070-3223066 (Nederlandnl) 078-353100 (Belgiëbe) Nieuwsbrief
  • Vanaf Amsterdam
  • Accommodaties geregeld
  • vanaf € 2525,- per persoon
Prijzen en aanvragen

De Kaap Culinair – Comfort

Zuid-Afrika kan zich op culinair gebied meten met de top van de wereld. Franschhoek stond lange tijd bekend als de ‘culinaire hoofdstad’ van Zuid-Afrika, maar ondervindt inmiddels grote concurrentie van onder Kaapstad en Stellenbosch. Maar ook elders in de provincie Westkaap zijn tal van restaurants te vinden die vernieuwende, verrassende en tongstrelende gerechten op de kaart hebben staan. Uiteraard gaan deze vergezeld van de beste wijnen van het land. Met deze culinaire rondreis Zuid-Afrika Comfort geniet u van eten en drinken maar heeft ook veel tijd om het land (beter) te leren kennen. Er is ook een luxere versie van deze rondreis Zuid-Afrika, met 5 sterren hotels. Vraag er naar.

We gaan tijdens deze reis op zoek naar bekende en minder bekende culinaire ‘toppers’ en maken kennis met lokale specialiteiten. Het zijn de accenten in de reis, zonder dat u van lunch naar diner reist. U heeft vooral tijd om te genieten van al het moois dat Zuid-Afrika ook buiten de menukaart om te bieden heeft. Daarnaast hebben we bij de keuze van de accommodaties extra gelet op de kwaliteit van de keuken.

De prijs van het Totaalpakket is inclusief:
– Vliegticket Amsterdam – Kaapstad
– Autohuur (klasse a)
– Privétransfer bij aankomst in Kaapstad
– 14 overnachtingen in viersterren boetiekhotels, lodges en guesthouses
– 14 x ontbijt
– Wijnproeverij bij Creation Wines
Picknicklunch op Vergelegen Wine Estate (alleen in de zomermaanden)
– Boottocht in Hermanus
– Olijfolieproeverij
– Tafelreservering in genoemde restaurants of andere restaurants van uw keuze
– Uitgebreid pakket reisinformatie (ontvangt u ter plaatse)
– Dekking via de Stichting Garantiefonds Reisgelden (SGR)
– 24/7 assistentie in geval van nood

Inspiratiebron
We bieden deze culinaire rondreis Zuid-Afrika Comfort ook aan met verblijf in luxe accommodaties. Alle gepubliceerde rondreizen kunt u zien als inspiratiebron.
AmbianceTravel.nl levert maatwerk, waarbij alle varianten mogelijkheden zijn: in tegenovergestelde richting, korter, langer, de ene plaats niet en de andere wel. Laat ons uw wensen weten en wij doen een voorstel.

U wilt meer weten over Zuid-Afrika? Bezoek onze blog pagina, met meer dan vijftig artikelen over plaatsen, streken en parken.

Bekijk ook ons volledige overzicht met rondreizen Zuid-Afrika.

Rondreis

Nr Dagen Plaats Hotel Nachten
1 1-4 Kaapstad, Constantia Glen Avon Lodge 3
2 4-5 Langebaan, westkust At the Rocks 1
3 5-7 Tulbagh, Wellington Val du Charron 2
4 7-9 Kleine Karoo, Oudtshoorn Hlangana Lodge 2
5 9-11 Tuinroute, Plettenberg Bay Lairds Lodge 2
6 11-13 Hermanus Whale Rock Lodge 2
7 13-15 Stellenbosch Eikendal Lodge 2

Kaapstad, Constantia

Dag 1 t/m 3
Na een comfortabele non-stop KLM vlucht van ruim elf uur maken we in de aankomsthal kennis met onze privéchauffeur die ons naar ons eerste overnachtingsadres brengt. Hij overhandigt ons de luxe reismap met routebeschrijvingen, allerhande tips en informatie die we nodig hebben voor onze reis. In wat voor sfeervol guesthouse we verblijven zien we eigenlijk de volgende dag pas goed. De prachtige witte klokgevel van Glen Avon Lodge is typerend voor de huizen en gebouwen uit de 17e en 18e eeuw en staat inmiddels bekend als de Kaap-Hollandse architectuur. We beginnen de dag met een uitgebreid ontbijt op de veranda. Onze huurauto wordt na het ontbijt bezorgd, waarna we op pad gaan.

Tafelberg
We hoeven niet ver te rijden naar het dalstation van de kabelbaan die ons naar de top van de Tafelberg brengt. Met helder weer genieten we hier van het uitzicht over Kaapstad en de Tafelbaai met Robbeneiland. Weer beneden aangekomen rijden we naar het oudste gedeelte van Kaapstad, waar nog een aantal goed geconserveerde historische bezienswaardigheden te vinden is, zoals het Kasteel de Goede Hoop, de Compagniestuinen en het Oude Stadhuis. We nemen een kopje koffie op één van de terrasjes en bekijken de marktkraampjes op Greenmarket Square. We rijden daarna snel door naar de wijk Woodstock voor ons eerste culinaire hoogtepunt van deze reis in The Test Kitchen. Dit restaurant is diverse keren uitgeroepen tot beste restaurant van Zuid-Afrika en staat op sommige lijsten ook in de top 100 van beste restaurants ter wereld. Als we aankomen is dit precies het type restaurant waar we van houden: niet groot, aangenaam informeel, een open keuken, vriendelijk en deskundig personeel. En het eten? Werkelijk geweldig. Wel experimenteel, maar zeker niet té.

V&A Waterfront
Voordat we teruggaan naar ons guesthouse brengen we nog een kort bezoek aan het Victoria & Alfred Waterfront, een groot winkelcentrum in de haven van Kaapstad. Ook hier is een grote keuze aan restaurants waar je lekker en gezellig kunt eten, maar qua prijs-kwaliteitverhouding is dit vermoedelijk niet de allerbeste locatie. Na zo’n dag vol verschillende indrukken vinden we het heerlijk om vanavond ‘thuis’ te dineren. De volgende dag besteden we aan de omgeving van Kaapstad. We rijden naar het zuidelijkste punt van het schiereiland en komen aan bij het natuurreservaat Kaap de Goede Hoop. Geteisterd door stormen is menig schip in het verleden voor de kust vergaan en volgens de overlevering vaart het spookschip De Vliegende Hollander hier nog steeds rond. Op de terugweg rijden we over de indrukwekkende kustweg Chapman’s Peak en via de chique badplaats Camps Bay terug naar Constantia. Op korte afstand van ons guesthouse vinden we diverse wine estates waar we een aantal bijzondere wijnen mogen proeven. Voor het diner ‘moesten’ we een keuze maken: La Colombe of The Greenhouse, beide in Constantia. We kozen voor de laatste. The Greenhouse is opnieuw intiem, met plek voor minder dan 50 gasten. ‘Een schilderij op je bord met uitgekiende echte smaken’, schreef Nederlandse culinaire blogger Charlotte Olthoff. Er is keuze uit 4, 6 of 7 gangen maar je kunt ook à la carte eten. The Test Kitchen was experimenteler van aard, maar hier is het eten gewoon zoals het moet zijn: uitzonderlijk goed, met heerlijke wijnen in een prachtige omgeving.

U slaapt in Glen Avon Lodge.

1 Glen Avon Lodge

Langebaan, westkust

Dag 4
Vandaag gaan we op weg naar een verborgen pareltje aan de westkust van Zuid-Afrika: Paternoster. Dit witte vissersdorpje is een oase van rust op circa 2,5 uur rijden ten noorden van Kaapstad. We kiezen niet voor de snelste, maar de mooiste route, dwars door het West Coast National Park. We stoppen voor een kopje koffie in het Geelbek Restaurant in het park, een mooi bewaard nationaal monument in Kaap-Hollandse bouwstijl. Daarna rijden we langs de lagune van Langebaan en spotten onderweg verschillende soorten antilopen en vogels. Er staat vandaag een lunch op het programma in een bekend restaurant aan het strand van Langebaan met traditionele visspecialiteiten op het menu, of liever gezegd: op de ‘braai’. In een informele ambiance, met onze voeten in het zand en met uitzicht op de lagune, likken we onze vingers af bij de catch of the day. ’s Middags maken we een lange strandwandeling in Paternoster, waar de kleurrijke vissersbootjes op het strand een prachtig contrast vormen met de witte huisjes en de blauwe oceaan. De zilte zeelucht doet ons alweer uitkijken naar ons diner in één van de restaurants in Langebaan.

U slaapt in At the Rocks Guest House.

2 At the Rocks

Tulbagh, Wellington

Dag 5 & 6
We verlaten de kust en rijden het binnenland in, waar de dorpjes Tulbagh, Ceres en Wellington liggen. Een gebied waar fruit wordt geteeld en volop wijn wordt geproduceerd. In Tulbagh maken we een wandeling door Kerkstraat, met zijn grootste collectie nationale monumenten in één straat. In Rijk’s Country House, dat hoort bij het gelijknamige wijnhuis, genieten we van een lunch op het Iceberg terras, met een uitstekende wijn uit eigen kelder. Na de lunch melden we ons bij het proeflokaal voor een interessante, interactieve proeverij onder leiding van manager Louis. Vanuit Tulbagh is het circa drie kwartier rijden naar ons overnachtingsadres voor de komende twee nachten op het

Val du Charron Wine and Olive Estate aan de rand van Wellington.
Val du Charron laat ons de volgende dag kennismaken met alle aspecten die met het maken van wijn te maken hebben, van de oogst tot de proeverij. In de wintermaanden wordt de wijnkelder getransformeerd tot een theater en wordt de proeverij uitgevoerd in de stijl van een toneelstuk. Een unieke ervaring! ’s Avonds reserveren we een tafeltje in The Local Grill, meerdere malen uitgeroepen tot beste steakhouse van Zuid-Afrika en concluderen niet veel later hoe terecht deze titel is.

U slaapt in Val du Charron Guest House.

3 Val du Charron

Kleine Karoo, Oudtshoorn

Dag 7 & 8
Een lange rit van circa 4,5 uur rijden brengt ons vandaag naar de struisvogelhoofdstad Oudtshoorn. We volgen de langste wijnroute van Zuid-Afrika, Route 62, door de Kleine Karoo. Dit dunbevolkte gebied ligt tussen de droge Karoowoestijn en de groene kuststrook in. Onderweg rijden we door de mooie Robertson wijnvallei en passeren we het centrum van de portindustrie, Calitzdorp. We kunnen de hele dag over dit traject doen, dus onderweg is er voldoende tijd voor een stop bij een wijnhuis, een kopje koffie of een lekkere lunch op een mooie locatie. ’s Avonds is voor ons een tafel gereserveerd in Jemima’s, één van de beste restaurants van Oudtshoorn, met twee leuke terrassen aan de voor- en achterzijde. Op het menu staan streekgerechten als Karoo lam, bobotie en uiteraard struisvogelbiefstuk. Dat is nog even puzzelen!

De volgende dag maken we een tour over de Swartbergpas naar het dorpje Prince Albert. De smalle, onverharde en kronkelige weg is misschien niet ieders ‘cup of tea’ maar we worden onderweg beloond met prachtige vergezichten. In Prince Albert melden we ons bij de kookschool African Relish, waar we ons hebben aangemeld voor een kookles van een halve dag (start om 14.00 uur) en we de fijne kneepjes leren van het bereiden van de klassieke Karoo-gerechten. Na afloop voelen we ons volleerd kok en gaan we aan tafel om ons resultaat op te eten.

U slaapt in Hlangana Lodge (*)
(*) indien u ook de kookles wilt volgen, dan verblijft u de tweede nacht in Prince Albert.

4 Hlangana Lodge

Tuinroute, Plettenberg Bay

Dag 9 & 10
Onze volgende bestemming ligt in het hart van de zogenaamde Tuinroute. De twee bekendste plaatsen in deze regio zijn Knysna, met de befaamde lagune, en Plettenberg Bay, bekend als badplaats. Ons prachtige Kaap-Hollandse logeeradres ligt halverwege deze plaatsen, dus we kunnen alle kanten op. Zullen we een boottocht maken op de lagune van Knysna en oesters proeven? Of gaan we een wandeling maken in het Robberg natuurreservaat of op de lange zandstranden van Plettenberg Bay? Ook de keuze van lunch- en dinerrestaurants is niet makkelijk gemaakt. Gaan we voor The Boma in het Phantom Forest Eco Reserve, Pembrey’s Bistro of Zachary’s in Knysna, of voor Emily’s Restaurant, Ristorante Enrico of Bramon’s Restaurant in Plettenberg Bay? Of blijven we gewoon lekker dineren in ons boetiekhotel, waar de chef ons ook een tongstrelend menu voorschotelt?

U slaapt in Lairds Lodge Country Estate.

5 Lairds Lodge

Hermanus

Dag 11 & 12
Ook vandaag staat er weer een flinke autorit op het programma van circa 4 uur en 45 minuten, dus we vertrekken direct na het ontbijt, op weg naar Hermanus. In de periode juni t/m november is Hermanus een geliefde trekpleister vanwege de walvissen die zich ophouden in Walker Bay, de baai waaraan Hermanus gelegen is. Vanaf de kant kunnen we met onze verrekijker de walvissen naar adem zien ‘happen’, maar we hebben aan het einde van de middag ook een boottocht geboekt zodat we kans hebben de walvissen van dichterbij te kunnen zien. Wat een geweldige ervaring als een zuidkaper op enkele tientallen meters van onze boot ineens omhoog springt en zich met een daverende klap op het water stort! En dan nog even met zijn staart naar ons zwaait. Onvergetelijk!

We hebben vooraf al een tafeltje gereserveerd in het populaire restaurant The Burgundy in het centrum van Hermanus. De volgende dag gaan we op verkenning in het kleine wijngebied dat tussen Hermanus en Caledon is gelegen: de Hemel-en-Aarde vallei. Deze 6,7 kilometer lange vallei kent een aantal kleine wijnhuizen met ‘grote’ wijnen die ons keer op keer verrassen. Ons eerste bezoek is aan het boetiekwijnhuis Bouchard Finlayson, dat zich heeft gespecialiseerd in pinot noir, chardonnay en sauvignon blanc. Druivensoorten die het in deze omgeving goed doen. Andere wijnhuizen die we passeren zijn onder andere Hamilton Russell, Newton Johnson en Southern Right. Bij Creation Wines is voor ons een bijzondere proeverij gereserveerd waarbij tapas worden gecombineerd met wijnen, om de smaken van beide optimaal tot hun recht te laten komen. Of we vanavond nog uitgebreid gaan dineren weten we nog niet, voorlopig gaan we uitgebreid genieten van alle lekkernijen die ons worden voorgeschoteld.

U slaapt in Whale Rock Luxury Lodge.

6 Whale Rock Lodge

Stellenbosch

Dag 13, 14 en 15
Langzaam maar zeker naderen we het eindstation van onze reis. We hoeven maar zo’n 100 kilometer naar Stellenbosch te rijden, maar we besluiten een kleine omweg te maken en de mooie kustweg R44 te volgen. Onderweg nemen we een kijkje bij de pinguïnkolonie op Stony Point, één van de twee broedkolonies in Zuid-Afrika (de andere bevindt zich op Boulders Beach ten zuiden van Kaapstad). Rond lunchtijd arriveren we bij het Vergelegen Wine Estate in Somerset West. Naar onze mening één van de mooiste wijnhuizen van Zuid-Afrika met een prachtig bewaard herenhuis (nu museum) en een grote tuin waar je in de zomermaanden kunt genieten van een picknicklunch. In de wintermaanden moet je voor de lunch uitwijken naar het Camphors of Stables Restaurant.

We wandelen na de lunch nog even door de tuin en gaan daarna naar de buurman, Morgenster, waar we ter afwisseling van alle heerlijke wijnen die we tot nu toe hebben geproefd, deelnemen aan een olijfolieproeverij. Een totaal nieuwe ervaring. Met een eersteklas Extra Virgin olijfolie op zak rijden we vervolgens naar Eikendal Lodge op het gelijknamige wine estate tussen Somerset West en Stellenbosch. De laatste twee nachten brengen we door tussen de wijngaarden.

Vanavond laten we ons culinair verwennen in restaurant Terroir op het even verderop gelegen Kleine Zalze Wine & Golf Estate. De volgende dag rijden we eerst even naar het centrum van Stellenbosch voor een wandeling door het mooie historische centrum. We rijden daarna over de Helshoogtepas naar Franschhoek en komen onderweg Delaire Graff Estate tegen. Lunchen of dineren in de restaurants van Delaire Graff is meer dan de maaltijd op zich. Het is een ervaring waar je de tijd voor neemt. En zo zijn er nog meer restaurants in de omgeving van Stellenbosch en Franschhoek die vanwege hun uitzonderlijke keuken, gastvrijheid, locatie of anderszins tot de absolute top horen en een waardige afsluiting zijn van ons culinaire ‘avontuur’ in Zuid-Afrika.

U slaapt in Eikendal Lodge.

Dag 15 & 16 Terug naar huis. Aangezien onze KLM vlucht pas rond middernacht vertrekt, hebben we nog een laatste volle dag om te genieten van al het moois en lekkers dat Zuid-Afrika te bieden heeft. ’s Avonds rijden we vanuit Stellenbosch in circa een half uur naar de luchthaven van Kaapstad, waar we de huurauto inleveren en inchecken voor onze vlucht naar Amsterdam. We kunnen terugkijken op een heerlijke reis in alle opzichten.

Misschien meer interesse in een andere autorondreis Zuid-Afrika, met meer wildlife? Bezoek onze pagina met het complete aanbod van onze Zuid Afrika rondreizen!

7 Eikendal Lodge

Glen Avon Lodge

Glen Avon Lodge is een 4* boutique hotel en ligt in Constantia, het oudste wijngebied van Zuid-Afrika, met groene wijngaarden en rauwe bergen op de achtergrond. 
Het is een authentiek landhuis omringd door weelderige flora en fauna. Glen Avon Lodge telt 21 kamers, sommige grenzend aan de tuin, sommigen aan de tuin met zwembad, maar allemaal zeer stijlvol ingericht en met een uxe badkame...

Dag 1-4
Bekijk hotel

At the Rocks

Bent u een natuurliefhebber? Dan is dit de ideale B&B voor u, met prachtig uitzicht op het Langebaan natuurresercaat en de Langebaan Lagune. Deze familiegedreven accommodatie heeft slechts vijf (4 sterren) kamers. Dit is een plek om tot rust te komen en te genieten van de service en het comfort. Langebaan heeft diverse prima restaurants voor het diner. Ook culinair komt u aan uw trekken.
...

Dag 4-5
Bekijk hotel

Val du Charron

Aan de voet van de indrukwekkende Groenberg nabij Wellington vindt u Val du Charron, een prachtige historische Kaap-Hollandse boerderij, wit zoals het hoort in de wijnlanden. Op de actieve boerderij worden wijn en olijfolie geproduceerd. Vanuit uw kamer kijkt u dan ook uit over de wijnvelden en olijfgaarden. Uiteraard kunt u genieten van een wijnproeverij én een olijf(olie)proeverij. D...

Dag 5-7
Bekijk hotel

Hlangana Lodge

Hlangana Lodge is een prettige en rustige 4-sterren lodge, met kamers die alle grenzen aan een ruine en groene tuin met een zwembad. Het ligt op loopafstand van enkele leuke en prima restaurants, zoals Jemima's en Back Swan. 's Morgens wordt een uitgebreid ontbijtbuffert geserveerd. Op de veranda van het hoofdgebouw kunt u een drankje drinken en een snack gebruiken. Faciliteiten Ontbijtrestaur...

Dag 7-9
Bekijk hotel

Lairds Lodge

Lairds Lodge is een prachtig gerestaureerd Victoriaans landhuis. Het is een zeer smaakvol en 'warm'ingerichte accommodatie, waar u zich direct zult thuis voelen en zult genieten van het diner in het restaurant. Het ligt op 8 km van Plettenberg Bay en het dubbele van Knysna. Alle kanten op vindt u rustige stranden en fraaie natuurgebieden. Zowel bij Plettenberg Bay als (vooral) Knysna liggen mooie ...

Dag 9-11
Bekijk hotel

Whale Rock Lodge

Misschien besluit u wel om voor het ontbijt nog even te kijken of er al walvissen zwemmen, springen en spuiten. Dat kan makkelijk. De haven ligt op 200 meter van deze prachtige, luxe accommodatie in Hermanus. U vindt hier elegante kamers en ruime suites. In de weelderige tuin drinkt u aan het einde van de middag met veel plezier een glas Zuid-Afrikaanse wijn. Buiten de poort begint het beroemde Cl...

Dag 11-13
Bekijk hotel

Eikendal Lodge

Eikendal Lodge ligt aan de voet van de Helderberg te midden van de wijngaarden van Stellenbosch. Eikendal is behalve een zeer vriendelijke en relaxte accommodatie waar persoonlijke service hoog in het vaandel staat, ook een wine estate met eigen wijngaarden.Proeven dus! Het restaurant, Cucina di Giovanni, bevindt zich bij de weg op ca 10 aangename minuten lopen van het hoofdgebouw van de lodge. Bi...

Dag 13-15
Bekijk hotel

De Kaap Culinair – Comfort

Bel of mail mij terug