070-3223066 (Nederlandnl) 078-353100 (Belgiëbe) Nieuwsbrief

Constantia: oudste wijngebied van Zuid-Afrika

Op 15 kilometer ten zuiden van Kaapstad, aan de voet van de Tafelberg, ligt het plaatsje Constantia. Het is tevens de naam van een vermaarde wijnboerderij en die van het oudste wijngebied van Zuid-Afrika. De geschiedenis van Constantia gaat terug naar het jaar 1685, toen de eerste Gouverneur van de Kaapkolonie, Simon van der Stel, een stuk land kreeg toegekend van een hoge VOC-ambtenaar. Hij bouwde er een boerderij op die hij vernoemde naar diens dochter, Constantia. Van der Stel plantte fruitbomen en wijnstokken en produceerde de eerste wijn in Zuid-Afrika. Wijnboerderij Groot Constantia is daarmee het oudste wijnhuis van Zuid-Afrika en zelfs van het zuidelijk halfrond.

Wijnboerderij Groot Constantia

Het wijnhuis Constantia is naderhand opgesplitst in Groot Constantia, Klein Constantia en Buitenverwachting. Groot Constantia is het grootst van de drie. Het woonhuis is inmiddels ingericht als museum en in de kelders worden dagelijks rondleidingen en proeverijen gegeven. Wandelroutes de Tafelberg op De meeste wijnhuizen in Constantia beschikken ook over een uitstekend restaurant, waar u kunt genieten van culinaire hoogstandjes: Jonkershuis (Groot Constantia), Buitenverwachting, La Colombe (Silvermist), Bistro 1682 en Catharina’s (beide Steenberg, foto). Ook hotel Cellars-Hohenort heeft een vermaard restaurant. Tal van andere restaurants serveren eveneens uitstekende maaltijden in een iets informeler setting. En omdat je natuurlijk niet alléén maar kunt eten: je kunt er ook heerlijk golfen! Constantia mag dan minder bekend zijn dan dat van Stellenbosch en Franschhoek, het heeft als oudste wijngebied van Zuid-Afrika heel wat te bieden

Kirstenbosch tuinen

Naast de ‘wining & dining’ opties is Constantia ook bekend om haar botanische tuin Kirstenbosch. Deze tuin is opgericht in 1913 ter bescherming van de unieke flora. In de zomermaanden wordt er iedere zondagavond een openluchtconcert gegeven, waar veel lokalen en toeristen op af komen. De botanische tuin is ook het vertrekpunt van een aantal wandelroutes naar de top van de Tafelberg, voor diegenen die niet met de kabelbaan wensen te gaan.

Interesse in wijngebieden?

Bij Robertson vindt u ook een mooie maar onbekende wijnstreek met uitstekende wijnhuizen, zoals Viljoensdrift en Van Loveren, en mooie accommodaties.  Bovendien komt u er bij een rondreis Zuid-Afrika bijna altijd door, bijvoorbeeld tijdens de reis Kaapstad, wijnlanden, natuur en Safari.

Lees ook dit artikel over een individuele rondreis Zuid-Afrika.

Gerelateerde reizen

Bel of mail mij terug