- Home
- Blogs
- zuid-afrika
- Beste reistijd voor Zuid-Afrika
Bij het bepalen van de beste reistijd voor Zuid-Afrika is het goed om je te realiseren, dat Zuid-Afrika in vergelijking met Europa niet alleen ‘omgekeerde’ seizoenen heeft maar bovendien ook nog eens flinke klimaatverschillen binnen het land zelf. Waar moet je rekening mee houden?
Tijdens onze zomer is het in Zuid-Afrika winter en omgekeerd. En dat geldt dus ook voor de lente en de herfst. Minstens zo belangrijk is het om te weten dat het regenseizoen in het noorden (Johannesburg, Kruger Park) in een heel andere periode is dan in Kaapstad en de wijnlanden. In het noorden kan het van december tot en met februari nat zijn (circa 9 dagen regendagen per jaar) en in het zuiden (Kaapstad) juist in de periode mei tot en met augustus (11 tot 14 dagen regen per jaar). Wel is het zo dat het de laatste jaren relatief droger is dan eerder en een lange periode achter elkaar regen is uitzonderlijk. In Stellenbosch, meer in het binnenland is het alweer droger dan in Kaapstad en aan de Tuinroute is het echter hele jaar zo’n beetje hetzelfde, met circa 7 regendagen per maand.
In Kruger Park kan het in de zomer (december-januari) behoorlijk warm zijn. De gemiddelde temperatuur ligt dan boven een 30 graden maar er zijn regelmatig uitschieters naar boven. In de Zuid-Afrikaanse winter blijft het daar met gemiddeld 27 graden aangenaam warm, al het kan het ’s nachts flink afkoelen tot soms richting het vriespunt. Dat is belangrijk om te weten als je op safari gaat: safari’s zijn altijd ’s morgens vroeg of aan het einde van de middag tot in het begin van de avond, dus dan is een beetje warme kleding (lange broek, fleece jack) zeker aan te bevelen.
Kaapstad heeft door de invloed van de oceanen een mediterraan klimaat. Warm in de zomer, koeler maar niet koud in de winter. In de zomer (januari, februari) lopen de temperaturen op tot gemiddeld zo’n 27 graden. Door de ligging van de stad, tussen twee oceanen, is de temperatuur doorgaans aangenaam. In onze zomer dalen de temperaturen daar tot een gemiddeld maximum van zo’n achttien graden en ’s nachts tot onder de tien. Omdat je in Kaapstad toch altijd dingen doet dus veel onderweg bent is de temperatuur hier prima. Maar een jasje is wel handig.
Hoewel de Tuinroute maar 300 km oostelijk ligt (over de weg, dus hemelsbreed een stuk minder), is het verschil in klimaat met Kaapstad aanzienlijk: van de neerslag hebben we al gezegd dat die door het jaar genomen hier ongeveer hetzelfde is en dat geldt ook voor de temperatuur: de maxima schommelen tussen de 18 en 24 graden, geen enorme verschillen dus. Voor het hele jaar prima dus.
Er zijn bij het kiezen van de beste reistijd voor Zuid-Afrika ook andere factoren om rekening mee ten houden. Als je walvissen wilt zien (bij Hermanus, St Lucia of aan de Tuinroute) kun je het beste in de periode tussen juli en november reizen. Voor safari’s is de periode juli-oktober ook een goede tijd: het is relatief droog dus de dieren zoeken de drinkplaatsen en zijn dus gemakkelijker te vinden. In het najaar – september-oktober) zijn de stuiken en bomen ook relatief minder dicht begroeid dus is het wild meer zichtbaar.
Als je met kinderen reist ontkom je doorgaans niet aan de zomervakantie, al is de tweeweekse meivakantie soms ook een goed alternatief. Kies dan wel voor óf het noorden óf het zuiden, want het is een beetje zonde om het ‘hele land’ in twee weken te proppen.. December en januari zijn het hoogseizoen in Zuid-Afrika, dus relatief druk en dus wat duurder. Niet aan de schoolvakanties gebonden? Aangename perioden zijn april tot en met juni en september tot en met november.
Kijk hier voor een klimaattabel met temperaturen en neerslag in de verschillende gebieden van Zuid-Afrika.
Lees ook: is een invidividuele rondreis Zuid-Afrika veilig.