070-3223066 (Nederlandnl) 078-353100 (Belgiëbe) Nieuwsbrief
Lees meer over het reizen in corona tijd

Is een individuele rondreis Zuid-Afrika veilig?

Regelmatig krijgen we vragen van mensen of een individuele rondreis Zuid-Afrika veilig is. We geven altijd een positief antwoord, maar vertellen er ook bij waarom we dat zeggen. En hoe mensen, net als in andere vakantielanden, zelf kunnen bijdragen aan hun eigen veiligheid. Misschien mede daardoor hebben ons klanten nog nooit serieuze problemen gehad op het puntje van de veiligheid. Veilig op reis in Zuid-Afrika: lees onze tips.

Individuele rondreis Zuid-Afrika: laat je adviseren

De voorbereiding van de reis is cruciaal, niet alleen maar zeker ook als het gaat om veiligheid. Als wij een route uitstippelen voor mensen zorgen we ervoor dat de afstanden nooit te groot zijn. Je wilt op tijd, in de loop van de middag, in je volgende accommodatie kunnen zijn. Met een goede routebeschrijving en GPS is dat ook nooit een probleem. Hoewel de infrastructuur in Zuid-Afrika prima is, raden we mensen aan om niet in het donker te hoeven zoeken.

’s Avonds uit eten in Zuid-Afrika: veilig?

Veel hotels en ook kleinere guesthouses hebben een restaurant in huis, zeker als ze meer afgelegen liggen. Maar in veel plaatsen, zoals Stellenbosch, Franschhoek, Hermanus, maar ook Plettenberg en Knysna aan de Tuinroute, stikt het van de leuke restaurants en het is zonde om er niet van te genieten. Overleg met de gastvrouw of gastheer over wat je goed kunt eten en hoe je er kunt komen. Misschien wil je zelf niet rijden? Zij zullen u altijd goed adviseren en eventueel vervoer regelen. 

Kaapstad
Kaapstad is een wandelstad. ’s Avonds kun je er uren door de binnenstad lopen en dat levert nooit een probleem op. Ben je ’s avonds uit eten geweest? Bestel een taxi, het is goedkoop en makkelijk.

Mijd sommige plekken
Zoals in elk land of elke grotere stad zijn er plekken of wijken waar je als toerist beter niet kunt komen. Een kwestie van gezond verstand gebruiken én je ter plekke laten adviseren? Wil je ergens graag naar toe maar twijfel je? Overleg met het personeel van het hotel of guest house. Dat wil niet zeggen dat je alleen maar de platgetreden paden moet betreden: er zijn zeer interessante tours in townships. Soweto is één van de meest populaire plekken van Zuid-Afrika. Bezoek townships met een gids, want die weet de weg én de leukste plekken (en bars en restaurantjes!). Het levert vaak een onvergetelijke ervaring op.

Diefstal
Diefstal is ook in Zuid-Afrika een van de meest voorkomende vervelende situaties. Draag geen dure sieraden op een opvallende manier, berg je je telefoon en portemonnee goed op en pas op je fototoestel. Pas ook goed bij een pinautomaat. Een ervaren reiziger liet zich ooit ‘helpen’ bij een pinautomaat toen die leek te weigeren, hij gaf zijn pasje even af en was even later honderden euro’s armer. Niet intrappen dus. Is dit een typisch Zuid-Afrikaans probleem? Natuurlijk niet. Je moet als toerist overal goed opletten zonder je teveel te laten leiden door angst. Je kunt op talloze plekken gewoon pinnen, bij banken, benzine stations en winkelcentra. Vaak zin bij banken binnen ook pinautomaten. Kijk ook op deze pagina van het Zuid-Afrikaans verkeersbureau.

Zelf auto rijden in Zuid-Afrika

In Zuid-Afrika rijden ze aan de andere kant van de weg. In het begin is dat even wennen – dus samen even goed opletten – en daarna gaan het doorgaans vanzelf goed… Let op: er zijn ‘Stop’ kruispunten (stop op de weg en een bord) en dan wordt je geacht altijd even te stoppen, ook als er geen andere auto aankomt. Als er wel andere auto’s zijn: chauffeurs laten elkaar om en om doorrijden. Een perfect systeem! Verder is een automaat is handig. Een auto met airconditioning ook: dan kun je ook gewoon de stad je raampje dicht houden. Zoals in veel grote steden wordt je aangeraden ook de deur op slot te houden, zodat iemand bij een stoplicht niet opeens een tas van je schoot kan rukken. Een roadtrip door Zuid-Afrika? Lees dan ook ons blog met de auto van Johannesburg naar Kaapstad.

Individuele rondreis Zuid-Afrika

Is een individuele rondreis Zuid-Afrika veilig: als je je goed voorbereid, nuttige tips ter harte neemt (ook als je op reis bent) en je gezonde verstande gebruikt kun je prima veilig op reis in Zuid-Afrika. Een goede reis!

Ook nuttig is misschien ons blog met praktische tips voor je rondreis Zuid-Afrika.

Bekijk ook al onze rondreizen Zuid-Afrika.

Gerelateerde reizen

Bel of mail mij terug