070-3223066 (Nederlandnl) 078-353100 (Belgiëbe) Nieuwsbrief

Kaapstad – een van de meest geliefde steden ter wereld

Kaapstad bruisend hart van Zuid-Afrika; al ligt het niet in het centrum van het land. Eén van de meest geliefde steden ter wereld. Iedereen komt in de ban van de schoonheid van de bergen, zee en wijngaarden. Het is een wandelstad met boulevards, prachtige (Botanische) tuinen en parken, tevens een havenstad met V&A Waterfront als toeristische trekpleister met terrassen en restaurants . Het bruist en het leeft. Het is dan ook vast onderdeel voor menige rondreis Zuid-Afrika. 

Kaapstad bruisend hart van Zuid-Afrika

Kaapstad is de hoofdstad van de westelijke Kaapprovincie, alleen al fotogeniek door de ligging op de vlakte die als het ware de oceaan in steekt, bovendien in een soort uithoek van de wereld. Hier zette Jan van Riebeeck in 1652 voet aan wal en stichtte in opdracht van de V.O.C. een verversingspost voor de handelsschepen die tussen Holland en ‘de Oost’ voeren. Het hoofdkwartier van de V.O.C., Kasteel De Goede Hoop, is een bekende toeristische attractie in de stad. Ook andere mooi bewaarde historische bezienswaardigheden als het Stadhuis, de Compagnietuinen en het Tuynhuys liggen middenin het oude centrum, waar ook de leukste winkeltjes en uitgaansgelegenheden te vinden zijn.

Stad met twee gezichten

De stad is in de loop der eeuwen uitgegroeid tot een kosmopolitische metropool met twee gezichten, Mediterraan-Europees en Afrikaans. Het is een fascinerende mengeling van de eerste en derde wereld, waar arm en rijk dicht naast elkaar leven. De stad wordt gedomineerd door de Tafelberg en haar uitlopers Signal Hill en Lion’s Head. Een moderne kabelbaan brengt u in luttele minuten naar de top van de berg, waar u een adembenemend uitzicht heeft over de stad, de Tafelbaai en de omgeving. In de loop van de dag kan een dik wolkendek het zicht ontnemen, dus grijp uw kans om de berg op te gaan zodra het helder weer is.

Victoria & Alfred Waterfront

Het toeristische hart van de stad is het Victoria & Alfred Waterfront, een groot complex in de haven met winkels, restaurants, terrassen, het Two Oceans Aquarium en het opstappunt van de boot naar Robbeneiland. Culinair gezien kunt u ook uw hart ophalen in Kaapstad. U vindt hier tal van toprestaurants, al liggen enkele van de bekendsten net buiten het centrum, zoals de Test Kitchen en haar zusje Potluck Club. Je hebt hier voor de lunch meer kans op een tafeltje dan voor het diner. De wijnen komen natuurlijk uit de directe omgeving van Kaapstad, de wijngebieden Constantia en die van Stellenbosch en Franschhoek en de Hemel en Aarde Vallei bij Hermanus. De wijngebieden maken feitelijk onderdeel uit van Kaapstad bruisend hart van Zuid-Afrika.

En bent u in Kaapstad op een warme zomerdag, bezoek dan eens de badplaatsen Camps Bay en Clifton, waar ‘the rich and famous’ zich ook graag vermaken. De minder fortuinlijken wonen in de townships van Kaapstad: Langa, Khayelitsha, Gugulethu en Nyanga. Onder begeleiding van een gids kunt u een bezoek brengen aan zo’n township en kennismaken met de bevolking, hun leven en hun verhalen.

Robbeneiland

Vanaf het V&A Waterfront vertrekt de boot naar Robbeneiland, waar Mandela jarenlang gevangen werd gehouden. De boot is doorgaans behoorlijk vol waarna u ter plekke in bussen rondgereden wordt, langs de gevangenissen en andere markante plekken van het eiland. Lopend heeft u vervolgens de gelegenheid om het complex van binnen te bekijken maar natuurlijk de cel van Mandela. Stel u er wel op in dat het eiland een historische maar door de vele bezoekers ook een toeristische plek is.

Rondreis Zuid-Afrika Chapmans Peak

Dagt0cht Kaap de Goede HoopPlan ook voldoende tijd in Kaapstad om een dag te kunnen besteden aan een andere bezienswaardigheid is het natuurreservaat Kaap de Goede Hoop, op het zuidelijk gelegen schiereiland. Rij er naar toe langs Simons Town, bekend ook om de pinguïns. Bij de Kaap zijn het vooral brutale bavianen (baboo’s) die de aandacht trekken. Ook de route terug naar Kaapstad, langs de kust en badplaatsen zoals Noordhoek en Houtbaai en over de wereldberoemde kustweg Chapmans Peak (foto boven), maakt dit zeker dagtocht waard.

Kaapstad bruisend hart van Zuid-Afrika kun je ook prima bezoeken als je net buiten de stad verblijft, bijvoorbeeld in het oudste wijngebied van Zuid-Afrika, Constantia.

Lees ook: Top tien dingen om te doen in Kaapstad.

Gerelateerde reizen

Bel of mail mij terug