070-3223066 (Nederlandnl) 078-353100 (Belgiëbe) Nieuwsbrief

Ontdek de wijnen van Portugal

Portugese wijn beschikt over een geheel eigen karakter. Een karakter dat gevormd wordt door het uitstekende wijnbouwklimaat, bijzondere druivensoorten en uiteraard door wijze waarop de wijn wordt geproduceerd, gebaseerd op zeer oude tradities maar inmiddels wel gecombineerd met moderne productiemethoden. Hoe kun je de wijn beter leren kennen dan tijdens je rondreis Portugal?

Rondreis Portugal en wijn proeven

Een rondreis Portugal is een uitstekende manier om de diverse wijngebieden van het land te ontdekken en de verschillen te proeven. De noordelijke gebieden, nog boven Porto, zijn heel anders dan de zuidelijke. Uit het noorden komt de beroemde Portwijn. In de Algarve hebben heel wat wijngaarden plaats moeten maken voor toeristische ontwikkelingen maar ook hier wordt nog steeds wijn geproduceerd. Bekijk onze 9-daagse culinaire rondreis naar Porto en Lissabon. Dat is elke dag genieten van het heerlijke eten en de Portugese wijn.

Wijn uit alle regio’s van Portugal

De wijn uit Portugal wordt in het hele land geproduceerd, van noord tot zuid en zelfs op Madeira, het Portugese eiland dat ter hoogte van Marokko in de Atlantische oceaan ligt. In de meeste gevallen zijn de wijnen gemaakt van diverse druivensoorten maar verder verschillen ze hemelsbreed. Er zijn uitstekende rode (tinto), witte (branco) en rosé (Rose) wijnen, al dan niet mousserend. Doce of Adamado betekent zoet.

Wijntip Portugal

Aan wie tijdens de rondreis Portugal ook een wijnboer bezoekt, en dat is zeker aan te raden, geven we de volgende tip mee. Het Portugese woord voor kelder is ‘garrafeira’. Maar ooit werd ontdekt dat de Portugese wijnboeren in de kelder de beste wijnen bewaarden voor zichzelf en bevriend bezoek. Daarom betekent ‘Garrafeira’ nu ook: het beste van het huis. Even navragen wellicht?

Vinho Verde wijn

Een ook elders in Europa furore makende wijn is de Vinho Verde uit de gelijknamige wijnstreek in het noorden van Portugal met Braga en Viana do Castelo als de belangrijkste plaatsen. Het zuiden van de streek is langs de Rio Douro. De Atlantische Oceaan zorgt voor een gematigd klimaat maar ook voor voldoende regen. Vinho Verde betekent: Groene wijn. Dat slaat niet op de kleur maar op het feit dat de wijn vroeg wordt geoogste en ook jong op de markt wordt gebracht.

Witte wijn uit Portugal

Er zijn zowel witte als rode Vinho Verde’s. De wijnen zijn licht mousserend. De wijnen hebben een hoog zuurgehalte en zijn zeer fris in de mond.

Port wijn

Port komt uit de in het noorden gelegen Douro vallei. Port is natuurlijk ontegenzeggelijk de bekendste ‘wijn’ van Portugal. De naam Vinho do Porto komt van de stad Porto, en de portwijn komt vooral uit de Douro vallei. De helft van alle druiven die hier groeien gaan ‘op’ aan deze zoet wijn, ook ‘Englishmen’ wijn genoemd omdat ze vroeger vooral veel werd gedronken door de Engelse bezetter. De rest wordt gebruikt voor de rode wijn uit deze streek, die weer uit drie regio’s bestaat. Er worden meer dan 100 druivensoorten gekweekt.

Wijn uit de Alentejo

Een nog relatief nieuw maar sterk in opkomst zijnde wijnstreek is Alentejo. Dit ligt ten zuiden van Lissabon. De wijnen die die uit dit deel van Portugal vandaan komen hebben de afgelopen tien jaar een hoge vlucht genomen. Van rode ‘huiswijn’ in restaurants is het nu één van de meeste gewaardeerde rode wijnen uit Portugal.

Lees ook: Culinaire Rondreis Portugal en neem contact om een op maat wijnreis te stellen.   

Douro Wijn Bodega Portugal
Bel of mail mij terug