070-3223066 (Nederlandnl) 078-353100 (Belgiëbe) Nieuwsbrief

Culinaire tips voor verblijf in Stellenbosch

‘We blijven maar terugkomen in de Kaapse wijnlanden, met Stellenbosch en Franschhoek als belangrijkste plaatsen. Er is op culinair gebied nog zoveel te ontdekken in de mooie West-Kaapprovincie. Elke keer weer worden we verrast door nieuwe wijnen, verrassende gerechten in de diverse restaurants, gezellige markten en pittige fietstochten’, schrijft culinair journalist Sonja van de Rhoer. De gastronomie rondom Stellenbosch is een vast onderdeel van onze culinaire rondreizen Zuid-Afrika. Sonja geeft nog meer culinaire tips voor verblijf in Stellenbosch.

Cultuur en gastronomie in Stellenbosch

Stellenbosch is een prettige plaats om een paar dagen te blijven. Het dorp biedt veel mogelijkheden voor cultuur, gastronomie en sportief bezig te zijn. Zo is er het Village Museum, een museum verspreid over 4 gerestaureerde, 18e– eeuwse (1709 – 1929) dorpshuizen op korte afstand van elkaar. Je loopt van huis naar huis. De rondleidingen worden in elk afzonderlijk huis gedaan door – meestal oudere – dames in passende klederdracht.

Eén van de dames vertelde mij het volgende weetje: ‘Wist je waarom de tafels in die tijd zo laag waren in verhouding met de stoelen? Nee, niet om het eten naar binnen te kunnen ‘schuiven’. Er waren nog geen harde vloeren, er lag zand op de grond. Regende het nu veel, dan werd het zand modder en stonden de tafelpoten in de nattigheid. Hierdoor gingen ze rotten en moest er vervolgens een stukje worden afgezaagd. Dit herhaalde zich zo regelmatig dat een eettafel de hoogte van een salontafel kreeg’. (www.stelmus.co.za)

Drink voor een bezoek aan het museum (duur 1-1,5 uur) een kopje koffie aan de overkant bij Bootlegger Coffee Company (Ryneveld Street) of iets verderop bij Vida e caffè Stellenbosch.

Lunch bij Spek& Bone
Ik kom graag bij Spek & Bone, aan de Dorpstraat naast Oom Samie Se Winkel (loop het steegje door naar achteren). Het eten is uitstekend, de sfeer informeel (gezellige binnentuin) en de prijzen liggen laag. Het leukste is om hier te ‘sharen’, bestel een aantal gerechten en proef bij en van elkaar. Je kunt hier ook ontbijten vanaf 7.30-11.00. Lunch van 11.30-14.30 uur en diner van 17.30-21.00 uur. Reserveren aanbevolen. (www.bertusbasson.com).

Restaurant Overture Stellenbosch
Spek & Bone is een van de restaurants van chef-kok Bertus Basson. Basson is bekend om zijn succes met restaurant Overture, gelegen te midden van de wijngaarden. Nu bezit hij tevens restaurant Eike en De Vrije Burger, ook in Stellenbosch en The Deck op Hidden Valley. Zijn kracht? Geloof in wat je doet, heb vertrouwen in wat je maakt, gebruik lokale, verse ingrediënten en verlies de details niet uit het oog.

Lokale kunst Stellenbosch
Na de lunch gaan we naar de bijzondere kunstcollectie van het Rupert Museum.  Hier zijn meer dan 350 werken van lokale kunstenaars te bewonderen. Alle stukken tussen 1940 en 1970 verzameld door de vrouw van de bekende Zuid-Afrikaan Anton Rupert. (www.rupertmuseum.co.za)

Borreltijd? Drink een glas wijn of champagne bij Bartinney aan de Birdstreet, alvorens te gaan eten bij The Fat Butcher of een van de vele andere restaurants in het centrum.

Rust en Vrede, toprestaurant in Stellenbosch

Voor een ultieme wijn- en spijservaring is het zaak om zo’n 3 maanden van tevoren te reserveren – voor het diner – bij restaurant Rust en Vrede. (www.rustenvrede.com). Rust en Vrede vind je net buiten Stellenbosch richting False Bay aan de Atlantische Oceaan. Het werd in 1694 door de gouverneur Willem Adrian van der Stel gekocht. Het eerste huis op het landgoed werd gebouwd in 1780, gevolgd door een wijnkelder in 1785.

Van druiventeler naar wijnmaker
Al die jaren stond het landgoed vredig tussen de wijngaarden van Stellenbosch. Er waren perioden dat er wijn werd gemaakt, maar ook tijden dat dit niet gebeurde. Tot in 1977 het landgoed werd gekocht door de familie Engelbrecht, druiventelers sinds begin 1700.  Door de aankoop van Rust en Vrede werden ze opeens ook wijnmakers en produceerden zij hun eerste wijn in 1978.

Tegenwoordig wordt het bedrijf al jaar en dag geleid door Jean Engelbrecht. Sinds 2007 is Coenie Snyman wijnmaker. Jaarlijks worden er slechts 20.000 dozen wijn geproduceerd waarvan de helft wordt geëxporteerd naar zo’n 30 landen in de wereld.

Rust en Vrede: rode wijnen
Rust en Vrede is gespecialiseerd in rode wijnen en in het bijzonder van de Syrah en Cabernet Sauvignon druif. Deze druivenrassen doen het uitstekend in dit warmere microklimaat van de Helderberg regio. De druiven groeien op de noordelijke hellingen, waar de sterke zuidoostelijke wind vanuit de Helderberg en de zuidwestelijke wind vanuit de Atlantische Oceaan overheen blaast. Hier groeien druiven, die rijke, volle wijnen met een krachtige structuur geven.

Liefhebber van mooie rode wijnen? Sla dan zeker een tasting in de Tasting Room van Rust en Vrede niet over. Je kunt kiezen uit vier soorten tastings, die alle uit 7 wijnen bestaan: Estate Vineyard Tasting; Vertical Tasting (verschillende jaargangen van een type wijn); Single Vineyard Tasting of een Tasting van alle wijnen. Dagelijks bestaat de mogelijkheid de Tasting af te sluiten met een 2-gangen wijnmakers lunch (tussen 12-15 uur).

Rust en Vrede restaurant
Ja, het is waar, wie hier wil dineren zal zo’n maand of drie van tevoren moeten reserveren, reden te meer om het restaurant op te nemen in een lijstje met culinaire tips voor verblijf in Stellenbosch. Hier klopt alles. Niet alleen de meer dan uitstekende en verrassende gerechten, de mooie perfect in harmonie zijnde wijnen, maar ook en vooral de mensen. Dit is gastvrijheid zoals gastvrijheid hoort te zijn. Vanaf het warme welkom vanaf de parkeerplaats, de ontvangst op het terras met oneindig mooi uitzicht, de vakbekwaamheid en vriendelijke bediening aan tafel tot aan de laatste afscheidsgroet. Maar zoals gezegd: wees er tijdig bij, reserveren!

Frans, Braziliaans en Italiaans
Chef-kok Fabio Daniel geeft de Frans georiënteerde keuken een touch mee van zijn Braziliaanse en Italiaanse achtergrond. Tevens herken je aan de lokale verse producten, de invloed van zijn Zuid-Afrikaanse vrouw Ronda, tevens Master of Wine en marketing- en hospitalitymanager bij het wijnbedrijf.

Bij de menu’s die worden geserveerd kan een wijnarrangement worden gekozen. Sommelier James Mukosi verrast door behalve wijnen van Rust en Vrede ook wijnen van Zuid-Afrikaanse en Europese collega’s te kiezen. Zo wordt er als aperitief een champagne van het Franse champagnehuis Pol Roger geschonken en niet een MCC ( Methode Cap Classique) uit Zuid-Afrika.

Aaldering Vineyards en Winess (en lodges)

Aaldering Vineyards & Wines, Stellenbosch. De Nederlandse Marianne en Fons Aaldering kochten in 2004 een landgoed met 24 hectare wijngaarden in Devon Valley, Stellenbosch met het doel om een van de beste Zuid-Afrikaanse wijnen te gaan maken. De eerste wijn kwam in 2010 op de markt en vanaf dat moment worden de Aaldering wijnen bekroond met awards (medailles): goud, dubbel goud, zilver en zelfs 3 keer platinum. De hoge kwaliteit van de wijnen is het visitekaartje van dit wijnhuis. Er wordt 60 procent rood en 40 procent wit geproduceerd.

Filosofie van Aaldering: ‘We maken wijn die ons is gegund door het terroir’. Vooral de Shiraz estate 2015 verraste, elegant, boordevol fruit en specerijen. Bij de witte wijnen sprong de Pinotage blanc 2017 estate eruit. Mooie ronde gebalanceerde wijn, goed te combineren met zowel salades als vis- en kipgerechten.  Intussen hebben dochter Jacqueline en schoonzoon Gert-Jan de dagelijkse leiding overgenomen. Niet alleen het wijnhuis groeit en bloeit, maar ook de 3 luxueuze 5 sterren lodges zijn bijna altijd vol geboekt.

tasting@aaldering.co.za voor het reserveren van een tasting.
Tip: met de rondreis voor wijnliefhebbers van AmbianceTravel verblijft u drie nachten in Aaldering, inclusief wine tasting.

Markten in Stellenbosch

  • Slow Food market, elke zaterdag van 09.00-14.00 uur, voor eerlijk eten en drinken.
  • Blauwklippen Family Market, wordt elke zondag gehouden op de historische boerderij Blauwklippen. Feest voor het hele gezin. Culinaire, wijn- en bierproeverijen, pony rijden, springkussen en speeltuin.
  • Root 44 market, elke zaterdag en zondag van 10.00 – 16.00 uur. Naast lekker eten en drinken (ook bier), kunst en lokale producten kopen.

Fietsen door de wijnstreek.
Huur een fiets, e-bike of mountainbike en fiets, al dan niet onder begeleiding van een gids, langs de historische plekken in Stellenbosch of volg een wijnroute met onderweg een of twee proeverijen op een paar van de mooiste wijngoederen. Of bezoek het Jonkershoek natuurreservaat. Ach. Er is gewoon teveel.

www.adventureshop.co.za
www.bikeswines.com

Lees ook deze blogs et tips van Sonja van de Rhoer
Waterkloof Wine Estate bij Somerset West

Toprestaurants bij Stellenbosch en Franschhoek

Sonja van de Rhoer

 

 

 

 

 

 

Gerelateerde reizen

Bel of mail mij terug