070-3223066 (Nederlandnl) 078-353100 (Belgiëbe) Nieuwsbrief

Wijn proeven en culinair picknicken op Vergelegen in Somerset West

Culinaire vakantie naar Zuid Afrika

Een vakantie naar Zuid Afrika is sinds de oorsprong van de Kaap onlosmakelijk verbonden met wijn en lekker eten, weet culinair journalist Sonja van de Rhoer. Zij reisde (opnieuw) naar Zuid-Afrika en schrijft voor AmbianceTravel een serie blogs over haar ervaringen met Zuid-Afrikaans eten en drinken. Zij ging naar wine estate Vergelegen in Somerset West.

Scheurbuik
Een van de eerste dingen die Jan van Riebeeck deed in 1652 was het aanleggen van een tuin. Daar plantte hij groenten voor de bemanning op de handelsschepen van de Verenigde Oost-Indische Compagnie. Op hun weg naar Zuidoost-Azië en India maakten zij een tussenstop aan de Kaap voor het laden van deze vitamine C rijke producten, die de scheurbuik aan boord tegen moesten gaan. Van Riebeeck plantte ook wijnstokken, waar in 1659 de eerste Kaapse wijn van werd gemaakt. De omstandigheden voor wijnbouw en fruitbomen zijn hier ideaal. De verscheidenheid aan terroir en klimaat zorgen ervoor dat alle typen druiventeelt en wijnbouw mogelijk zijn. Voeg hieraan toe de rijkdom aan prachtige landschappen en bijzondere inheemse vegetatie, dan weet je waarom iedereen zo graag vertoeft in dit land.

Vergelegen in Somerset West, Kaaps wijntoerisme op zijn best.
Als je in de buurt van Somerset West verblijft, kun je niet om Vergelegen heen. Vergelegen is gesticht op 1 februari 1700 door Willem Adriaan van der Stel, gouverneur van de Kaap. Vanaf het fort in Kaapstad kostte het in die tijd drie dagen reizen per ossenwagen om deze farm, gebouwd op de heuvels van de Hottentots Holland bergketen met zicht op de Atlantische Oceaan, te bereiken, vandaar de naam Vergelegen. Van der Stel plantte in 1701 400.000 wijnstokken, 30.000 fruitbomen, kamferbomen en eiken. De farm bezat 1000 koeien en 1800 schapen en natuurlijk bouwde hij voor zichzelf een prachtig Kaap-Hollands huis, een korenmolen, slavenonderkomen, smederij en vele bijgebouwen.

Cabernet Sauvigon paradepaardje
Vergelegen wisselde tot 1987 regelmatig van eigenaar. In 1987 werd Vergelegen gekocht door de Anglo American Corporation. Een van haar eerste projecten was het opnieuw beplanten van de wijngaarden. Het paradepaardje is de cabernet sauvignon druif die ruim een derde van de wijnstokken in beslag neemt. Andere belangrijke variëteiten zijn merlot, shiraz, chardonnay, semillion en sauvignon blanc. De moderne wijnmakerij, geopend in 1992, ligt hoog op de heuvel boven False Bay. Het is een opvallend mooi achthoekig gebouw waar zo veel mogelijk gebruik gemaakt wordt van de zwaartekracht; de grote opvangruimte van de druiven bevindt zich boven de pers, die op haar beurt hoger staat dan de vaten. Boek een wijnproeverij en geniet een aantal wijnen naar keuze. Vergelegen kent drie segmenten op de (wijn)markt: premium range als goede instapwijnen voor alle dag, daarna de reserve range voor het weekend en de flagship range (Vergelegen V, Verlegen G.V.B. Red en White) voor een bijzondere gelegenheid. Ga lunchen of dineren in één van de restaurants (Camphors, het uitstekende signature restaurant of Stables, de bistro). Wandel door de prachtig aangelegde tuinen en bewonder de eeuwenoude bomen. Breng een bezoek aan het oude huis, en vooral geniet van de rust en schoonheid van het landgoed.

Picknicken
Ga absoluut een keer picknicken in de schaduw van het kamferbos van Vergelegen. Uit de mand worden kleine, verfijnde gerechten getoverd, geserveerd met een Vergelegen wijn naar keuze. Wat te denken van ambachtelijk brood met boerenboter met truffel, huisgemaakte eendenlever paté met port, chili tomatenchutney, zalm met geroosterde bietjes, quinoa salade met geroosterde cashewnoten, geroosterde kippenborst met wasabi tzatziki, hartige taart, kazen en lemoncheesecake en nog veel meer. Niet echt Zuid-Afrikaans eten – maar smakelijk is het zeker.

‘Beast on the Hill’
Vergelegen in Somerset West behoort tot de top van de Zuid-Afrikaanse wijnen. Wijnmaker is al meer dan 14 jaar André van Rensburg: de ‘Beast on the Hill’, zoals hij wordt omschreven in de Zuid-Afrikaanse pers. Van Rensburg wordt dan ook jaar na jaar uitgeroepen tot (een van de) beste wijnmakers. Zijn filosofie is eenvoudig: er moet harmonie zijn tussen het oude en het nieuwe. Maak gebruik van nieuwe wijn technologie met behoud van hetgeen wat goed was. Dagelijks zijn er keldertours (van 11.30-15.00 uur), wijnproeverijen en rondleidingen door de tuinen en het museum. Reserveren is aan te raden, net als het – online- boeken van de picknick. Kijk op www.vergelegen.co.za of voor de wijnproeverij: winetasting@vergelegen.co.za. Mailen kan ook: naar info@vergelegen.co.za

Meer lezen van Sonja van de Rhoer?

Culinaire Hollandse wortels in Zuid-Afrika
Ga in Tzaneen zeker even naar het nogafabriekje

Ook een rondreis Zuid-Afrika maken?

Bekijk onze tientallen blogs over onder meer Kaapstad, Kruger, de Tuinroute en Stellenbosch of ga direct naar de overzichtspagina met alle rondreizen Zuid-Afrika.

Gerelateerde reizen

Bel of mail mij terug