070-3223066 (Nederlandnl) 078-353100 (Belgiëbe) Nieuwsbrief

Bezoek de wieg van de portwijn in de Douro-vallei

Portugal en portwijn zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Een bezoek aan de Douro-vallei, waar de druiven voor port geteeld worden, is voor liefhebbers van het drankje een must. Het adembenemende landschap is nog indrukwekkender, wanneer je beseft dat het uiterlijk van dit rurale gebied het resultaat is van mensenwerk. Een bezoek aan de wieg van de portwijn is een mooie toevoeging aan een rondreis in Portugal. Laat u inspireren. 

Over quintas en ravelos

De terrasvormige, met muurtjes omringde wijngaarden liggen vooral in de bovenloop van de Douro die in Porto uitmondt in de Atlantische Oceaan. De rivier kronkelt zich, diep uitgesneden in het landschap, een weg langs de terrassen en de vele wijnboerderijen, ofwel quintas, die er te vinden zijn. Vroeger was er slechts één type boot dat deze rivier vol natuurlijke obstakels kon bevaren, de ravelo. Op deze zeilboot werden de vaten vol met het smakelijke, robijnrode goedje naar de haven van Porto gevaren. Hiervandaan vond de export naar met name Engeland plaats.

Oudste officieel erkende wijngebied ter wereld

Het ging zo goed met die afname van de portwijn, dat het gebied waar de druiven groeiden al in 1756 door de toenmalige overheid werd onderworpen aan regels. Dit feit maakt het portgebied dat 26.000 hectare omvat tot de oudste officieel afgebakende en erkende wijnregio ter wereld. Het spectaculaire landschap dat uit de druiventeelt resulteerde. De Douro-vallei werd in 2001 door de Unesco bijgeschreven op de lijst met Werelderfgoed. De van nature arme bodem zorgt dankzij die mensenhanden nu voor een spectaculair landschap zodra de wijnstokken na de zomer hun vlammende herfstkleuren aannemen. In de heetste maanden van het jaar is het er juist adembenemend groen. Het mooiste gedeelte ligt tussen Sao Joao da Pesqueira en Pinhao. Bezoek deze website voor meer informatie over het gebied.

Bezoek de Douro-vallei per boot

Het wijngebied komt het beste tot zijn recht als je het bezoekt per boot. Glijdend door het water is de indruk die je van de regio krijgt het meest omvattend. Per trein kun je er ook naar toe over het in de negentiende eeuw aangelegde spoor. Veel ouderwetse ravelos zijn omgetoverd tot kleine toeristenparadijsjes waar je je, inclusief glaasje port en hapjes, kunt vergapen aan het moois dat je voorbij ziet komen.

Wijntoerisme in alle gedaanten

Als je tijdens je rondreis door Portugal de Douro-vallei bezoekt, vergeet dan niet een quinta te bezoeken. Deze traditionele en vaak oude wijnboerderijen zijn nu geliefde bestemmingen voor wijntoeristen en bieden vermaak zoals wijnproeverijen, rondleidingen of meehelpen met de druivenoogst tussen september en oktober elk jaar. In de regio kun je je zelfs laten verwennen in een Wijn Spa. Hier onderga je schoonheidsbehandelingen op basis van druiven.

Uitstekende Douro-wijnen

En, voor wie niet van port houdt is er ook goed nieuws. Wijnboerderijen leggen zich in toenemende mate, onder druk van de vraag, toe op de productie van uitstekende rode, witte en roséwijnen. Deze Douro-wijnen hebben inmiddels een stevige positie verworven in het internationale wijnlandschap van de Douro-vallei. Bezoek bijvoorbeeld Quinta do Seixo, Quinta do Noval, Quinta do Crasto of Quinta do Vale Meão.

Enkele interessante plaatsen in de buurt van de Douro om te bezoeken zijn Vila Nova de Foz Côa, Torre de Moncorvo en São João da Pesqueira.

Meer over Port

Port of porto is een versterkte wijn. Het alcoholgehalte varieert tussen 18 en 20 procent. De zoete wijn wordt geserveerd als aperitief, digestief of als dessertwijn. De meeste ports zijn het resultaat van vermenging van ports van verschillende quintas. Bekende portdruiven zijn Touriga Nacional, Tinta Roriz (lijkt op de Spaanse Tempranillo-druif), Tinta Barroca, Tinta Cão, Tinta Francisca, Tinto Rouro, Bastardo, Donzelinho Tinto, Mourisco en de Malvasia Fina (witte port). Er zijn verschillende portsoorten. De meest gehanteerde categorisering is de ruby, vintage, tawny, witte en sinds kort rosé port. De verdeling is gebaseerd op de tijd dat de wijn op vat lag te rijpen.

AmbianceTravel heeft vele reizen naar Porto en de Douro vallei in het aanbod. Bekijk onze rondreizen Portugal, laat u inspireren! Reis op maat samenstellen? Heel makkelijk! Neem contact met ons op en we doen u een prachtig aanbod.

Gerelateerde reizen

Bel of mail mij terug