070-3223066 (Nederlandnl) 078-353100 (Belgiëbe) Nieuwsbrief

Porto, robuuste schoonheid aan de oevers van de Douro

De havenstad Porto wordt nog altijd vooral met een glaasje port geassocieerd. Deels is dat natuurlijk terecht, maar de stad biedt veel meer schatten. Heb je eenmaal door de wat donkere en robuuste reputatie van de stad en haar bewoners heen geprikt, dan wacht je een erg aangename verrassing. De stad mag zeker niet ontbreken tijdens een rondreis Portugal.

Hoogtepunten van Porto

Van oudsher zijn de hoogtepunten van een bezoek aan Porto zonder meer de kathedraal Terreiro da Sé, het door Rem Koolhaas ontworpen concertgebouw Casa do Musica , de Dom Luis brug ontworpen door Gustav Eiffel, de oude wijk Ribeira, het voormalige beursgebouw Palacio da Bolsa en een bezoek aan het Portmuseum of aan een wijnhuis waar deze beroemde dessertwijn wordt gemaakt. Hieronder lichten we wat andere bezienswaardigheden uit (in willekeurige volgorde), zodat je beter kunt beslissen of je tijdens je rondreis langs de mooiste landhuizen van Portugal een uitstapje naar deze stad wilt maken.

Vila Nova de Gaia

Porto ligt in het noordwesten van Portugal waar de rivier de Douro uitmondt in de Atlantische Oceaan. Vanaf de kades van de wijk Vila Nova de Gaia werden de vaten verscheept naar alle uithoeken van de wereld. De skyline hier levert het voor Porto meest typerende beeld op dat vaak op ansichtkaarten wordt gebruikt. Een bezoek aan een van de wijngaarden en wijnhuizen die deze heerlijke dessertwijn – in het noorden vaker als aperitief genuttigd, is een absolute aanrader.

Rivier de Douro

Breng je een paar dagen van je rondreis door Portugal door in Porto, start dan met een tocht over de Douro. Vanaf het water kom je langs de belangrijkste punten en krijg je een goede indruk van wat de stad je aan bezienswaardigheden te bieden heeft. Het levert je eveneens een unieke blik op een paar bijzondere bruggen op. Zo werd de Ponto Maria Pia nog ontworpen door Gustav Eiffel. Ook de Ponte Luis en de Ponte da Arrabida zijn bijzonder.

Oude stad Ribeira

Dé volkswijk van Porto is nog steeds het oude middeleeuwse centrum Ribeira, dat door de Unesco in 1996 werd toegevoegd aan de lijst met werelderfgoederen. Hier proef je nog letterlijk en figuurlijk de echte Portugese cultuur. Donkere steegjes waar eindeloos veel bochten langs gekleurde en vaak met ‘azulejos’ beplakte geveltjes leiden, herbergen talloze barretjes, die met hun stamgasten goed veel decibellen weten te produceren.

Markt van Balhao

Bezoek zeker ook de markt van Balhao. Net zoals veel overdekte vers markten in Zuid-Europa vormt deze een mengelmoes van geluiden, geuren en kleuren die het geheel tot een lust voor het oog, en ook voor de smaakzin maken. In een paar restaurantjes, op de vingers van één hand te tellen, stil je je trek die er door alle geuren wordt opgewekt.

São Francisco kerk

Achter een gotisch-barok uiterlijk wacht je in deze kerk uit de 14e eeuw een ware belevenis. Er zou maar liefst 400 kilo goud zijn gebruikt voor het bedekken van de 17- en 18e eeuwse barokke decoratie die bestaat uit verguld houtsnijwerk. Dat wat niet werd overgoten met goud bestaat uit marmer, zoals de indrukwekkende gotische bogen. Tegenwoordig dient de overdadige kerk als podium voor klassieke muziekconcerten.

Station São Bento in Porto

Ook al reis je met je eigen vervoer, het hoofdstation van Porto is leuk om te bezoeken. Tienduizenden beschilderde tegels in de vertrekhal bieden samen een kijkje in de geschiedenis van de stad. Schaf hier een Porto card aan voor 8,50 euro. Deze geeft je voor één dag onbeperkt reizen in het stedelijke openbaar vervoer én korting bij een aantal musea. Een aanrader is het antieke trammetje van lijn 1 dat je vanuit de stad langs de Douro naar de kust brengt.

Musea in Porto

In de hoofdstad van de Port kan een museum gewijd aan deze drank natuurlijk niet ontbreken. Veel van wat je nog niet wist over dit drankje, zoals het ontstaan en de impact die port heeft gehad op de stad, is te ontdekken in het 18e eeuwse pakhuis aan de oever van de rivier. Wil je weten hoe Portwijn wordt gemaakt, bezoek dan liever een van de wijnhuizen die wat meer richting het binnenland aan de oevers van de Douro te vinden zijn en vrijwel allen proeverijen bieden.

Torre dos Clerigos

Voor een onvergetelijk zicht op de hele stad, beklim je de 225 treden van de monumentale, 76 meter hoge toren Dos Clerigos. Ernaast ligt de kerk met dezelfde naam. Deze heeft de eer de eerste barokke kerk van Portugal te zijn. Je ziet de porthuizen aan de Douro en de rode pannen daken van de stijl tegen de heuvel opgebouwde huisjes van de wijk Ribeira. Beneden ligt het park Praça da Lisboa.

Livraria Lello voor boekenwurmen

Erg beroemd en een must-see is boekwinkel Livraria Lello. Door Lonely Planet uitgeroepen tot ‘derde beste boekhandel ter wereld’. Van binnen weet je niet wat je ziet. Je waant je in een kathedraal, maar dan gevuld met boeken. Het bruin van het prachtige houtsnijwerk vermengd met het bordeauxrood van het kronkelige trappenhuis duizelt je tegemoet. De lichtinval wordt fraai gedoseerd via de met glas in lood bedekte koepel. Doordat de intellectuele sfeer hier als een warme deken om je heen valt, voel je je als boekenliefhebber meteen thuis.

Interesse in het maken van een rondreis door Portugal en een bezoek brengen aan Porto? We hebben veel verschillende rondreizen, wat dacht u van de 8 daagse rondreis tussen Lissabon en Port0. Deze rondreis met de auto brengt u in 1 week langs steden Lissabon, Óbidos, Coimbra en natuurlijk Porto. Of de rondreis midden en noord Portugal, in 2 weken reist u met een bezoek aan Lissabon, Porto, Castelo Branco en Evora door dit prachtige en groene deel van Portugal.

We hebben een groot aanbod van rondreizen in Portugal. Wilt u liever een andere route, verblijven in andere steden? Alles is mogelijk. Wij maken de rondreis op maat naar uw persoonlijke wensen.

Bel of mail mij terug