070-3223066 (Nederlandnl) 078-353100 (Belgiëbe) Nieuwsbrief

Individuele rondreis Zuid-Afrika

Na een individuele rondreis Zuid-Afrika is de kans groot dat je terug wilt voor nog een reis. En misschien wel nog één. Er zijn weinig verre bestemmingen waar mensen zo vaak naar teruggaan. Zuid-Afrika is dan ook zeldzaam gevarieerd. Denk aan natuur en wildlife, eten en drinken (top restaurants, prachtige wine estates), sublieme accommodaties in alle categoriën van superluxe lodges tot zeer betaalbare maar prachtig gelegen guesthouses, cultuur (bijzondere musea, maar denk ook aan het bezoeken van een township) en top golfbanen. Dit in combinatie met de betaalbaarheid, vriendelijke bevolking en uitstekende infrastructuur maken het tot een ideale rondreis bestemming, die steeds weer anders in gevuld kan worden.

Hoogtepunten individuele rondreis Zuid-Afrika

Wie voor de eerste keer naar Zuid-Afrika gaat wil neemt daarin algauw de meest bekendse hoogtepunten in op: Kaapstad, de wijnlanden, de Tunroute en wildparken zoals Kruger National Park en de Panoramaroute in het noorden. Deze, en andere delen van het land zoals Hermanus (walvissen), de Karoo (struisvogels) en St Lucia (mijlpaarden en krokodillen), laten zich prima combineren tot een indrukwekkende 3-weekse reis. Zonder dat de afstanden van de ene naar de andere bestemming te groot worden en zonder ook dat u elke dag moet verkassen: u verblijf vaak minstens twee nachten op een bestemming. de herinnering aan de reis is blijvend, de behoefte om weer terug te gaan groot.

Individuele rondreis Zuid-Afrika: Kaapstad

‘Had je niet kunnen vertellen dat Kaapstad zo mooi was’, zei een zeer goede bekende nog maar zeer recent, toen zij ervoor de eerste keer was. Alsof ik dat niet gedaan had. Alleen is de aantrekkelikheid van deze stand moeilijk in woorden te ontvangen. Ingesloten tussen twee oceanen en aan de voert van de Tafelberg. de sfeer van V&A Waterfront, de leuke bars en restaurants aan Longstreet en Kloofstreet. De musea (District Six over de apartheid en maar ook nieuwe en wereldwijd geprezen Zeitz museum met hedendaagse kunst), toprestaurants (relatief nieuw is Exbihit A, in het centrum van de stad), de kleurrijke wijk Bo-Kaap en de food market op zaterdag, bij de Old Biscuit Mill. Je komt dagen te kort, en dan hebben we het nog niet gehad over het maken van een dagtocht naar Kaap de Goed Hoop (een must) of het bezoek van de aan de andere kant van de Tafelberg gelegen badplaats Camps Bay en de oudste wijnstreek van het land Constantia. Wij adviseren dan ook minimaal drie maar beter nog vier nachten te boeken in Kaapstad, een stad waar je ook gemakkelijk en veel kunt wandelen.

individuele rondreis zuid afrika
Wijnstadjes Stellenbosch en Franschhoek

Het zijn de bekendste wijnstadjes van Zuid-Afrika, niet meer dan circa 50 km van Kaapstad gelegen. Je kunt dat er dus voor een dag naar toe maar beter is het om de sfeer te proeven en er te verblijven. Ga wijn proeven bij Boschendal en/of Lanzerac, kijk naar de Duck Parade bij wine estate Vergenoegd, geniet van een gastronomische picknich op de wijngaard Vergelegen en kies voor een lunch of diner uit de talloze restaurants in deze streek. Delaire Graff heeft het mooiste terras van de omgeving (lunchen dus, en wijn proeven) en verder zijn Oventure en Rust en Vrede aanraders.

Wildlife, Big Five
Krugerpark is het bekendste wildpark ter wereld en ontbreekt vaak niet in een individuele rondreis Zuid-Afrika: enorm groot (formaat Nederland en met een gigantische hoeveelheid aan wilde dieren, waaronder natuurlijk de Big Five. Wie echt wil genieten van de safari (en het verblijf) kiest voor een private game reserve. Je hebt ze ook in en bij Kruger Park, maar met als voordeel dat hier alleen open safari wagens rijden (en je dus niet in de file staat achter andere Toyota’s) en je vaak veel dichter bij het wild kunt komen: de leeuwen liepen pas langs onze auto (foto rechts boven) en de hyena’s snuffelden eraan. Maar je hebt nog vele tientallen (misschien wel honderden) private game reserves met in het wild levende leden van de Big Five in andere (malariavrije) delen van Zuid-Afrika, óók in het zuiden en malariavrij. Daarnaast zijn er wildparken die juist geschikter zijn om te bezoeken met jonge(re) kinderen. Laat u adviseren.

Golfen (en wildlife) in Zuid-Afrika
Zuid-Afrika is een eldorado voor golfliefhebbers, zeker ook voor diegenen die niet alleen maar willen golfen en ook op andere manieren willen genieten van het land. UIteraard zijn er mooie banen bij Kaapstad en in de wijnlanden (Clovelly, Erinvale, Pearl Valley). Enkele van de mooiste banen vindt je aan de Tuinroute (Simola, Fancourt, Pinnacle Point) maar denk ook aan de combinatie van golfen en wildlife. Je kunt heerlijk golfen in de buurt van en zelfs ín Krugerpark, een van de mooiste banen vind je halverwege Johannesburg en Krugerpark (Highland gate) en de ene dag loop je op de golfbaan, een volgende fotografeer je olifanten en luipaarden.

Het ‘Afrikaanse’ Zuid-Afrika
In het noorden ontdek je tijdens een individuele rondreis Zuid-Afrika vooral de Afrikaanse kanten van het land. Wij liepen ooit over de lokale markt van Elim, niet zo ver van Louis Trichardt, toen mijn vrouw na aan half uurtje zei: weet je wel dat wij de enige blanken zijn hier? We hadden het ontzettend naar ons zin, al lieten we ons niet verleiden tot het eten van gedroogde insecten. Mensen lieten zich vriendelijk fotograferen – wel even vragen – en een soortgelijke ervaring hadden we dag eerder, toen we een dag rondtoerden in dezelfde streek en we lange rijen schoolkinderen, in uniform natuurlijk, van school naar huis zagen wandelen, langs roodbruin verharde zandwegen. Local, ja. Hoe Afrikaans wil je het hebben.

Zo’n ervaring op die markt, met z’n tweeën daar rondlopend, is een totaal andere beleving dan wanneer je met twintig toeristen uit een bus stapt voor een korte stop en een fotomomentje. Beleef het land, ontmoet de mensen, laat je verrassen. Het kan tijdens een individuele rondreis Zuid-Afrika,

Individuele rondreis Zuid-Afrika: op maat
Een ander voordeel van een individuele rondreis is, dat de reis volledige op maat wordt gemaakt. De reizen op de website zijn een inspiratiebron maar daarna overleggen we met u over uw specifieke wensen. Over de soort accommodaties, over juist onbekendere gebieden, we geven een tip voor dat bijzondere openlucht restaurantje bij de Panoramaroute of het Guesthouse waar de dochter des huizes in de keuken staat en pas geleden is uitgeroepen tot de beste vrouwelijke chef van Zuid-Afrika. Misschien wilt u een township bezoeken, misschien zelfs met een ‘lunch bij de locals’ ter plekke. Of het onbekende Mount Zebra National Park bezoeken in de Karoo, niet zo ver van het mooie stadje Graaff Reinet.

Zo wordt het precies de reis die u wenst

Klaar voor een individuele rondreis in Zuid-Afrika?

Leuk, een individuele rondreis Zuid-Afrika? Ja, denk je, als je aan het einde van de dag op je terras met een goed glas wijn bij je lodge of guesthouse naar de ondergaande zon kijkt en nog eens de foto’s laat langskomen. Ja. Héél leuk! Lees ook over de luxe lodges.

Meer lezen over Zuid-Afrika? Op zoek naar een speciale rondreis Zuid-Afrika? Of ga naar ons overzicht met Zuid-Afrika blogs. Hier vindt u onder meer praktische tips, maar ook blogs over veiligheid en de beste reistijd. Maar ook veel bestemmingsinformatie.

 

rondreis zuid-afrika Kruger Park Timbavati Private Game Reserve leeuw

Gerelateerde reizen

Bel of mail mij terug