070-3223066 (Nederlandnl) 078-353100 (Belgiëbe) Nieuwsbrief

Levendige pelgrimsstad Santiago de Compostela

De een vertrekt gewoon vanuit de eigen achtertuin in -pakweg- Reeuwijk, de ander start dichterbij, ergens in het noorden van Frankrijk, als Noord-Spanje evengoed nog ver weg is, de derde zet de eerste stappen in de Pyreneeën, als ze nog steeds 700 km moeten lopen, met die Jabobsschelp aan de rugzak gebonden: allemaal op weg naar Santiago de Compostela.

De wandeling naar Santiago de Compostela

Jaarlijks wandelen zo’n 200.000 pelgrims naar deze vermoedelijk beroemdste christelijke bedevaartsplaats (Lourdes gooit ook hoge ogen). Met name in Noord-Spanje, in Navarra en het Baskenland, zie je ze lopen langs de weg. Hen te zien wandelen is al indrukwekkend, vind ik. Meestal eindigen ze de reis in tranen, bij het bereiken van de basiliek, die volgens de overlevering gebouwd is bovenop het graf van de apostel Jacobus. Vanuit Nederland hebben ze dan een kleine 3.000 km gelopen. Maar niet het bereiken van het eindpunt maar het beëindigen van de reis en de ervaring die dat met zich heeft gebracht zorgen voor de emotie.

De stad

Santiago de Compostela, stop in de AmbianceTravel-rondreizen Het groene Gallicië en het onbekende Noord-Spanje, is niet alleen bedevaartsplaats maar ook één van de dertien Spaanse steden op de Unesco lijst van werelderfgoederen. Het is – dus – een mooie stad en bovendien een zeer gezellige, met zo’n 100.000 inwoners van wie een derde student is, dus levendigheid is gegarandeerd. Mocht u geen tijd hebben om er gedurende een maand of zes als pelgrim naar toe te lopen, dan is er dus alle reden om de stad met een auto te bezoeken.

Niet te missen, de kathedraal

Ga bij uw bezoek aan Santiago de Compostela in elk geval om één uur ’s middags naar de enorme en prachtige basiliek. Deze bevindt zich in het middelpunt van de stad. Dit is – letterlijk – het eindpunt van de Camino de Santiago, de route die vanuit diverse landen naar Santiago voert. Elke dag wordt om 13 uur hier voor de pelgrims een mis gehouden.

De basiliek wordt omringd door vier pleinen: Paleterías, Quintana, Azabachería en het meest centrale plein, Obradoiro. Aan dit plein liggen tevens enkele van de belangrijkste historische bezienswaardigheden. De kathedraal, het klooster en het vroegere aartsbisschoppelijk paleis, nu een vijf sterren paradores met de naam Hostal de los Reyes Católicos, naar verluidt de meest luxe van alle paradores en gelegen pal naast de kathedraal.

Een ander gebouw aan het plein, het Palacio de Raxoi, is het indrukwekkende stadhuis van Compostela. Tot slot is er het Colegio de San Jerónimo, waarin het bestuur van de universiteit is gevestigd. Maar u kunt er nog vele andere pleinen, kloosters en paleizen zien en bezoeken. Onderwijl genieten van tapas, een glas wijn en bovenal gastvrije en vriendelijke Spanjaarden, die hun gasten koesteren.

Wilt u graag een bezoek brengen aan Santiago de Compostela tijdens uw rondreis Spanje? AmbianceTravel levert maatwerk en kan daardoor uw reis helemaal afstellen naar wens. Vraag naar de mogelijkheden.

Bel of mail mij terug