070-3223066 (Nederlandnl) 078-353100 (Belgiëbe) Nieuwsbrief
Lees meer over het reizen in corona tijd

In Lissabon kun je bijna alles lopen

Lissabon is een van de kleinere hoofdsteden van Europa. Dat merk je al door de korte afstand die je met de taxi aflegt om in je hotel in de binnenstad te komen. Je bent er zo. En als je er bent kun je bijna alles lopen, hoewel je de kans natuurlijk niet voorbij laat gaat om een stukje met de tram te gaan. Lijn 28 is niet alleen een vervoermiddel maar een attractie op zich.

Lissabon ligt aan de oever van de Taag, de rivier die in de Atlantische Oceaan eindigt, luttele kilometer van de stad. De Taag bepaalt voor een groot deel de sfeer van de stad. Vanaf het hoogste punt in de oude wijk Alfama kijk je uit over de rivier, in de wijk Belém, verder naar het westen, staat op de oever het indrukwekkende klooster en kathedraal Dos Jéronimos en weer een stukje verder vindt je de doca’s, samen met een gedeelte van de wijk Bairro Alto in het centrum van de stad, nu het uitgaansgedeelte van Lissabon, waar vele restaurants, barretjes en clubs in allerlei soorten en stijlen een onderkomen hebben gevonden in de voormalige opslagplaatsen.

Het verhaal gaat dat het klooster Dos Jéronimos is gebouwd naar aanleiding van de Indiëreis van Vasco de Gama waardoor Koning Manuel een van de rijkste monarchen van Europa werd. In het klooster is de befaamde ontdekkingsreiziger begraven. Het deels in kalksteen opgetrokken gebouw heeft twee kloostergangen. Het is zonder twijfel het meest imposante gebouw van Lissabon en derhalve een van de belangrijke toeristische trekpleisters. Vlak erbij ligt de bekende Fábrico dos Pastéis de Belém, de bakkerij waar de beroemde Pastel de Belém wordt gemaakt en – in het seizoen – bij duizenden per dag gegeten. Het zoete gebakje is overal in de stad verkrijgbaar maar naar verluidt wordt hier het echte en – natuurlijk – geheime recept bewaard.

Je kunt overigens niet alleen wandelen langs de rivier maar er ook op varen. Er zijn zelfs rondvaarten met een grote kans dat je dolfijnen ziet.

Lissabon is vooral de stad van de fado en de onze favoriete plek is de wijk Alfama. Over beide schreven we al elders op deze site: gelukzalig piekmoment met Fado in Lissabon.

Een prima hotel om te verblijven in het hart van de stad op de rand van de gezellige wijk Bairro Alto. Het hotel ontleent ook zijn naam aan de wijk. We hebben de bezienswaardigheden van Lissabon ook op een rijtje gezet. Lissabon kunt u ook ontdekken tijdens de designrondreis Portugal, maar er zijn meer rondreizen waarin Portugal is opgenomen.

Bel of mail mij terug