070-3223066 (Nederlandnl) 078-353100 (Belgiëbe) Nieuwsbrief

Natuur en geschiedenis in nationaal park Peneda-Gerês

Omdat het relatief veel regent in het ruige landschap van het enige nationaal park helemaal in het noordelijkste puntje van Portugal is het landschap er adembenemend. Peneda-Gerês is ook het oudste park van het land. Dolmens, Romeinse paden en middeleeuwse bruggen vormen hiervan het zichtbare bewijs.

De rust die niet alleen uitgaat van de veelal verlaten en hooggelegen zomerdorpen, die brandas worden genoemd, straalt je ook tegemoet in de inverneiras, de beschut liggende winterdorpen. Hier en daar klingelt een grote koe met gekrulde horens je tegemoet, draaft een groepje wilde paarden je voorbij of ontmoet je een herder met zijn kudde. Vroeger verhuisde de bevolking twee keer per jaar met huisraad en vee tussen zomer- en winterdorp. Nu gebeurt het amper meer door de betere verbindingen die inmiddels tussen de dorpen te vinden zijn. De dorpen Soajo en Castro Laboreiro zijn inmiddels permanent bewoond. Het park van 72.000 hectare grenst aan het Spaanse Parque Natural Baixa Limia-Serra do Xurés en wordt gevormd door drie fraaie en niet al te hoge bergketens waarvan pieken niet boven de 1.500 meter uitkomen.

Wandelen in Peneda-Gerês
Het park ligt in het uiterste noordoosten van Portugal en is een geliefde bestemming voor wandelaars. Ruig, verlaten en veel groen waarin de fraaie formaties gevormd door imposante granieten rotsblokken in het oog springen. kraakheldere beken, bergmeren, kloven, dichtbegroeide eikenbossen, woeste watervallen of juist weer romantisch bebloemde bergweitjes. Natuurschoon is misschien niet het eerste waar je aan denkt bij Portugal, maar in Peneda-Gerês ligt het in vele gedaanten op je te wachten.

Een degelijke voorbereiding is echter vereist om het park te voet te kunnen verkennen. De Portugezen zijn geen echte wandelaars en er is weinig geïnvesteerd in goede route-aanduidingen. Op internet is echter steeds meer te vinden. Ook vanuit de verschillende dorpen lopen een paar routes. Zo kun je vanuit Parada het molenpad (Trilho dos Moinhos) lopen. Deze route van 6 kilometer leidt over met rotsen bedekte paden over houten bruggen en langs rivieren. Of probeer het Trilho do Penedo Encanto, een charmant pad bedekt met grote rotsen van vier kilometer. Bij het parkkantoor kun je routekaartjes krijgen of kun je een gids huren die je, terwijl je van de omgeving geniet, alles kan vertellen over het gebied.

Dieren
Koeien en paarden kom je op een wandeling door Peneda-Gerês veel tegen. Ze lopen vaak vrij rond. De koe-soort Cachena kreeg zelfs een keurmerk en is beschermd vanwege de goede kwaliteit van het vlees. De kans is ook groot dat je een ree ziet, wilde zwijnen tegenkomt en met een beetje mazzel zelfs een Iberische wolf. Daarnaast is het park ook een geliefde plek voor vogelspotters. Er zitten veel soorten zoals rotslijsters, bergfluiters, nachtzwaluwen, kiekendieven, paapjes of slangenarenden.

Espigueiros
In en rond de dorpen vallen de espigueiros op. Dit zijn schuren van graniet die op palen werden gebouwd om zo de oogst te beschermen tegen noodweer en knaagdieren. Let vooral op het typische kruis op het dak. Dit diende van oudsher ter bescherming tegen kwade invloeden. Een mooie verzameling van deze schuren – 54 exemplaren – vind je in het dorpje Lindoso. Dit was ooit de ‘hoofdstad’ van het gebied en vormt een mooie bewoonde afwisseling van al het ruige natuurschoon.

Eten en drinken
Typische gerechten in de Geres-streek bevatten geitenvlees, ham, worst, Portugese stoofpotten, soepen, gekruide stukjes varkenshaas, kabeljauw en de beroemde stoofpot met rijst, bonen en kool uit het gebied rond de Caldo rivier. Sluit je maaltijd af met de lokale zoetwaren. Vooral het Santa Eufémia gebak en de ‘rolletjes van Amares’ zijn heerlijk en stammen af van de heerlijkheden die werden gemaakt in kloosters.

Toerisme
Er wonen circa 10.000 mensen in het park, die voornamelijk leven van landbouw, veeteelt en toerisme. Bezoekers komen er vooral om te wandelen of de bedevaartsoorden Sao Bento da Porta Aberta en Nossa Senhora da Peneda te bezoeken. Laatstgenoemde heeft werkelijk een fabelachtige ligging. Je moet wel eerst een paar honderd traptreden beklimmen voor je van het fraaie uitzicht kunt genieten.

 

Bekijk de rondreizen van AmbianceTravel.

Bel of mail mij terug