabi Sand is het oudste privéreservaat van Zuid-Afrika. Sabi Sand deelt een grens van 50 km aan de westkant van het Krugerpark. De hekken tussen het Krugerpark en het Sabi Sand reservaat zijn in 1993 weggehaald, waardoor het wild vrij kan migreren tussen beide gebieden.

Verblijf in een private game reserve zoals Sabi Sand maar bijvoorbeeld ook Timbavati, is vast onderdeel van onze rondreis Hoogtepunten van Zuid-Afrika maar ook onze rondreis Zuid-Afrika met kinderen. In deze game reserves kunnen alleen gasten van de lodges een safari maken en alleen in open safariwagens. Dit is een van de grote verschillend met Kruger Park: daar rijden bezoekers met eigen auto’s op verharde en onverharde wegen, in de private game reserves rijdens alleen safariwagens die – om dichtbij de Big Five te komen – ook off road gaan.

Aan de westkant van het Sabi Sand reservaat is wel een hek om de omliggende dorpen te beschermen tegen roofdieren en het grote wild, zoals olifanten, neushoorns en nijlpaarden. De naam van het reservaat is afkomstig van de twee rivieren die het reservaat van water voorzien: Sabie en Sand. De Sand rivier stroomt van noordwest naar zuidoost, terwijl de Sabie rivier de zuidelijke grens markeert.

Big Five zien in Zuid-Afrika

De aanwezigheid van deze rivieren garandeert één van de hoogste en meest diverse wildpopulaties in Afrika. Meer dan 200 verschillende diersoorten komen er voor, waaronder de ‘Big Five’ (leeuw, luipaard, olifant, neushoorn en buffel). Luipaarden laten zich hier relatief vaak zien, maar ook hier geldt, zoals met alle game drives: een beetje geluk heb je wel nodig. Ook is Sabi Sand Game Reserve een paradijs voor ornithologen, met een veelheid aan bijzondere, kleurrijke en ook zeldzame vogelsoorten.

Rondreis Zuid-Afrika

Het Sabi Sand reservaat is een samenwerkingsverband van verschillende landeigenaren. Aan het eind van de jaren ’20 en het begin van de jaren ’30 van de vorige eeuw was Sabi Sand eigendom van een aantal families die dit gebied gebruikten als jachtgebied. Van deze pionierfamilies zijn er zes overgebleven, van wie de derde en vierde generatie inmiddels de eigenaren zijn en hun safarilodges meestal op commerciële basis exploiteren. De lodges zijn erg populair bij mensen die tijdens hun rondreis Zuid-Afrika een bijzondere safaribeleving willen hebben.

Kleine maar luxe lodges

De lodges zijn over het algemeen klein en luxe van opzet. Safari’s worden gemaakt in open 4×4 terreinwagens onder begeleiding van een (bewapende) ranger en een ‘tracker’ (spoorzoeker). De privéwildreservaten zijn niet toegankelijk voor dagtoeristen, waardoor uw safari’s hier een unieke en exclusieve beleving zijn. U maakt de safari’s, ook wel game drives genoemd, bij zonsopkomst en zonsondergang, als de dieren uit de bush tevoorschijn komen om op jacht te gaan naar voedsel. De tussenliggende uren brengt u door in de lodge, waar u op warme dagen verkoeling kunt zoeken in het zwembad of in de schaduw om te relaxen en te genieten van het uitzicht op de bush. Er zijn drie ingangen naar het Sabi Sand Reservaat: Shaws Gate, Newington Gate en Gowrie Gate. U dient de ingang te nemen die het dichtst bij uw lodge is gelegen. Bij de ingang betaalt u een klein bedrag aan entree en ‘conservation fee’.

Kies uw eigen rondreis Zuid-Afrika op onze overzichtspagina met rondreizen Zuid-Afrika.

Lees ook:
Dagenlang je ogen uitkijken in Krugerpark
St Lucia en Hluhluwe game reserve
Timbavati Game reserve, deel van Krugerpark
Kgalagadi Transfontier Park; adembenemend mooi

Bel of mail mij terug