070-3223066 (Nederlandnl) 078-353100 (Belgiëbe) Nieuwsbrief
Lees meer over het reizen in corona tijd

Een bijzondere plek in Somerset West: Waterkloof Wine Estate

Het was in 1993 dat Paul Boutinot op zoek ging naar een wijngaard waar hij wijnen zou kunnen maken die bij zijn persoonlijkheid pasten. Wijnen die weergeven wat de bodem en het klimaat (terroir) biedt. Biodynamische wijnen die met respect voor de natuur worden gemaakt. Boutinot vond deze locatie te midden van een diep ravijn op de zuidelijke hellingen van de Schapenberg, die uitkijken over de False Bay: de naam Waterkloof Wine Estate was geboren en de eerste wijnen onder deze naam verschenen in 2005 op de markt. Sinds 2008 is Waterkloof volledig biodynamisch. In de wijngaarden wordt met zeven paarden gewerkt voor het onderhoud, schrijft culinair journalist Sonja van de Rhoer. Waterkloof wordt onder meer bezocht tijdens de exclusieve culinaire wijnreis die wij aanbieden (max 14 personen) onder begeleiding van Sonja van de Rhoer.

Keldermeester is de jonge, bevlogen Nadia Barnard. ‘Ik geloof dat een grote wijn in de wijngaard wordt gemaakt. We maken gezonde wijnen, hiervoor heb je een bodem vol leven nodig. Door op biodynamische wijze te werken met gebruik van compost van onze eigen koeien en kippen, verkrijgen we kwalitatief zeer goede druiven. Mijn doel is zo voorzichtig mogelijk met deze druiven om te gaan en er een zo mooi mogelijke wijn mee te maken.’

Bekende wijnen van Waterkloof Wine Estate

Bekende Waterkloof wijnen: Circumstance: rood, wit, rosé. Wijnen die de omstandigheden waaronder de druiven groeien weergeven. Circle of Life: wit en rood. Deze wijnen vertellen het verhaal van Waterkloof, levendig en biodynamisch. Seriously Cool: wijnen van de oudste wijngaarden (geplant tussen 1960-1970). False Bay: knisperig frisse Chenin blanc van oude stokken, fruitige rosé en volle Pinotage voor een lage prijs.

Tasting room Waterkloof

In 2009 werd de moderne, strakke kelder, met daarboven de tasting room en het sterrenkwaliteit waardige restaurant gebouwd. Een ware blikvanger als je ‘boven’ komt op de weg ernaar toe. De menukaart in het restaurant biedt tal van verrassende gerechten, die als ‘plaatjes, Instagram-waardig’, op de borden komen. Vanzelfsprekend zal de sommelier een bijpassend Waterkloof wijnadvies geven.

Fietsen en wandelen bij Stellenbosch

Te veel gegeten en/of gedronken tijdens de reis door de Cape Winelands? Een beetje beweging doet wonderen. Wat te denken van een fietstour door historisch Stellenbosch inclusief bezoek aan twee wijn estates. Op een mountainbike onder leiding van een gids als fietsend langs de high lights in en om Stellenbosch. Onderweg uitleg over de diverse gebouwen en druivenrassen en twee (kleine) wijnproeverijen. Gelukkig ligt het tempo niet te hoog zodat er rustig wijn kan worden geproefd. Op Lanzerac Wine Estate, één van de oudste beroemde wijnhuizen, is de proeverij wijn en chocolade aan te bevelen. Leuk om de smaken van de witte, melk en pure chocolade terug te vinden in de bijpassende wijnen. Bij Stark-Conde is het uitzicht op de omringende bergen spectaculair.

Voor meer informatie: www.toursinstellenbosch.co.za of www.adventureshop.co.za. Alternatief is een historische wandeling door Stellenbosch onder leiding van Teddy Hall. Deze wijnmaker vertelt over de Kaaps-Hollandse huizen waar hij zijn wijnen naar heeft vernoemd.

Sonja van de Rhoer is culinair journalist. Zij heeft een vaste rubriek in Trouw en publiceerde onder meer het Margriet Kookboek. In november 2018 en maart 2019 bvegeleidt zij een kleine groep liefhebbers op reis door Kaapstad en omgeving. Bekijk deze exclusieve culinaire wijnreis elders op deze website.

Ook het restaurant is een goede plek voor levensgenieters.

Meer lezen van Sonja van de Rhoer?
Culinair genieten op wijngoed Vergelegen

Ga in Tzaneen zeker even naar het nogafabriekje

Bel of mail mij terug