070-3223066 (Nederlandnl) 078-353100 (Belgiëbe) Nieuwsbrief

Rondreis Zuid-Afrika: drie weken met veel hoogtepunten

Veel mensen gaan zo’n drie weken naar Zuid-Afrika. Begrijpelijk: het is een flink stukje vliegen en de tickets maken een niet onbelangrijk deel van de reissom uit. Dus maak er dan maar ook gelijk gebruik van. Een extra voordeel: tijdens een rondreis Zuid-Afrika van drie weken kun je ook zeer groot deel van de highlights van het land zien. Kijk maar eens naar de rondreis de Hoogtepunten van Zuid-Afrika op deze website. En de rondreis Zuid-Afrika met kinderen heeft hetzelfde voordeel.

Er is gemakkelijk een top 10 van bezienswaardigheden van Zuid-Afrika samen te stellen. Deze komen alle voor in de genoemde reizen.

Rondreis Zuid-Afrika in drie weken: start in Kaapstad

Kaapstad is de meest populaire stad van heel Afrika. De stad is zowel westers als mediterraan, met mooie musea (zoals ook Robben Island) en bezienswaardigheden als De Tafelberg, V&A Waterfront. Natuurlijk een keur aan uitstekende restaurants en gezellige bar, zoals ook Balthazar Wine Bar, waar je meer dan 250 Zuid-Afrikaanse wijnen per glas kunt proeven. Eten en drinken zijn in Zuid-Afrika goed en betaalbaar.

Stellenbosch, Franschhoek en Paarl

Je vindt hier dan 100 wijngaarden met klinkende namens als Boscchendal, Delair Graff, Tokara en ga zo maar door. In de meeste kun je de wijn van eigen bodem proeven, vele hebben ook uitstekende restaurants. Ook leuk: mountainbiken tussen de wijnvelden en neem de Wine Tram in Franschhoek, die je langs mooie wine estates brengt. Of ga picknicken (denk: gastronomie!) bij Vergelegen of de Duck Parade kijken bij Vergenoegd.

Hermanus 

Bekend om de walvissen die hier in het najaar komen baren, zo tussen juli en december. Je kunt ze vanaf de wal zien maar ook tijdens een whale watching boat cruise: je komt nooit meer dichterbij Daarnaast een gezellig plaatsje en de mooie Hemel en Aarde Vallei herbergt ook al enkele sublieme wijnhuizen (Newton Johnson)

Oudtshoorn

Niet het plaatsje is zo bijzonder, maar de weg er naar toe, door de prachtige en ruige Karoo, groen, bergachtig, verlaten, langs slaperige plaatsjes (als het portstadje Calitzdorp: proeven!). Een van onze favoriete routes. Hoe dichter bij Oudtshoorn hoe meer struisvogels in het land (of op de weg). Blijf je hier een dag, maak dan een tocht over de Swartberg pas.

De tuinroute

Met een heleboel bezienswaardige plaatsen. Waarvan Knysna en de badplaats Plettenberg de bekendste zijn, maar ook Wildernis en ‘slow town’ Segdefield mogen niet vergeten worden. Voorbij Plettenberg begint algauw Tsitsikamma National Park, waar een keur aan activiteiten kan worden ontplooid, zéker leuk voor kinderen: Canyoning, een canopy tour, bungee jumpen, kanoën.

Drakensbergen

We slaan Addo en de kustplaatsen rondom Cape St Francis tijdens deze rondreis Zuid-Afrika even over – waarom eigenlijk? – en vliegen via Port Elizabeth maar Durban. Het is route technisch niet echt logisch, maar een uitstapje naar de Drakensbergen, ten noorden van Durban, is de moeite waard. Maak een 4×4 tocht met gids over de Sani Pas, Lesotho in. Verder noordelijk zijn er meer natuurlijke attracties in de Drakensbergen.

Rondreis Zuid-Afrika isimangaliso nijlpaarden

St Lucia

Dan is St Lucia het volgende hoogtepunt: de nijlpaarden lopen hier soms zelfs door de straten van het stadje – echt waar – en in de wetlands vind je naast nijlpaarden ook buffels, krokodillen en veel ander wild. Even uitrusten kan aan het strand. Twee nachten is eigenlijk te weinig.

Wildparken

Een stukje ten noorden van St Lucia vind je onbekendere wildparken. Maar alle zeer de moeite waard. En allemaal met big Five, een prachtig landschap en met als ander groot voordeel: malariavrij. We noemen er enkele: Hluhhluwe-IMfolozi Game Reserve (het oudste van Zuid-Afrika), Phinda Game Reserve (Luxe), en  Mkuze Falls Game Reserve (een hidden gem).

Hazyview en de Panoramaroute

Vanuit het zuiden rijd je door Swaziland (leuk, geen top 10) naar Hazyview en de Panoramaroute. Blyde River Canyon is de op twee na grootste canyon ter wereld (26 km lang, 800 meter diep). De Panoramaroute leid je langs tal van bezienswaardigheden zoals Three Rondavels,  de canyon, Bourke Luck Potholes, Gods Window en een flink aantal watervallen. Neem extra de tijd voor een rondje Hazyview, Sabie (hoog gelegen) en Graskop. Een prachtige tocht over een slingerende weg door groene bergen.

Kruger Nationaal Park

Misschien wel de nummer één in deze Top 10. Kruger Nationaal Park. Bijna 400 km lang en 60 km breed, enorm dus. Er leven hier tienduizenden dieren, waaronder de Big Five. Je kunt met je eigen auto in Kruger Park rondrijden en dan zie je zonder enige twijfel veel wild. Voor een veel betere safari-ervaring boek je een lodge in een Private Game Reserve.

Zo kom je wel aan een mooie rondreis Zuid-Afrika van drie weken. Lees ook eens:

Van Johannesburg naar Kaapstad met de auto en ons blog is een invidividuele rondreis Zuid-Afrika veilig.

Bekijk onze andere blogs over Zuid-Afrika.

Gerelateerde reizen

Bel of mail mij terug