070-3223066 (Nederlandnl) 078-353100 (Belgiëbe) Nieuwsbrief

Culinaire rondreis Portugal

Portugal maakt dit jaar een toeristische groei door waar veel andere landen een min noteren door de crisis. Veel reizigers kiezen met name voor een rondreis Portugal. Daarmee komt de verscheidenheid in landschap en cultuur optimaal tot uiting. Ik had onlangs zelf het genoegen deel te mogen nemen aan een culinaire rondreis Portugal.

Lissabon culinair
De reis begon in Lissabon waar we het typisch Portugese gebakje Pasteis de Belem mochten proeven. Dit bijzondere taartje, moet je echt proeven als je in Lissabon bent. Vervolgens een lunch genoten in het typische restaurant Leao d’Ouro in Lissabon. Dit bijzondere restaurant, gelegen in het hartje van Lissabon, is een mooi voorbeeld van de typisch Portugese keuken. De inrichting is ook helemaal lokaal met azulejos aan de muren. Maar er is ook een aantal sterrenrestaurants in Lissabon die een bezoek meer dan waard zijn.

Coimbra en omgeving
De culinaire rondreis Portugal ging door naar Coimbra waar we een lunch hadden met een aantal mooie Portugese wijnen. Via de Dao-wijnregio trokken we verder noordwaarts.

De Douro-vallei en Porto
Wat mij betreft meest indrukwekkend van de reis was toch de Douro-vallei en Porto. De Douro ontspringt in Spanje in de Rioja-streek en loopt vervolgens in westelijke richting naar Portugal. In Spanje heet hij de Duero en in het spaanse stroomgebied ligt al een aantal zeer bekende wijngebieden. Zo is de Ribera del Duero wereldberoemd maar ook de Toro, Cigales en Rueda zijn alle wijnstreken in het stroomgebied van de Duero. Eenmaal in Portugal aangekomen, heet de rivier de Douro en stroomt in westelijke richting tot hij bij Porto in de Atlantische Oceaan terecht komt. Het stroomgebied van de Douro is UNESCO-werelderfgoed en de typische wijnbouw in terrassen, doet denken aan duitse Moezelstreek.

De meest bekende wijn van de Douro is uiteraard de port. Het verhaal van de port is alom bekend en laten we daarom hier even buiten beschouwing. Maar de boven-Douro heeft ook een aantal uitstekende wijnhuizen. Zo brachten wij een bezoek aan Quinta Nova de Nossa Senhora do Carmo. Hier wordt een aantal heerlijke rode wijnen geproduceerd en bovendien is het een heerlijk hotel met een warme sfeer. Buiten lunchen onder de parasol met uitzicht over de prachtige Douro-vallei. Hoe mooi kan het leven zijn?

Daarna door naar Porto waar we natuurlijk een porthuis bezochten en de nodige verschillende portsoorten proefden. Ruby, tawny, vintage en natuurlijk witte port, het begint allemaal te leven op het moment dat je het ook proeft. Afsluitend diner gehad in één van de typische restaurants aan de oever van de Douro in Porto: Dom Tonho. Dit restaurant is grappig omdat het typerend is voor Porto. Lange tafels, luidruchtig, haastige obers met een vlinderstrikje, maar toch goed eten voor een betaalbare prijs.

Neem contact en stel uw culinaire rondreis Portugal op.

Bel of mail mij terug