070-3223066 (Nederlandnl) 078-353100 (Belgiëbe) Nieuwsbrief

Robertson wijnregio en Montagu

Robertson, ook wel de brandy- en muskadelhoofdstad van het land genoemd, werd gesticht in 1853 en is vernoemd naar de Nederduits Gereformeerde predikant Dr. W. Robertson. Door de rijke alluviale grond en overvloed aan water van de Breederivier bloeide de stad al snel op. Ze stond bekend om haar wagen-, meubel- en klokkenmakerijen. Vandaag de dag staat de regio bekend om haar wijn, brandewijn, sherry en likeuren, haar renpaardstoeterijen en fruitboomgaarden. Roberrtsopns en Robertsons wijnregio worden eigenlijk in één adem door genoemd met Montagu, het mooie plaatsje aan de rand van Kleine Karoo. Als u in de Westkaap een rondreis Zuid-Afrika maakt komt u bijna altijd wel door Robertson en Montagu.

In Robertson staan diverse Victoriaanse gebouwen in door paarse jacaranda’s omlijnde straten. Robertson is de centrale plaats in de Robertson wijnregio, waar ook de dorpjes Bonnievale (bekend om zijn kaasmakerijen), Ashton (fruit) en het sfeervolle witte dorpje McGregor zijn gelegen. Deze wijnregio is weliswaar minder bekend dan die van Stellenbosch, maar zeker niet minder interessant. Prachtige historische wijnhuizen zijn een lust voor het oog en schenken fantastische wijnen.

Wijn en spijscombinaties
Ook hier bieden diverse wijnhuizen wijn- en spijscombinaties aan. Van Loveren is een favoriet. Tijd voor een tasting? Probeer de Christina van Loveren collectie. Bij wijnhuis Viljoensdrift kunt u ook een picknickmand vullen en vervolgens aan boord stappen van een pontonboot waarmee u de Breederivier afzakt. – met een glaasje wijn erbij natuurlijk. De Robertson wijnvallei ligt aan de langste wijnroute ter wereld, Route 62. De vallei staat ook bekend om zijn rozenkwekerijen en in de lente vindt u prachtig gekleurde canna’s langs de kant van de weg.

Montagu
Vanuit Ashton rijdt u door de spectaculaire Cogman’s Kloof naar Montagu. Bovenop de tunnel ligt Fort Sidney, in 1899 (tijdens de Anglo-Boer oorlog) gebouwd door Thomas Bain. U komt nu in Montagu, het juweel aan de R62. Montagu staat ook wel bekend als ‘Klein Zwitserland’ en is de poort naar de Kleine Karoo, een halfwoestijngebied. Montagu ligt in een vruchtbare vallei en kent 14 nationale monumenten in Gregoriaanse, Victoriaanse en Kaap-Hollandse bouwstijl aan Long Street. Het museum heeft een interessant medicinaal kruidenproject met een eigen kruidentuin. Buiten het dorp liggen de warmwaterbronnen van Avalon Springs. In de heuvels kunt u tractortochten en wandelingen maken.

Een klein stukje voorbij Robertson en Roberston wijnregio ligt Montagu, een charmant plaatsje aan de welbekende route 62 in Zuid-Afrika met nier meet dan zo’n 15.000 inwoners. Montagu is onder meer populair door haar Victoriaanse en Kaaps-Hollandse huisjes met houten details.

U bereikt Montagu  door de bijzondere Cogmans Kloof te passeren en daarna ligt de Klein Karoo voor u. Een zeer afwisselend, ruig gebied. Over de R62 bereikt u de hoofstad ervan, Oudtshoorn.

Gerelateerde reizen

Bel of mail mij terug