070-3223066 (Nederlandnl) 078-353100 (Belgiëbe) Nieuwsbrief
Lees meer over het reizen in corona tijd

Tulbagh, vol met monumenten

Even ten noorden van Paarl, in het dal van de Breede Rivier, ligt de wijn- en monumentenplaatsje Tulbagh. De vallei werd voor het eerst in 1699 gekolonialiseerd, maar het dorpje begon pas in 1743 tot ontwikkeling te komen, na de bouw van een kerk. Veel later, in 1969, werd Tulbagh getroffen door een aardbeving, die veel schade aanrichtte aan historische gebouwen. Vooral de huizen in de Kerkstraat werden enorm beschadigd. In vijf jaar tijd werden 32 Victoriaanse en Kaap-Hollandse huizen gerestaureerd en nu kan Tulbagh trots zijn op het feit dat het de langste straat met de meeste monumenten in Zuid-Afrika bezit. In de Kerkstraat staat bijna elk huis als nationaal monument te boek, of het nu een woonhuis, restaurant of Bed & Breakfast is. Monumentenplaatsje Tulbagh is een leuke stop – minimaal voor een lunch – als u tijdens de rondreis Zuid-Afrika vanuit de Noordkaap naar de wijnlanden of de Kleine Karoo rijdt.

De kerk is nu een museum en herbergt een interessante verzameling meubels, porselein en glas. Vanaf die Kerkstraat loopt al eeuwen het pad dat de kikkers volgen om in het water te komen.

Tulbagh Vallei
De Tulbagh vallei is een prachtige hoefijzervormige vallei, omringd door bergen die tot 2200m hoog zijn. In het noorden ligt het Groot Winterhoek wildernis gebied, in het westen het Obiqua gebergte, terwijl in het oosten de Witzenberg bergketen te vinden is. Tulbagh ligt in het winter regenvalgebied maar krijgt minder regen dan Kaapstad, ongeveer 600mm per jaar. Gedurende de winter valt er regelmatig sneeuw in de bergen, terwijl de zomers warm en droog zijn. De combinatie van bergen en landbouwgrond creëert een adembenemend landschap dat in het noorden uit groene wijnlanden en boomgaarden, en in het zuidelijk uit voornamelijk graanveld bestaat. Bekende wijnhuizen in en rond Tulbagh zijn Rijk’s en Twee Jonge Gezellen. Deze laatste was het eerste wijnhuis dat zijn druiven ’s nachts plukte, een oncept dat inmiddels veel navolging heeft gekregen.

Momnumentenplaatsje Tulbagh komt onder meer voor in onze culinaire rondreizen. die we hebben in een luxe en een comfort versie. We werken in Tulbagh en omgeving, zoals Wellington, met diverse accommodaties, alle met ‘ambiance’.

 

 

 

Gerelateerde reizen

Bel of mail mij terug