070-3223066 (Nederlandnl) 078-353100 (Belgiëbe) Nieuwsbrief
 • 7 dagen
 • Vanaf Amsterdam
 • Incl. huurauto
 • Accommodaties geregeld
 • vanaf € 799,- per persoon
Prijzen en aanvragen

Van de golf van Biskaje naar de Middellandse zee

Met deze rondreis van de Golf van Biskaje naar de Middellandse Zee ontdekt u een deel van Noord Spanje, getekend door de geschiedenis. Het is de streek waar Moren, christenen en andere volkeren hebben gewoond en ieder heeft zijn sporen nagelaten: Romeinse steden, Arabische lusthoven, kloosters, paleizen en prachtige kerken domineren het landschap en de steden. Het is ook hier dat de Camino de Santiago, de pelgrimsweg naar Santiago, doorheen liep en loopt. Vanzelfsprekend heeft die ook tastbare herinneringen nagelaten in het landschap. En laat nu een aantal van die kerken, ziekenhuizen, kloosters en paleizen zijn omgebouwd tot een parador. Dat is in het kort het kader van de hotels die u tijdens deze reis zult leren kennen.

De groene Costa Verde

Maar ook landschappelijk maakt u kennis met verschillende vegetatietypen: U begint de rondreis bij de golf van Biskaje dan wel aan de groene en natte Costa Verde (de groene kust) van Spanje, reist door de wijngebieden van de Rioja heen, tikt de uitlopers van de Pyreneeën aan om vervolgens terecht te komen in meer mediterrane vegetaties. Het landschap wordt droger en geler, de eerste cactussen en palmen doen hun intrede. U eindigt vervolgens aan de Middellandse Zee in de Plaats Tortosa

Paradores

Hoewel dit geen specifieke Paradores rondreis door Spanje is, slaapt u wel in Paradores. Paradores zijn staatshotels die verspreid liggen door heel Spanje zijn allemaal gevestigd in bijzondere gebouwen zoals oude kloosters, paleizen, middeleeuwse kastelen of prachtige residenties. Kijk voor meer informatie op de officiële website van de Paradores hotel keten.

Deze rondreis Van de golf van Biskaje naar de Middellandse zee is, net als al onze andere rondreizen, te verlengen, in te korten, om te draaien, samen te voegen met een van onze andere rondreizen. Er kunnen ook persoonlijke elementen toegevoegd worden, we passen ons graag aan aan uw wensen. Informeer naar de mogelijkheden.

Bekijk ook de andere Individuele rondreizen Spanje op onze site. We hebben er tientallen.

Rondreis

Nr Dagen Plaats Hotel Nachten
1 1-2 Hondarribia, San Sebastián Parador de Hondarribia 1
2 2-4 Sos del Rey Católico Parador de Sos del Rey Catolico 2
3 4-5 Calahorra, Rioja Parador de Calahorra 1
4 5-6 Alcañiz Parador de Alcañiz 1
5 6-7 Tortosa, Middellandse Zee Parador de Tortosa 1
De route in beeld gebracht
De accommodaties van waar u verblijft
 • San Sebastian Gemeentehuis Baskenland
 • Gearia Guipuzcoa Hondarribia Baskenland
 • Brug Puerta de Santa Maria Baskenland
 • Baskenland Hondarribia kaap Spanje
 • Hondarribia Baskenland strand Spanje

Hondarribia, San Sebastián

Na aankomst in Bilbao haalt u uw huurauto op en kunt u deze stad bezoeken. Deze stad is vooral bekend vanwege het prachtige Guggenheim-museum, wat ons betreft mooier en spectaculairder van buiten dan van binnen. Dat neemt niet weg dat Bilbao een typische spaanse stad is met een interessant centrum.

Maar wat ons betreft is San Sebastian, zo’n 100 km verder naar het westen, interessanter. San Sebastian heeft als pluspunt dat het direct aan zee ligt, in een prachtige baai met dito stranden maar dat het bovendien de culinaire hoofdstad van Spanje is. Het is hier waar de tapas, ze heten hier Pintxos, vandaan komen. Met als consequentie dat er een paar smalle straten in het centrum zijn waar ‘alle’ restaurantjes en barretjes, pintxos op de bar hebben staan. Je kunt hier dus een soort van kroegentocht maken waarbij je per barretje een drankje combineert met een pintxos. Maar San Sebastian heeft ook een prachtige boulevard langs het strand met een aantal mooie bars en restaurants.

Na afloop van uw bezoek aan San Sebastian, rijdt u verder westelijk, tot vlak voor de spaans-franse grens om uit te komen bij het dorpje Hondarribia. Deze plaats is van oorsprong een vissersplaats maar is in vroeger tijden zó veel geteisterd door invallen van de franse overburen, dat men een versterkte burcht heeft gebouwd op een heuvel: De Puerta de Santa Maria. Het mooiste gebouw van deze vesting is uw hotel van vanavond. U treedt binnen in een waar fort met metersdikke muren en harnassen in de lobby.

1 Parador de Hondarribia
 • Sos del Rey Católico Uitkijktoren
 • Navarra Pamplona Cuidadela fort Spanje
 • Sos del Rey Católico Spanje
 • Sos del Rey Católico kerk Iglesia de San Esteban
 • Kerk Iglesia de San Esteban Sos del Rey Católico
 • Fort Cuidadela de Pamplona Navarra
 • Park Parque Media Luna Spanje
 • Museum Palacio de los Sada Sos del Rey Católico
 • San Igancio Sos del Rey Católico
 • Plaza del Ayuntamiento Sos del Rey Católico

Sos del Rey Católico

De stad Pamplona is door de Romeinen gesticht en was in de middeleeuwen de hoofdstad van een rijk dat zich uitstrekte tot in Frankrijk. De stad heeft ook eeuwenlang onder invloed van Frankrijk gestaan tot het in de 16e eeuw werd ingelijfd bij Spanje.

De stad is vooral bekend door het stierenrennen: een grootschalig evenement waarbij stieren worden losgelaten in het centrum van de stad en jonge mannen de rennende stieren moeten zien te ontwijken. Maar er is ook een prachtige gotische kathedraal, de Basilica de Santa Marian la Real waar een aantal van de ‘Reyes Catolicos’, de katholieke koningen opgebaard ligt. Zo vindt u hier de albasten beelden van Karel III en Leonor de Castilia. Maar ook de oude stadsmuren (prachtig uitzicht) en de 16e eeuwse citadel zijn een bezoek meer dan waard.

Onderweg naar Sos del Rey passeert u de uitlopers van de Pyreneeen en rijdt u door het dal van de Aragon-rivier waarnaar de streek genoemd is. De weg slingert omhoog naar he vestingstadje Sos del Rey Catolico, zo genoemd omdat dé katholieke koning van het grote Spaanse rijk hier geboren is: Fernando II in 1452. Het vestingstadje is een monument en is één van de best geconserveerde middeleeuwse plaatsjes van Aragon. Van grote delen van de oude stad, wordt gezegd dat die er hetzelfde uitzien als in de dagen van Ferdinand II. Te bezoeken zijn het Sada paleis (geboorteplaats van Ferdinand II, diverse kerken waaronder de kerk van St Stephen en de 14e eeuwse crypte van de Maagd van Perdon. Verder bezoekt u de middeleeuwse stadsmuren en de 7 poorten en bezoekt u het middeleeuwse beursgebouw, de Lonja.

Ook heeft u de mogelijkheid om kennis te maken met ‘El Camino’, de belangrijke bedevaartsroute naar Santiago de Compostela die onder de Pyreneeen doorloopt van oost naar west. Als u geluk hebt en nog andere belangstellenden ontmoet, heeft u de kans om het Monasterio de San Salvador Leyre te bezoeken. Dat kan namelijk alleen als gezelschap. Dit is een voornaam oud romaans klooster dat tegen een steile berghelling ‘aangeplakt’ ligt. Hoger gelegen, in de heuvels, ligt het Monasterio viejo de San Juan de la Pena waar het plaatsje zijn naam aan ontleent. Het ligt een uur verder oostwaarts. De vegetatie wordt minder, u passeert verlaten dorpjes die niet zouden misstaan in een wild-west-film en komt uiteindelijk bij het Yesa-meer. Het klooster is een geheimzinnig gebouw dat overschaduwd wordt door rode rotsen. Het stamt uit de 9e eeuw, de kapel lijkt op een Arabische tempel.

2 Parador de Sos del Rey Catolico

Calahorra, Rioja

Vandaag rijdt u een mooie groene route naar Calahorra. Wuivende korenvelden, groene bossen en de eerste wijnstokken. Want u zit hier vlak tegen de Rioja aan. Onderweg passeert u het Parque Natural de las Bardenas Reales. Onderweg kunt u lunchen in Carcastilo of Peralta. Aan het eind van de dag checkt u in bij de parador, een mooi oud landhuis met donkere antieke meubelen, kleden aan de wand en wapens als trofeeen. In het restaurant maakt u kennis met de lokale specialiteiten zoals konijn maar ook met de prima rioja-wijnen die van vlakbij komen. U heeft de mogelijkheid om één of meer wijnhuizen in de Rioja te bezoeken.

De hoofdstad van de streek is Logrono maar ook Haro heeft nogal wat wijnhuizen. De streek-VVV brengt een boekje uit met bodegas die u kunt bezoeken. Logrono is een mooie typisch spaanse stad met een immense kathedraal. Logisch, want het stadje ligt aan ‘El Camino’. Verder is Logrono een mooie stad die doorsneden wordt door de Ebro. Ook in cultureel – en historisch opzicht wel iets te doen in deze streek. Wie vanuit Logrono nog een kilometer of 20 doorrijdt in westelijke richting, komt in het dorpje Elciego. Het Marques de Riscal hotel is ontworpen door dezelfde architect, Frank Gehry, als het Guggenheim in Bilbao. En dat is te zien. Een zeer opvallende verschijning in het vredige landschap van de Rioja. Maar we kunnen ook naar Enciso rijden, dat zuidelijk ligt van Logrono waar voetsporen van dinosaurussen in de bergen zijn gevonden.

3 Parador de Calahorra

Alcañiz

Vandaag volgt u het spoor van de Rio Ebro richting de Middellandse Zee. Onderweg passeert u Zaragoza, de voormalige zetel van de koningen van Aragon. Hier weer een enorme kathedraal, door de inwoners liefkozend ‘El Templo’ genoemd. Het koorgewelf heeft schilderingen die zijn aangebracht door Goya en ook van buiten is de kathedraal rijk versierd hetgeen overeenkomsten oproept met de kathedraal van Florence.

Na de lunch daalt de weg verder richting de zee en neemt de temperatuur toe. Meer zon, meer palmen, meer droogte, uit alles blijkt dat we een andere klimaatzone binnengaan. Alcaniz is een stadje waar de parador, La Concordia geheten, waarin u logeert, wel tot de hoogtepunten behoort. Het is een moorse lusthof, een kasteel en een klooster tegelijk en wie er logeert kan makkelijk in dromen vervallen en zich voor even kasteel-heer/vrouw wanen. In de 12e eeuw was dit bouwwerk het hoofdkwartier van de Calatrava ridderorde. Deze ridders ziet u nog terug in de fresco’s aan het plafond van de toren waar hun heldendaden verbeeld zijn.

4 Parador de Alcañiz

Tortosa, Middellandse Zee

De laatste stop is bijna aan de Middellandse Zee, in de parador van Tortosa. U bent intussen helemaal in een Mediterraan klimaat terecht gekomen en daar worden al je zintuigen op gewezen. Het landschap kleurt droger en geler, je ruikt de mediterrane kruiden, de temperatuur is intussen fors opgelopen en je proeft hier een andere keuken.

Desgewenst kunt u de reis verlengen met een lekker hotel aan het strand of combineren met één van onze andere rondreizen.

5 Parador de Tortosa

Parador de Hondarribia

Deze prachtige ****Parador, 'El Emperador', uit het jaar 980 brengt u terug in de Middeleeuwen, met metersdikke muren, harnassen en speren. Met een beetje fantasie kun je de ridders door de gangen zien lopen. De ruime kamers op de begane grond komen uit op het terras, de kamers op de eerste verdieping hebben uitzicht over zee of op de prachtige patio. Deze kleinschalige Parador heeft een verho...

Dag 1-2
Bekijk hotel

Parador de Sos del Rey Catolico

De schitterende ****Parador 'Fernando de Aragón is een ideale startplaats voor bezoek aan het middeleeuwse stadje Sos del Rey Católico en het berglandschap van Aragón en Navarra. De uiterst aantrekkelijke kamers bieden een goede basis voor een aangenaam verblijf. De Parador is een adellijk huis in typisch Aragonese stijl. Het is enkele jaren geleden geheel gerestaureerd. Opvallend zijn de vier...

Dag 2-4
Bekijk hotel

Parador de Calahorra

Deze parador ligt in het centrale park van de stad Calahorra, aan de hoofdstraat die loopt naar het historische centrum. Calahorra is een plaatsje op de vlakte van de rivier de Ebro, die stroomt van oost naar west, door het wijngebied Rioja, De gevel van het hotel is opgetrokken in een bijzondere, rode baksteen. De moderne, ruime kamers zijn voorzien van prachtige motieven, sommige religieus ma...

Dag 4-5
Bekijk hotel

Parador de Alcañiz

De Parador ligt op de top van de heuvel de Cumbre de Cerro Pui-Pinos en heeft een schitterend uitzicht. Al in 1117 was onderkomen van de Orde van de Calatrava, de eerste Spaanse militaire orde. Een gedeelte van de vesting werd in 1728 door prins Philips omgebouwd tot zijn paleis, in Arogonese stijl. Het kasteel domineert het landschap van het Maestrazgo gebied en aan de voet van de heuvel ligt he...

Dag 5-6
Bekijk hotel

Parador de Tortosa

Parador de Tortosa is een hoog gelegen, eeuwenoud fort en heeft een klassiek interieur met Arabische motieven, koninklijke en Christelijke details en houten balken Het restaurant heeft grote Gotische ramen wat de historische sfeer benadrukt. De ****-Parador, 'Castillo de la Zuda' (kasteel met de waterput), ligt achter de bergketen de Beceite, in de vruchtbare vlaktes van de ...

Dag 6-7
Bekijk hotel

Van de golf van Biskaje naar de Middellandse zee

Bel of mail mij terug