070-3223066 (Nederlandnl) 078-353100 (Belgiëbe) Nieuwsbrief

Gelukzalig piekmoment met Fado in Lissabon

Het kan in luxe restaurants, met uitstekend eten en goede wijnen. Maar het kan ook in de kleine eethuizen, vooral in de oude wijk Alfama in Lissabon, waar Fado een kleine 200 jaar geleden is ontstaan. Luisteren naar het Portugese levenslied, vertolkt door zangers uit de buurt, over een leven vol weemoed, melancholie en verdriet. Wel stil zijn als er gezongen wordt; kijken en luisteren, verder niets.

Al Baiuca is zo’n restaurantje aan een pleintje in Alfama. In deze wijk vind je de meest authentieke ‘Casa de Fado’s’, restaurants waar je de Fado ontmoet. Het is even zoeken, door de omhoog en omlaag slingerende straten, waar was hangt te drogen en de oudjes op banken het dagelijks leven bespreken.

Wil je hier luisteren, reserveer dan van tevoren want er zijn niet meer dan ca. 25 zitplaatsen en hoewel het eten niet veel tijd in beslag neemt, gaat niemand daarna weg omdat je nergens beter de avond kunt doorbrengen dan hier, terwijl de ene na de andere Fado zanger of zangeres langs komt om een paar liederen te zingen; begeleid door de Portugese gitaar, gitaar en bas, soms bijgevallen door een collega die te vroeg is of juist is blijven hangen met een glas. Het eten is te duur of te matig, maar de Fado zorgt voor een piekmomentje van geluk.

Naar verluidt ontstond Fado rond 1830 in de wijken Alfama, Bairo Alto en Mouraria. Aanvankelijk werd het vooral gezongen in kroegen en bordelen en in een sfeer van prostitutie en misdaad. Een fadista stond dan ook niet in al te best aanzien. Maar dat veranderde rond 1900 toen ook intellectuelen de muziek gingen waarderen. Nu is het cultureel erfgoed, dat sinds 2011 op de lijst van immaterieel cultureel erfgoed van Unesco staat.

De geschiedenis van de Fado leer je kennen in het Fadomuseum, aan de rand van Alfama. Hier is ook veel aandacht voor Amália Rodriques, de Fado ster van de moderne tijd, overleden in 1999. Maar het beste kunt je er naar luisteren in de vele restaurants, waarvan de Clube de Fado zonder twijfel een van de beroemdste is. Ook in de wijk Bairo Alta vind je veel Fado restaurants maar die zijn vooral gericht op toeristen. Wij geven de voorkeur aan restaurantjes in Alfama, zoals Al Baiuco en Casa de Linhares en Pateo de Alfama.

Tijdens een rondreis door Portugal mag Lissabon natuurlijk niet ontbreken. Eenmaal in Lissabon is de wijk Alfama een plek waar je vermoedelijk vaker naar toe gaat – het is zeker de beste plek om gelukzalig verdrietig te worden door te luisteren naar Fado.

Bel of mail mij terug