070-3223066 (Nederlandnl) 078-353100 (Belgiëbe) Nieuwsbrief
Lees meer over het reizen in corona tijd

Oost-Algarve: streek van vis, vissers en visrestaurants

Vissersboten, netten, sardientjes, lagunes met laag water. Dat is de sfeer van de oost-Algarve. Het westelijk deel is vooral toeristisch, ten oosten van Faro is het authentieker en rauwer.

De kleine restaurantjes langs de kust in plaatsen als Tavira en Santa Luzia zijn sober ingericht, de maaltijd is er niet duur en doorgaans eenvoudig. Maar de vis is er goed bereid. De gegrilde inktvis smaakt er voortreffelijk, de sardientjes horen bij de streek zoals de Fado bij het land en de mensen zijn er vriendelijk en gastvrij.

Min of meer per ongeluk, omdat het seizoen in Oost-Algarve zo’n beetje was afgelopen en het zondagavond was, kwamen we terecht in een restaurantje met formica tafeltjes en houten stoelen. Er waren nog een paar gasten, twee daarvan de zoon en schoondochter van de eigenaar, die bediende, en zijn vrouw, die in de keuken stond. Zoon en schoondochter stonden op het punt weer terug te rijden naar Lissabon, waar zij nu woonden. Wij moesten even wachten, het afscheid ging voor en viel zwaar: niet in de laatste plaats dat van de kleinzoon. De familie hè.

Daarna was er alle aandacht voor ons, werd verteld wat vandaag goed was in de keuken en werd een mooi bord met gegrilde zeebaars (voor de een), calamaris (voor de ander) en salade bereid, vooraf gegaan door brood, tapenade en olijven. Er werd een flesje Vinho Verde, de duurste die er was (9 euro) ontkurkt. We lieten het ons voortreffelijk smaken en betaalden aan het eind minder dan 30 euro – en waren vooral een beetje van de mensen gaan houden.

Exclusiever eten kan trouwens ook in Oost-Algarve, bij voorbeeld in de Pousada de Tavira. In dit voormalige klooster van de Augustijner nonnen, op de heuvel van het kasteel waar ooit de joodse wijk was, kun je niet alleen in sfeervolle kamers slapen maar in het restaurant ook uitstekend eten. Misschien wel het beste van Tavira, maar dan ook weer niet het goedkoopste.

Deze pousada en die in Estoi, een stukje meer het binnenland in, behoren niet alleen tot de mooiste pousada’s van Portugal maar ook zijn de ideale plekken om de oost-Algarve te ontdekken. Drie kwartier de ene kant op en je zit in Vila Real de Santo António (niet alleen een mooie naam, ook een gezellige plaats), bij de Spaanse grens, drie kwartier de andere kant op en je rijdt Faro binnen. Daar tussen: veel vissersboten en vissershavens. En enkele aantrekkelijke golfbanen.

Beide pousada’s zijn dan ook een perfect einde van een rondreis Portugal.

Gerelateerde reizen

Bel of mail mij terug