070-3223066 (Nederlandnl) 078-353100 (Belgiëbe) Nieuwsbrief

Paarl: omzoomd door wijnvelden

Wijnstadje Paarl ligt op circa een uur rijden ten oosten van Kaapstad, tussen verschillende wijngebieden in. Paarl ontleent haar naam aan de glinsterende rotskoepels van de Paarlberg, die achter het stadje ligt. Paarl is gesticht in 1690 en is herkenbaar aan het Taalmonument, dat buiten Paarl op een berg prijkt en herinnert aan de officiële erkenning van het Afrikaans als taal. Vanaf het monument heeft u een prachtig uitzicht over de omgeving.

Dwars door Paarl loopt Main Street, dat aan weerszijden versierd is met eiken. Aan deze straat vindt u ook de meeste Kaap-Hollandse huizen, het Paarl Museum (waar u meer te weten komt over de geschiedenis van dit stadje), het hoofdkantoor van de Ko-operatieve Wijnbouwers Vereniging (KWV) en het wijnhuis Laborie. KWV is naast brancheorganisatie ook producent van tafelwijnen. Ze koopt druiven op van de boeren om deze verder te verwerken tot witte en rode tafelwijnen, sherry, port en brandy. U kunt tijdens uw rondreis Zuid-Afrika hier een bezoek brengen aan de kelders van de KWV, waar u na een audiovisuele presentatie een rondleiding krijgt en uiteraard na afloop enkele wijnen kunt proeven.

Lunchen bij Boschendal wine estate

Het centrum van het wijstadje Paarl is feitelijk één lange weg, waar Franschhoek en Stellenbosch (groter) wat meer compacter zijn. Maar ze liggen alle dicht bij elkaar: vanuit Paarl bezoekt u ook gemakkelijk Franschhoek of Stellenbosch, in beide gevallen zo’n 35 km.  En voortdurend rijdt u langs mooie wine estates waar u vaak wijn kunt proeven en soms ook lunchen. Bijvoorbeeld bij het mooie Boschendal (foto onder), dat u tegenkomt als u naar Stellenbosch of Franschhoek rijdt. Er zijn veel mooie accommodaties in wijnstadje Paarl. Wij maken graag gebruik van Cascade Country Manor. Voordeel van Paarl is ook dat u de andere kant op relatief snel bij Tulbagh bent, in de mooie Tulbagh vallei, ook alweer zo’n plaatsje vol met Kaapse huizen.

Golfen in Paarl

Er zijn in de wijnlanden heel wat mooie banen (Erinvale bij Somerset bijvo0rbeeld) maar bij Paarl ligt de bekendste van alle: Pearl Valley, een Jack Niklaus Signature course, die algemeen gerekend wordt tot een van de topbanen van Zuid-Afrika. Een andere baan is Boschenmeer, minder bekend, minder prijzig en ook mooi.

Tijdens de rondreis door Zuid-Afrika plannen we doorgaans minimaal twee nachten in de wijnlanden, het gebied rondom Franschhoek en Stellenbosch en Paarl. Bekijk bijv onze onze 15-daagse rondreis De Kaap Culinair, die er in een luxe en comfort versie is

Kies uw eigen rondreis Zuid-Afrika op onze overzichtspagina met rondreizen Zuid-Afrika

Gerelateerde reizen

Bel of mail mij terug