070-3223066 (Nederlandnl) 078-353100 (Belgiëbe) Nieuwsbrief

Bezienswaardigheden Lissabon

Bezienswaardigheden Lissabon zijn er in overvloed. Ontdek de wijk Alfama, luister naar fado, bezoek de beste restaurants en ontdek de stad met tram 27. In de omgeving zijn er ook bijzondere plaatsen, zoals Cascais en Sintra.

Rondreis Portugal

Tijdens je rondreis Portugal is het geen enkel probleem om een paar dagen en avonden op gevarieerde wijze door te brengen in Lissabon. Wij geven je een top 10 van bezienswaardigheden in Lissabon, inclusief: tips voor restaurants, uitgaan en iets extra’s op het eind.

1. Alfama, leukste wijk van Lissabon

Alfama is het oudste deel van Lissabon in Portugal en dat komt omdat het op stevige bodem is gebouwd: het is daardoor het enige deel van Lissabon dat ongeschonden uit de aardbeving van 1755 is gekomen. De wijk ligt tussen de oevers van de Taag en het Castella Sao Jorge op de top van de heuvel. Ze is op haar mooist in het deel dat eindigt bij het Fado House & Portugese Guitar Museum. In de wijk wordt nog volop geleefd, zie je aan de was die buiten langs de gevels hangt, de vele kleine barren en restaurantjes en de oudere bewoners die op bankjes het leven doornemen.

2. Fado, de ziel Lissabon

De Portugese muziekstijl Fado staat tegenwoordig op de lijst van cultureel erfgoed van de Unesco en mag dan ook niet ontbreken in de lijst van bezienswaardigheden Lissabon. Fado is het Portugese levenslied, zo mooi triest dat je er blij van wordt. In tal van restaurants kun je kennismaken met Fado, zeker ook in de kleinere restaurants in de wijk Alfama waar amateur zangers je een topavond bezorgen. Fado ‘in stijl’ vind je onder meer in het restaurant Cube de Fado. Ga ook naar het Fado museum, aan de rand van Alfama.

3. Cultuur in Lissabon

De wijk Belém is een ruime, groene wijk met rustige parken en tuinen. De wijk grenst aan de Taag. Hier vindt je heel wat musea waar onder één van de topattracties van Lissabon, het klooster ‘Mosteiro dos Jerónimos’. Een absolute must. Je kunt ook de toren van Belém te bezoeken.

4. Restaurants in Lissabon

Geef je over de culinaire geneugten die Lissabon te bieden heeft. Kleine Fado restaurantjes bieden sfeer maar doorgaans minder goed eten. Fado en goed eten combineer je bijvoorbeeld in het restaurant Cube de Fado op de rand van Alfama. Houdt er rekening mee: als er gezongen wordt, wordt er niet gepraat! Zeer sfeervol eten, in een voormalig 13e eeuws klooster, doen je in Cervejaria Trindade. Hier proef je de echte Portugese keuken. Zeer bijzonder eten doe je ook in Largo. Zowel trendy als authentiek. Keuze uit zes voorgerechten, zes vlees- en zes visgerechten. De enorme apart verlichte aquaria vol met kwallen zorgen absoluut voor een bijzondere sfeer. Er zijn drie restaurants met een Michelin ster in Lissabon.

5. Uitgaan in Lissabon

Er zijn heel uitgaansmogelijkheden in Lissabon. de wijk Bairo Alto ligt in het centrum van de stad, in het hogere gedeelte. Neem de lift! In de kleine straatjes zitten talloze bars, restaurants en hier en daar een club. Veel locals, onder wie talloze studenten, vermengen zich hier met toeristen. Bij aangenaam weer -en dat is het in Lissabon vaak- vind je hier de gezelligheid op straat. De drankjes zijn zeer betaalbaar. Een ander uitgaansgebied is de Docas, aan de rivier de Taag. Hier vind je in de oude dokken een lange rij trendy bars en restaurants. In deze omgeving ook enkele van de belangrijkste disco’s.

6. Lissabon snel ontdekken met tram 28

Overal in het oude stadscentrum van Lissabon ratelen de oude, gele tramstelletjes door de nauwe straten. Ze vormen een karakteristiek onderdeel van de stad, helpen je om ergens te komen maar zijn ook een goede manier om je een beeld van de stad te vormen. In dat geval is lijn 28 een absolute aanrader. De tram mag niet ontbreken in een lijst met bezienswaardigheden Lissabon.

7. Fantastisch uitzicht

Mirodauro de Santa Catarina is een populair plein. Inwoners, onder wie ook veel studenten, treffen elkaar hier. Je hebt vanaf het plein fantastisch uitzicht over de haven en de rivier de Taag.

8. Botanische Tuin van Lissabon

Liefhebbers van planten en ander groen bezoeken de Botanische Tuin (Jardim Botânico). Dit is ook een populaire plek om te picknicken. Doe dus gewoon als de inwoners van Lissabon en neem een lekkere lunch mee.

9. Straatmarkt

Waar je die lunch koopt? Nou, bijvoorbeeld op de Ribeira, de grootste straatmarkt van Lissabon. Een ruime keuze uit fruit, vruchten, kazen, en wat al niet meer. Trouwens, ook als je er geen inkopen voor de lunch hoeft te doen is het toch zeker de moeite waar van een bezoek. Elke morgen geopend.

10. Proef Pasteis de Belém in Lissabon

Een custardtaartje, heerlijk gevuld, warm uit de oven en ‘afgemaakt’ met een beetje kaneel. Pasteis de Belém. Wereldberoemd. Je koopt en eet ze onder meer de Antiga Confeitaria de Belém. Geen reisgids die de zaak niet noemt. De pasteis de belém zijn er dan ook goddelijk. Ook bij Pastelaria Versailles zijn ze zeer smakelijk en daar tref je vooral Portugezen.

Extra: Goedkoop met de Lisboa Card

Blijf je een paar dagen in Lissabon? Koop dan bij aankomst een Lisboa Card, verkrijgbaar bij de Turismo de Lisboa balie op het vliegveld en in de stad bij het Lisboa Welcome Center, in kiosken en hotels en stations. De kaart geeft je korting op vele attracties en vervoersmogelijkheden. Ook in de omgeving is er heel wat bezienswaardigs te vinden. Ga bij voorbeeld naar Sintra en Cascais.

Bezoek Lissabon en Cascais in de Design Portugal rondreis.

Bekijk ook onze pagina met rondreizen Portugal.  In vele daarvan is een paar dagen Lissabon opgenomen.

Gerelateerde reizen

Bel of mail mij terug