070-3223066 (Nederlandnl) 078-353100 (Belgiëbe) Nieuwsbrief

Kastelen, parken en strand: Sintra en Cascais

Sintra en Cascais zijn twee bijzondere plaatsen in de omgeving van Lissabon. Cascais is de bekendste badplaats aan de Costa Estoril, Sintra noemt zich ‘de hoofdstad van de romantiek’ en straalt dat ook in alles uit. Een stukje verder aan de Atlantische Oceaan ligt het authentieke Ericeira, een oude vissersplaats en bekend vanwege de witte huizen en kleine straten.

Rondreis Portugal

Met een rondreis Portugal kun je deze plaatsen bezoeken vanuit Lissabon of tijdens je rondreis op weg naar het noordelijker gelegen Porto. Ze zijn ook uitstekend te bezoeken tijdens het verblijf in de pousada Dona Maria I die is gevestigd in het voormalig koninklijk paleis van Queluz.

Cascais bij Lissabon

De badplaats Cascais bij Lissabon ligt aan de Estoril kust, die van Lissabon richting de Atlantische oceaan loopt, zo’n beetje op de hoek waar van de monding van de rivier de Taag eindigt en de Atlanische Oceaan begint. Ooit was dit ook een visserplaats maar daar herinnert weinig meer aan. Het is de populairste badplaats, ook bij inwoners van Lissabon, maar heeft wel een eigen karakter behouden. Dat de plaats een rijke geschiedenis heeft blijkt wel uit de talloze opgravingen die hier zijn gedaan. Je vindt er tal van leuke restaurantjes, variëren van piepklein (twee tafeltjes) tot trendy en romantisch.

Sintra bij Lissabon

Sintra bij Lissabon is sfeervol en charmant en heeft een ruim aanbod aan (toeristische) winkels en nogal wat restaurants. Hoe leuk ook, het plaatsje zelf is niet dé attractie van Sintra. Dat zijn de kastelen en parken. Veel van die paleizen staan op de Unesco lijst van werelderfgoederen.

Paleis Sintra

Het ‘Palácia National de Pena’ is dé toeristische trekpleister van de regio. Jaarlijks komen hier zo’n 500.000 bezoekers. Het paleis is een merkwaardig maar fascinerend bouwwerk waarin de 16e eeuwse bouwstijl van het klooster dat het destijds was en de 19e eeuwse bouwstijl toen het geheel werd uitgebreid en omgebouwd tot paleis, soepeltjes in elkaar overlopen.

Inrichting paleis Sintra

Binnen genieten bezoekers vooral van de rijke en volledig authentieke inrichting van het paleis zoals nagelaten door de laatste koning van Portugal, Koning Carlos, tot die in 1910 werd afgezet en naar Engeland vluchtte. Slaapkamers, woonkamers, balzalen, werkkamers, badkamers, kapel, keuken – alles is nog precies zoals het was.

Montserrate bij Lissabon

Een klein stukje verder bevindt zich het Montserrate paleis, een naam die de Engelsman Sir Francis Cooke ‘leende’ van het echte Montserrate in Spanje. Hier is het vooral de tuin die de meeste aandacht trekt. In een bijzonder micro klimaat groeien hier meer dan 3000 zeldzame planten, struiken en bomen.

Regaleira in omgeving van Lissabon

Ook bij Sintra ligt het Palácio da Regaleira. In de 19e eeuw verwierf ene Carvalho de Monteiro dit landgoed dat nu bekend staat als Quinta da Regaleira. Hij huurde een Italiaanse architect in, Luigi Manini, die zich naar hartelust mocht uitleven en dat is niet zonder gevolgen gebleven. Op het landgoed werd het paleis neergezet en dat werd verder omgeven door weelderige tuinen, meren, diepe grotten (negen verdiepingen), waters die mythische rivieren moeten voorstellen en andere zaken met alchemistische betekenis. Dit allemaal geïnspireerd door tempeliers en rozekruizers.

Authentiek Ericeira aan Atlantische kust

De badplaats Ericeira ligt aan de Atlantische Oceaan maar ook niet ver van Lissabon. Deze plaats draagt nog alle kenmerken van de vissersplaats die het was. De witte huisjes, smalle straten en de hoog boven de zee uitstijgende kade geven de plaats een geheel eigen karakter. De (vis)restaurantjes hier zitten in het weekend rond lunchtijd vol met locals, die met de hele familie uit eten zijn. In de buurt liggen talloze stranden die vooral populair zijn bij de surfers: er is hier een uitstekende wind!

Kijk ook naar bezienswaardigheden Lissabon en onze rondreis van Lissabon naar Porto.

Bel of mail mij terug