070-3223066 (Nederlandnl) 078-353100 (Belgiëbe) Nieuwsbrief

Bezienswaardigheden Porto

De ober brengt een glaasje port, 12 jaar oud. Niet goedkoop maar wel lekker. In Porto hoor je port te drinken en dan maar liefst een goede. Het terras ligt aan de rivier de Douro, aan de zuidkant van de stad, en tegelijkertijd in het oude centrum, Ribeira, dat geheel op de lijst van werelderfgoederen staat van Unesco. Het is één van de vele bezienswaardigheden Porto.

Port uit Porto

Port en Porto horen bij elkaar. Veel portboten vertrekken vanaf de kades van de wijk Ribeira naar de stad aan de andere kant van de rivier, tegenover Porto, hier overigens ook wel Oporto genoemd. Deze kustplaats aan de andere kant heet Vila Nova de Gaia en is feitelijk de échte port-plaats: hier rijpt ze, wordt ze gebotteld en vervolgens over de wereldzeeën verscheept. Lees ook ontdek de wijnen van Portugal

Bezienswaardigheden Porto

Porto is een prachtige, historische stad aan de monding van de levendige rivier Douro. Minder bekend dan Lissabon, maar net zo karakteristiek en door sommige zelfs als mooier omschreven, waarbij de ligging aan de rivier en het oude historische centrum belangrijke elementen zijn. We zetten bezienswaardigheden Porto op een rijtje.

 • Historisch wijk Ribeira in Porto

  Het oude, historische centrum van de stad. De bijzondere gevels bepalen hier de sfeer. Veel kleine straten, terrassen en -uiteraard- markten. Voor de meeste bezoekers aan de stad is Ribeira de plek waar ze elke dag minimaal één keer even terugkeren. Hier vind je de meeste restaurants, barretjes en winkels.

 • Vila Nova de Gaia tegenover Porto

  Havenstad aan de andere kant van de rivier, een onmisbaar onderdeel op een lijstje met bezienswaardigheden Porto. Hier zijn vele tientallen port-exporteurs en allemaal ontvangen ze graag bezoekers voor een rondleiding, een gratis glaasje port en -als het aan hen ligt- de verkoop van één of meer flessen. Dat laatste is niet verplicht. Je komt in Vila Nova de Gaia door simpelweg te voet een brug over de Douro over te steken.

 • Bruggen over de Douro

  Er zijn twee belangrijke bruggen over de Douro. De Maria Pia-brug en de Dom Luis I brug, een zusterbrug van de eerste. De eerste was een spoorbrug maar is niet meer in gebruik. De imposante Dom Luis I, aan het eind van de 19e eeuw gebouwd, bestaat uit twee dekken boven elkaar met 44 meter ertussen. Over de bovenste rijdt de metro, over de onderste het ‘gewone’ verkeer. Op beide dekken kunnen voetgangers oversteken maar boven heb je het mooiste uitzicht over de rivier en de twee plaatsen.

 • Kathedraal van Porto
 • De kathedraal Sé van Porto ligt in het hart van de stad op een heuvel. De kerk heeft twee torens met daarop een koepel. Het oudste deel van de kathedraal stamt uit de 12 en 13 eeuw. Vanaf de kathedraal heb je een mooi uitzicht over de stad.
 • Jardins do Palácio de Cristal

  Het prachtige park Jardins do Palácio de Cristal is de ideale plek om even tot rust te komen van de drukte van de stad Porto. Er zijn veel hoogteverschillen. In het park staat het ‘Crystal Palace’ een koepelvormig paleis dat vooral uit glas en ijzer is opgebouwd. Verder vind je in het park een romantisch museum, bibliotheek, restaurant en een meer. Vanaf heel wat kanten heb je steeds weer een ander zicht op de rivier.

 • Casa de Musica

  Een concertgebouw met een Nederlands tintje want ontworpen door de befaamde Nederlandse architect Rem Koolhaas. Het gebouw werd ontwikkeld ter gelegenheid van de titel Culturele Hoofdstad van Europa, die Porto in 2001 had.

 • Historische gebouwen Porto

  Bezoek ook de Avenida dos Aliados, het uit de eerste helft van de 20e eeuw stammende stadhuis. In het Palácio da Bolsa, het oude beursgebouw, is vooral de Arabische zaal zeer de moeite van het bezoeken waard.>

 • Portwijn

  Zo’n beetje de helft van alle druiven die in het wijngebied de Douro groeien wordt gebruikt voor portwijn, vroeger ook wel Englishmens’ wijn genoemd. De wijn is weliswaar genoemd naar de stad Porto maar het bottelen en exporteren gebeurt in de stad aan de andere kant van de rivier. Laat je verrassen door de verschillen, zowel in soort als in ‘leeftijd’. Lees ook Bezoek de wieg van de portwijn in Douro-vallei.

 • Eten en drinken in Porto

  De meeste restaurants liggen in de wijk Ribeira. Er zijn zowel kleine restaurants als grotere, internationaal georiënteerde. Een typisch lokaal gerecht isa francesinha (een sandwich met verschillende soorten vlees en kaas).Een restaurant op een wel heel aparte locatie is ‘Casa de Chá da Boa Nova’. Vertaald betekend het ‘theehuis van het goede nieuws’. Wie van bijzondere architectuur en een mooi uitzicht houdt, moet hier in het restaurant gaan eten.

 • Boottocht over de Douro

  Maak een één of desgewenst zelfs meerdaagse boottocht vanaf Porto, door de Douro vallei. Geniet van het prachtige uitzicht op de terrassen met wijnstokken en overnacht eventueel in een quinta. Uiteraard met onderweg wijnproeverijen.

Interesse in het maken van een rondreis door Portugal en een bezoek brengen aan Porto? We hebben veel verschillende rondreizen, wat dacht u van de 8 daagse rondreis tussen Lissabon en Port0. Deze rondreis met de auto brengt u in 1 week langs steden Lissabon, Óbidos, Coimbra en natuurlijk Porto. Of de rondreis midden en noord Portugal, in 2 weken reist u met een bezoek aan Lissabon, Porto, Castelo Branco en Evora door dit prachtige en groene deel van Portugal.

We hebben een groot aanbod van rondreizen in Portugal. Wilt u liever een andere route, verblijven in andere steden? Alles is mogelijk. Wij maken de rondreis op maat naar uw persoonlijke wensen.

Blijft u langer in Porto? Overweeg dan de aanschaf van de Porto Card, met veel voordelen.

Gerelateerde reizen

Bel of mail mij terug