070-3223066 (Nederlandnl) 078-353100 (Belgiëbe) Nieuwsbrief

Guimarães, de kraamkamer van Portugal

Deze voor niet-Portugezen relatief onbekende provinciestad is – als je er ook maar enigszins in de buurt komt tijdens de rondreis door  het Noorden van Portugal – absoluut een bezoek waard! Met straatjes en pleinen bezwangerd van historie biedt Guimarães in Noord-Portugal veel bezienswaardigheden. 

Guimarães werd niet voor niets verkozen tot Culturele hoofdstad van Europa in 2012. Ruim een decennium eerder voegde Unesco het historische centrum van de stad al toe aan zijn lijst met Werelderfgoed steden.

Historisch centrum

Dankzij deze benoemingen is het Middeleeuwse centrum prachtig opgeknapt. Lage huisjes hangen er gemoedelijk scheef tegen elkaar aan en vormen een harmonieus geheel ondanks dat ze allemaal anders zijn. Dit danken ze aan de houten deuren en raamomlijstingen met identieke pannen daken. Overal springen de fleurige ‘azulejos’ (beschilderde tegels) die de gevels sieren in het oog. Vanuit het web van nauwe steegjes waar auto’s geen toegang hebben, hoor je de typische geluiden en stemmen uit de vele barretjes die hier te vinden zijn. De was wappert er gemoedelijk in de wind en overal is de geschiedenis nadrukkelijk aanwezig.

Het Oliveira plein

Het plein voor de traditionele huisjes, is een ideaal uitgangspunt voor een verkenning van Guimarães. Het heet Largo da Oliveira en is een must-see voor iedere bezoeker. Ideaal voor een pauze op een van de terrasjes, nadat je de traditionele winkeltjes hebt bezocht waar bijvoorbeeld kantwerk, vogelkooien of lokale zoetigheden zoals tocinho do ceu, worden verkocht. Geniet van de gotische arcades van het voormalige gemeentehuis uit eind veertiende eeuw, Pacos do Concelho, de Oliveira-kerk of van de bijzondere gotische constructie van het monument van Salado. Dit herinnert aan de slag die de Portugezen samen met de Castilianen voerden tegen de Moren bij de rivier Salado.

Groene long van Guimarães, de Berg Penha

Je kunt ook de berg Penha bezoeken, de bekendere naam dan de officiële aanduiding Monte de Santa Catarina. Deze groene long van Guimarães is rijkelijk bedekt met bomen en planten en vooral de enorme daartussen vallen op. Er zijn wandelpaden, kapelletjes en uitzichtpunten om je verblijf aangenaam te maken. Vanaf hier is het uitzicht op Guimarães erg fraai. Kies voor de kabelbaan die je in 10 minuutjes naar wat restaurants boven brengt of rijd de zeven kilometer zelf naar de top op iets meer dan 600 meter. Het leuke van de kabelbaan Teleférico is wel dat je even in de achtertuintjes van de lokale bevolking kunt gluren. Als derde optie wandel je zelf via een goed aangelegd pad naar boven. Dit neemt ongeveer 30 minuten in beslag. Voor picknick-liefhebbers staan er speciale tafels onder de dennenbomen.

Kasteel van Guimarães

Guimarães wordt gezien als de wieg van Portugal. De eerste koning van het land, Alfonso Henriques, streed in de twaalfde eeuw vanuit zijn kasteel op de heilige heuvel tegen indringers. Hier won hij de beslissende veldslag waar Portugal zijn onafhankelijkheid aan te danken heeft. Het kasteel dat in de tiende eeuw werd gebouwd, is erg goed bewaard gebleven en nog steeds te bezichtigen. Vanaf een afstand ziet het er sprookjesachtig uit. Iets meer naar beneden op dezelfde heuvel ligt het Paleis van de hertogen van Bragança. Dit is grotendeels nog ingericht met mooi antiek en fraaie houten plafonds. Buiten valt het contrast tussen het rode bakstenen metselwerk en het grijze graniet en de ranke schoorstenen op. Vlakbij ligt ook nog de kleine Romaanse kapel van San Miguel uit het begin van de twaalfde eeuw.

Eten en drinken in Guimarães

Krijg je honger van alle bezienswaardigheden in Guimarães, schuif dan aan in een van de tientallen restaurants of bars die er te vinden zijn. Dankzij de benoeming tot Culturele hoofdstad van Europa, streken er talloze neer en is het aanbod aan moderne keukens ook gegroeid. Geniet bijvoorbeeld van de fraai geserveerde tapas in Castas e Tapas aan de Rua Gravador Molarinho 4 of proef van de moderne keuken van het nog niet al te lang geleden geopende Chello’s Restaurant aan de Rua do Bom Biver, Lote 26. Op het Oliveira plein worden authentieke gerechten opgediend bij Sabores da Oliveira. Laat een fles heerlijke witte, rode, mousserende of versterkte Portugese wijn ontkurken om je kennismaking met de prachtige provinciestad met een toost.

We hebben een prachtige rondreis door midden en noord Portugal samengesteld. Tijdens deze rondreis van 2 weken brengt u ook een bezoek aan Guimarães. Wilt u een andere route, andere hotels of ergens langer of korter verblijven? Laat het ons weten, wij stellen dan een reis voor u samen naar uw voorkeuren.

Maar we hebben ook andere rondreizen door Portugal. Bekijk ons aanbod en laat u inspireren.

Bel of mail mij terug