070-3223066 (Nederlandnl) 078-353100 (Belgiëbe) Nieuwsbrief

Veelzijdig Tavira

Volgens velen is Tavira de mooiste en gezelligste plaats aan de Algarve in Portugal en het is zeker de mooiste aan de oostkant van deze kuststreek in het zuiden van het land. Beeldbepalend is de brede rivier de Giláo die het ene deel van het centrum van het andere scheidt. Eén van de bruggen over de rivier is de oude Romeinse (voetgangers)brug. Aan de kade liggen vissersboten en bevinden zich visrestaurantjes.

Tavira, ruwweg in het midden tussen de Spaanse grens aan de ene kant en Faro aan de andere, was ooit een havenplaats maar die tijd is geweest. Visserij en toerisme vormen nu de belangrijkste inkomstenbron. Een deel van het oude centrum is fraai gerestaureerd.

Kerken in Tavira
Tavira heeft zo’n veertig kerken waaronder enkele zeer fraaie. Twee daarvan liggen op een heuvel middenin de stad, bij de vervallen burcht waarvan alleen nog walrestanten zijn te zien: de Ingreja de Santa Maria do Castelo en de Sint Jacobskerk. Er naast ligt het voormalige klooster van Tavira waarin nu een prachtige Pousada is gevestigd, Pousada de Tavira. Tavira is een uitstekende plek om je pousada’s rondreis Portugal te beëindigen: de rest van de Oost-Algarve is prima bereikbaar.

Natuurpark Rio Formosa
Hoewel Tavira een kustplaats is, ligt het niet direct aan zee. Zoals meer plaatsen (ook Faro bijvoorbeeld aan deze kant van de Algarve, zijn de plaatsen van de zee afgescheiden door het prachtige natuurpark Ria Formosa. Het meest populaire strand van Tavira, Ilha de Tavira, maakt feitelijke onderdeel uit van dit natuurgebied en is bereikbaar met pontjes die zeker in de zomer voortdurend heen en weer varen tussen de haven van Tavira en dit strandje.

Restaurants in Tavira
Er zijn talloze, doorgaans eenvoudige restaurantjes met gegarandeerd verse vis. Het is direct duidelijk welke in beslag worden genomen door de locals en welke terrassen vooral voor toeristen zijn opgebouwd. Zetel je maar gerust tussen de Portugezen. Het zijn geen sterrenrestaurants maar qua verhouding eten, sfeer en prijs zit je nergens beter.

Santa Luzia
Tot de beste restaurants van Tavira behoort zeker dat in de Tavira en – op tientallen meters afstand – A ver Tavira, met uitzicht over de stad. Op slechts enkele kilometers van Tavira ligt Santa Luzia. Eerder schreven we daar al over in een blog: Ga calamaris eten in Santa Luzia.

Voor meer informatie over de Tavira of een Portugal rondreis met Tavira als verlenging, bel ons.

Bel of mail mij terug