070-3223066 (Nederlandnl) 078-353100 (Belgiëbe) Nieuwsbrief
Lees meer over het reizen in corona tijd

Sfeervol Franschhoek, culinaire hoofdstad van Zuid-Afrika

De oorsprong van het sfeervolle Franschhoek dorp is terug te voeren naar het einde van de zeventiende eeuw, toen een groep gevluchte Franse Hugenoten zich in de vallei Oliphantshoek vestigden en zich al snel toelegden op hun oude beroep: het maken van wijn. Zij hadden nog wat stekjes uit Frankrijk meegenomen die het wonderwel goed bleken te doen in Zuid-Afrika. Het duurde dan ook niet lang voordat de kwaliteit van de wijn aanzienlijk verbeterde en vele wijnen inmiddels internationaal zijn bekroond. Inmiddels vind je Franschhoek ook talloze restanrants en kun je gerust spreken van de culinaire topper Franschhoek. 

In menige rondreis Zuid-Afrika komt Franschhoek voor, onder meer in onze 15-daagse rondreis De Kaap Culinair, die er in een luxe en comfort versie is.

Rondreis Zuid-Afrika

Aan de kop van het centrum staat het Hugenotenmonument, dat herinnert aan het ontstaan van Franschhoek. In het dorp zijn Franse invloeden nog steeds zichtbaar. Niet alleen dragen accommodaties, restaurants en wijnhuizen vaak een Franse naam, ook op culinair gebied heeft Franschhoek veel te bieden. Franschhoek wordt dan ook wel de ‘gourmet hoofdstad’ van Zuid-Afrika genoemd, met de grootste concentratie aan toprestaurants van het land. Vanuit het centrum rijdt een wijntram langs enkele wijnhuizen, waar u uitgebreid wijn kunt proeven en kunt lunchen, zonder dat u zich zorgen hoeft te maken over het vervoer na afloop. Net als het wat grotere Stellenbosch heeft Franschhoek een sfeervol centrum met winkels en terrassen. In het zuiden mogen de wijnlanden van Stellenbosch en Franschhoek in elk niet ontbreken in je rondreis Zuid-Afrika.

Restaurants Franschhoek

Laten we ter inspiratie een paar uitstekende restaurants in Franschhoek en omgeving noemen. Vaak kunt u er zowel uitstekend dineren als lunchen.

Le Petite Colombe, zusje van het beroemde La Colombe in Constania, en onderdeel van Le Quartier Francais hotel in Franschhoek

Pierneef á la Motte, onderdeel van La Motte Wine Estate.

The Restaurant at Grande |Provence (Grande Provence Estate)

Indochine, restaurant van Delaire Graff (tussen Franschhoek en Stellenbosch in, qua uitzicht beste terras van de streek). Direct ook maar wijnproeven.

Reubens. Strak, modern. Bijzonder: het lunch Braai menu.

Maar dit is slechts een kleine collectie. Er zijn in deze streek nog veel meer mogelijkheid, ook minder luxe en toch erg leuk. Vraag tips in je accommodatie en geniet van de culinaire topper Franschhoek.

Tijdens de rondreis door Zuid-Afrika plannen we doorgaans minimaal twee nachten in de wijnlanden, het gebied rondom Franschhoek, Stellenbosch en Paarl.

Kies uw eigen rondreis Zuid-Afrika op onze overzichtspagina met rondreizen Zuid-Afrika

Gerelateerde reizen

Bel of mail mij terug