070-3223066 (Nederlandnl) 078-353100 (Belgiëbe) Nieuwsbrief

De prestigieuze wijnen van Ribera del Duero

Spanje heeft op het gebied van wijnen meer te bieden dan alleen een goed glas Rioja. De duurste wijn op de kaart van een zichzelf respecterende Spaanse horecagelegenheid is vaak een Ribera del Duero. Vanaf de rondreis langs de paradores in Noord-Spanje is het gebied waar deze wijnen vandaan komen goed te bezoeken. Ook kun je je La Rioja-reis goed combineren met een uitstapje naar de concurrerende wijnregio aan de oevers van de Duero. In 2010 nomineerde het vooraanstaande magazine ‘Wine Enthusiast’ de wijnregio rond de plaats Aranda de Duero voor de prestigieuze Wine Star Awards 2010. Wat maakt de Ribera del Duero als wijngebied nu zo bijzonder?

Perfect klimaat voor goede druiven

De klimatologische omstandigheden in het gebied zijn moeilijk maar ideaal voor kwalitatief goede druiven. De wijngaarden liggen gemiddeld op een hoogte van 800 meter. Deze hoge ligging zorgt, samen met het deels continentale klimaat en Atlantische én mediterrane invloeden, voor moeilijke omstandigheden voor een druif om in te groeien. Lange strenge winters en hete en droge zomers stellen de wijnstokken bloot aan uiteenlopende temperaturen.  Hierdoor hebben de druiven veel te verduren. Dat proef je terug in de wijn. De grond in het gebied bevat veel slijk. Dit is een kleiachtig zand met een hoog kalkgehalte en is daarom ideaal voor goede druivengroei. Het groeiseizoen voor de druiven is betrekkelijk kort waardoor de wijnranken zorgvuldig onderhouden moeten worden.

Tempranillo-wijnen

Spanjaarden zijn dol op Tempranillo-wijnen. Deze druif, ook wel Tinto del País of Tinto Fino genoemd is diep violet van kleur, heeft een dunne schil en frisse zuren. Wine Enthusiast-journalist Michael Sachner vindt dat de Tempranillo hier zelfs de ‘betere rode wijn ter wereld levert’ en noemt Ribera del Duero ‘een streek in opkomst’.

De pioniers van bodega´s Vega Sicilia en Pesquera

De bodegas Vega Sicilia en Pesquera leveren de meest prestigieuze en dure wijnen van Spanje. De eerste wijnbouwer richtte in 1864 bodega Vega Sicilia op. Hij haalde hierbij de wijnstokken met Cabernet Sauvignon, Merlot en Malbec uit het Franse Bordeaux. Hij plantte deze met behulp van Franse wijnbouwmethoden en liet de wijn op houten vaten rijpen. Na vele jaren van hard werk en doorzettingsvermogen was Vega Sicilia de enige producent in de streek was die goede wijn bottelde. Eind negentiende eeuw kreeg de bodega met de wijn Vega Secilia Único eindelijk de verdiende erkenning voor de uitstekende kwaliteit die ze bood. Echter lukte het concurrent Alejandro Fernandez, begin jaren zeventig om ook erg hooggelegen wijngaarden te cultiveren. Deze revolutionair wist de hele wijnwereld op te schudden met zijn Pesquera Janús, een rode wijn van honderd procent Tempranillo- druiven.

Denominación de Origen

Lang voordat de innovatieve handelingen van beide bodegas de regionale wijnen een internationaal erkende reputatie gaven, was het verbouwen van de Tempranillo-druif al de belangrijkste economische activiteit van het Duero-dal. In het kielzog van Vega Sicilia en Pesquera begonnen ook andere wijnbouwers, zoals Pago de los Capellanes en Protos ook hun geluk op de wijnmarkt met succes te beproeven. Jaren later kwam hier een nieuwe lichting wijnmakers bij, zoals Astrales, Emilio Moro, Felix Callejo, Monte Castro en Viña Sastre. Sinds 1982 heeft Ribera del Duero een eigen Denominación de Origen. Hierdoor investeerde men niet alleen in technieken om de moeilijke grond te cultiveren, maar ook in de (inter)nationale promotie van de wijnen.

D.O. Ribera del Duero in het kort

Het gebied beslaat delen van de provincies Burgos, Soria, Segovia en Valladolid en ligt in de autonome regio Castilla y León. Het grootste gedeelte van de in totaal ruim 21 duizend hectare aan wijnvelden ligt in Burgos. In totaal zijn er volgens de Guía Peñín (dé referentie op gebied van Spaanse wijnen) ruim 250 bodega’s, waar 8.413 wijnbouwers hun druiven aan leveren. Van de jaarlijkse productie wordt ruim 73 procent in Spanje verkocht en de rest wordt geëxporteerd. Het merendeel van de wijn had de Verenigde Staten als eindbestemming en 685,95 hectoliter eindigde in Nederland. Naast de Tempranillo zijn de druivensoorten Merlot, Malbec, Cabernet Sauvignon, Garnacha Tinta en Albillo (wit) toegestaan binnen deze wijnregio.

Aranda del Duero en Peñafiel

De plaatsen Aranda del Duero en Peñafiel vormen een goed uitgangspunt voor verkenning van het gebied. In het kasteel van Peñafiel is het provinciale wijnmuseum gevestigd. Verschillende wijnroutes lopen door het gebied en het aanbod aan ‘casas rurales’, landelijke hotels en B&B’s wordt steeds groter. Vrijwel alle grote bodegas organiseren wijnproeverijen. In restaurants worden streekgerechten geserveerd.

Ook de Ribera del Duero bezoeken? Wij kunnen een rondreis voor u op maat maken. Overnachten in Paradores? Welke plaatsen bezoeken? Huurauto? Wij kunnen het allemaal regelen.

Bel of mail mij terug