070-3223066 (Nederlandnl) 078-353100 (Belgiëbe) Nieuwsbrief

Toprestaurants bij Stellenbosch en Franschhoek

Het ene ‘wine estate’ is nog mooier dan het andere. Witte boerderijen en landhuizen met lange oprijlanen, uiteraard te midden van uitgestrekte wijngaarden. Alleen rond Stellenbosch liggen er al zo’n 150, vrijwel allemaal met mogelijkheden om het eigen assortiment te proeven en naar schatting de helft ook een restaurant waar je niet alleen de beste wijnen van de eigen wijngaard kunt drinken maar ook heerlijk en vaak verrassend betaalbaar kunt eten. We noemen een paar toprestaurants bij Stellenbosch en Franschhoek, het culinaire hart van de Kaapse wijnlanden. 

Het is de combinatie van glooiende groene wijnvelden ingesloten door grijze en ruige bergketens en witte wijnboerderijen die dit gebied een uniek karakter geeft. Stellenbosch dankt zijn naam aan de Nederlandse gouverneur Simon van der Stel, die het stadje in 1679 stichtte. Hij vermoedde vruchtbaarheid van de grond en had landbouw nodig om de groeiende bevolking van voedsel te kunnen voorzien. Dat van die vruchtbaarheid had hij goed gezien.

Dat de Kaapse wijnlanden nu een van ’s werelds meest bekende en meest producerende wijngebieden zijn dankt het aan een gelukkig toeval. Zo’n 270 groep Hugenoten, Franse bannelingen die thuis de kost verdienden met wijnbouw, mochten zich van Van der Stel in Franschhoek vestigen. Zij hadden stekjes van wijnstokken bij zich en die sloegen uitstekend aan dankzij de combinatie van goede grond en voldoende zonuren en water. In Franschhoek worden de Hugenoten met een eigen museum nog gedankt voor de historisch gezien waardevolle bijdrage aan de ontwikkeling van het gebied.

Simonsig

Je raakt niet uitgekeken op het landschap als je wijnroute in het gebied rijdt. Maar waar moet je stoppen? Wij deden dat bij Simonsig, zeker een van de toprestaurants bij Stellenbosch en Franschhoek. Een vermaarde naam vanwege de wijn en een uitstekend restaurant (alleen open voor lunch). Bij de mooie gerechten (bijvoorbeeld crispy squid, pasta met champignon/truffel sabayon, reebok) is het een prima idee om een glas (of twee) van de aanbevolen wijn drinken. Als er al een minpuntje te noemen is, dan is het dat het terras van Simonsig wat minder uitzicht biedt dan bijvoorbeeld Tokara, langs de Helshoogtepas – dat die naam overigens geenszins eer aandoet – tussen Stellenbosch en Franshhoek. Uitzicht op het dal, mooie gerechten op je bord, uitstekende wijn in het glas. Zeer betaalbaar bovendien.

Delaire Graff

We sluiten niet uit dat Delaire Graff het terras heeft met het mooiste uitzicht van de streek. Ook hier is reserveren sterk aan te bevelen, want behalve uitzicht is ook het eten van topniveau. Reserveer dus en ga een uurtje vroeger en geniet vast van de mooie wijnen tijdens de wijnproeverij. Vanwege het terras is Delair Graff natuurlijk vooral aan te raden voor de lunch.

Le Petite Ferme
Aan de noordoostelijke kant van Franschhoek in de richting van de Franschhoekpas, bevindt zich La Petite Ferme. Reserveren zeer aan te raden. Het restaurant is erg populair vanwege de kwaliteit van het eten en de wijn én het prachtige uitzicht over wijngaarden en dal. Wij kozen voor de lunch vaak twee voorgerechten, tenslotte hadden we ook nog een avond te gaan. Nergens keek men daar vreemd van op. Aangename bijkomstigheid: de voorgerechten kosten ook in deze betere restaurants vaak niet meer dan zes tot zeven euro.

Nog een paar tips

La Petite Colombe is een zusje van het bijna gelijknamige restaurant bij Constantia. Je vindt het bij hotel Le Quartier Francais in Franschhoek. Reubens Restaurants & Bar is wat informereler, eigentijds maar wordt zeer gewaardeerd. Ook in Franschhoek.  Water verder weg bij Somerset kun je bij de Waterkloof uitstekend eten en bij Vergelegen ook nog eens heel goed picnicken.

Wijnproeverij
Een wijnproeverij voorafgaand aan de lunch is een uitstekende manier om er zeker van te zijn dat je later bij het eten de juiste wijn kiest. ‘Tastings’ zijn overal mogelijk. Doorgaans betaal je een relatief klein bedrag per persoon of ben je verplicht een wijnglas te kopen als bijdrage in de kosten.

Lunchen doe je vanwege het uitzicht het beste op een wijngaard, vrijwel allemaal met een Nederlands klinkende naam: Boschendal, Zorgvliet, Rustenburg, Rust en Vrede. Voor de avond zijn er in Stellenbosch en Franshhoek talloze andere restaurants waar de fijnproevers terecht kunnen.

Veel rondreizen van AmbianceTravel doen de wijnlanden aan. Voor de ware liefhebbers zijn er ook culinaire rondreizen, zoals de rondreis De Kaap Culinair.
Interesse wijngebieden? Bij Robertson vindt u ook een mooie maar onbekende wijnstreek met mooie wijnhuizen, zoals Viljoensdrift en Van Loveren, en mooie accommodaties.  Bovendien komt u er bij een rondreis Zuid-Afrika bijna altijd door, bijvoorbeeld tijdens de reis Kaapstad, wijnlanden, natuur en Safari.

Gerelateerde reizen

Bel of mail mij terug