070-3223066 (Nederlandnl) 078-353100 (Belgiëbe) Nieuwsbrief
Lees meer over het reizen in corona tijd

Maak kennis met Noord-Portugal via traditionele landhuizen

Noord-Portugal is bij uitstek een streek waar je het pure Portugal nog kunt leren kennen. Het gebied bevat eindeloze wijngaarden, pittoreske landbouwakkers, groene valleien, hoge bergen en parels van stadjes zoals het religieuze Braga, het middeleeuwse Guimaraes en het fotogenieke Ponte de Lima. Geen enkele manier om het land goed te leren kennen overtreft een verblijf in de traditionele ‘Solares’ (landhuizen).​

Minho, Noord Portugal

Portugal ten noorden van de Douro is onder te verdelen in drie gebieden. Allereerst is daar het groenste gedeelte van Noord-Portugal, Minho waar wijnbouw en kleinschalige landbouw overheerst. Folklore en religie spelen hier nog een belangrijke rol in het dagelijks leven. Hier liggen kleine marktstadjes, drink je de verfrissende Vinho Verde en bezoek je Braga –het Rome van Portugal – met zijn prachtige kathedraal Bom Jesus do Monte of Ponte de Lima met de fameuse brug. Een van de hoogtepunten is Guimarâes, ook wel de wieg van Portugal genoemd. Voor een ware natuurbeleving en eindeloos wandelen bezoek je het schitterende nationale park Peneda-Gerés of de uitgestrekte zandstranden van de groene kust met charmante badplaatsen als Eposende, Ofir en Viana do Castelo aan de monding van de rivier de Lima. Typisch voor deze streek zijn de ‘espigueiros’. Dit zijn opslagplaatsen van hout of graniet. Boeren bewaren hierin hun graan, zodat ongedierte en vocht het niet kunnen aantasten.

Trás-os-Montes in het noorden van Portugal

Trás-os-Montes is het tweede gebied in Noord-Portugal en de naam betekent letterlijk ‘achter de bergen’. In een ogenschijnlijk tijdloos, stil en onherbergzaam landschap zijn oude tradities nog springlevend. Mooie dorpjes liggen verscholen in dalen en de teelt van kastanjes, olijven, druiven voor wijn, amandelen en citrusvruchten is hier goed vertegenwoordigd. Vanwege de moeilijk bereikbare en vaak steile akkers zie je hier nog veel ezels die flink worden ingezet bij het werk op het land. Bezienswaardige plaatsen hier zijn Chaves en Bragança. De laatste ligt prachtig op een heuvel en de stadsmuur wordt gekenmerkt door heuse kantelen en maar liefst achttien wachttorens. In Chaves vind je een goed bewaard gebleven Romeinse brug over de rivier Tâmega en de ruïnes van een veertiende eeuws kasteel waarvan alleen de wachttoren nog overeind staat voor een schitterend uitzicht over de omgeving. Vlakbij liggen de geneeskrachtige warmwaterbronnen. Ook in Trás-os-Montes is de natuur prachtig met beschermde natuurgebieden als Montes Inho, Douro Internacional en natuurpark do Alvâo.

Douro, Noord-Portugal

Tot slot is er in Noord-Portugal het gebied rond de rivier Douro (letterlijk ‘gouden rivier’) en natuurlijk de grote, bruisende stad Porto, vanwaar eeuwenlang de beroemde Porto-wijn naar andere werelddelen en de rest van Europa werd verscheept. Duizenden wijngaarden contrasteren met de steile groene hellingen waartussen ze verscholen liggen. Ook dit gedeelte van Portugal is nog erg puur. In Porto is het bruisende oude centrum Ribeira aan de Douro een must-see. In een keur van restaurantjes en barretjes geniet je van de lokale keuken, drink je Port of Vinho Verde. Bezoek een van de schitterende gouden kerken of bewonder tal van ‘azulejos’, de traditioneel beschilderde tegels met de meest uiteenlopende voorstellingen. Op het treinstation van Sao Bento kijk je je ogen uit: hier kleuren ruim 20.000 van dit soort tegels de wanden.

Solares

Om je ervaring van Noord-Portugal nog kleurrijker te maken, logeer je in Solares. In elk van deze huizen leef je mee met de familie die er woont, terwijl je tegelijkertijd rustig je eigen plan kunt trekken. Solares zijn karakteristieke woningen die vaak al eeuwenlang tot dezelfde familie behoren. Met een traditionele inrichting geven ze je een goed beeld van hoe Portugal hier altijd is geweest. Er zijn drie typen van deze mooie accommodaties: Casas Antigas (herenhuizen en stadspaleizen), Quintas & Herdades (landhuizen en boerderijen) en Casas Rústicas (regionale stijl). Het motto van een verblijf bij Solares is dat je aankomt als gast en vertrekt als vriend.

Rondreis Noord-Portugal

AmbianceTravel heeft een speciale rondreis door Noord-Portugal samengesteld waarin je kennismaakt met drie van deze Solares in achtereenvolgens Barcelos, Ponte de Lima en Guimarâes. In Barcelos verblijf je in het zestiende eeuwse klooster Convento da Franqueira van Engelse eigenaren temidden van overvloedig groen. Het uitzicht over de Lima-vallei met eindeloze wijngaarden is er prachtig. In Ponte de Lima verblijf je in het rustieke landhuis Paço de Calheiros waar je wordt verwelkomd door een graaf met dezelfde naam. In Guimarâes logeer je in een adellijke woning uit 1378 op vijf kilometer buiten het stadje. Je proeft er de heerlijke Vinho Verde die al sinds 1930 op het landgoed wordt geproduceerd.

Bel of mail mij terug