070-3223066 (Nederlandnl) 078-353100 (Belgiëbe) Nieuwsbrief
Lees meer over het reizen in corona tijd

Abruzzen: Verse vis, spaghetti alla chitarra en natuurlijk Montepulciano d’Abruzzen

De regio Abruzzen – van het Latijnse Aprutium, ‘het land van de zwijnen’ is een nog redelijk onontdekte streek in Italië. Het ligt zo’n 3 uur rijden, 200 kilometer, ten oosten van Rome, ten noorden van de regio Puglia en ten zuiden van de Marche. Sonja van de Rhoer, culinair journalist en auteur, ging voor AmbianceTravel  met de Italiaanse chef-kok Antonella Barbella op reis naar haar geboortestreek en ontdekt de culinaire verrassingen van de Abruzzen. Haar conclusie: gá en laat je verwennen!

Lange zandstranden
De Abruzzo is, vooral bij de Romeinen, bekend om de lange zandstranden  enerzijds en het bergmassief van de Apennijnen anderzijds. Het bekendste deel van de 130 kilometer lange kustlijn is de Trabocchi kust. Trabocchi zijn unieke vissershutten gebouwd op houten palen, een aantal meters uit de kust, bereikbaar over een soort loopbrug. De spannend uitziende constructies zijn door vissers rond 1400 gebouwd om vanaf deze plek eenvoudig hun netten uit te kunnen gooien en via een ingenieus systeem, een lange houten arm, een soort antenne, weer binnen te halen.

Restaurantje in trabochhi
De meeste trabocchi zien er niet al te stevig uit en zijn voor bezoekers gesloten. Andere herbergen meestal een restaurant waar je, in de zomermaanden, heel romantisch zittend boven het water kunt genieten van vers gevangen vis, zoals gefrituurde ansjovis, witvis, inktvis of een lekkere pasta.

Een van de leukste locaties is Trabocco Sasso della Cajana. Liever vaste grond onder de voeten? Pal aan de overkant van de trabocco ligt Ristorante Caldora van de gebroeders Marco en Luca Caldora voor verrukkelijke visgerechten, al bereidt chef Marco ook met alle liefde vleesgerechten voor wie dit wenst.

Truffels zoeken
Ga een ochtend of middag truffels zoeken bij L’Alveare Agriturismo (Contrada Capriglia, Roccascalegna). Samen met een truffeljager en zijn hond snuffelend op pad om samen truffels te vinden is echt een belevenis.

Castello Medievale di Roccascalegna
Vergeet absoluut niet om voor of na het truffels zoeken het Castello Medievale di Roccascalegna te bezoeken. Een spectaculair middeleeuws kasteel dat hoog gelegen op een rots boven het groene bergland van verre zichtbaar is. Parkeer in het lager gelegen dorpje Roccascalegna waar de duizend inwoners pas sinds circa 2009 elektriciteit en stromend water hebben. Doe stevige schoenen aan, koop een flesje water en bereid je voor op een stevige klim, eerst via de weg, vervolgens door middel van trappen, naar boven, met prachtige vergezichten en verrassende doorkijkjes. Het kasteel fungeert regelmatig als filmlocatie.

Lanciano, pizzette en arrosticini
Een van de grotere plaatsen in de Abruzzen in Lanciano. Hier wordt op zijn Italiaans geflaneerd op de autovrije, brede, luxueuze boulevard, hartje centrum. Een ruime keuze uit restaurants, ijssalons en luxe winkels maken het feestje hier compleet. Ga naar een pizzeria en bestel verschillende pizzettes, klein formaat pizza met een middellijn van circa 12-16 cm,  snijd deze in punten en proef zoveel mogelijke soorten beleg. Of bezoek een ouderwets ingerichte theesalon en bestel een thé complet of een grote coupe ijs.  Ga ’s avonds bij Ristorante Ferramenta Arroisticini e Diversi, arrosticini eten, de beroemde traditionele spiesjes van lams-of schapenvlees.

Spaghetti alla chitarra
De spaghetti dankt zijn naam niet aan het muziekinstrument, de gitaar, maar aan een (beuken)houten rechthoekige bak waarop aan de bovenkant naast elkaar, metalen draden (snaren) zijn gespannen. De chitarra stamt uit 1800 en  is afkomstig uit de Chieti in de Abruzzen regio in Midden-Italië.  Ik bezocht een van de laatste chitarra makers in Chieti, een familiebedrijfje waar het ambacht van houtbewerking van vader op zoon gaat. Om te gebruiken wordt op de chitarra een stuk vers gemaakt pastadeeg van 3 mm dikte gelegd, vervolgens wordt er met de bijbehorende deegroller over de snaren gerold. Als het deeg is gesneden wordt dit opgevangen in de bak onder de snaren. In tegenstelling tot gewone spaghetti is de spaghetti chitarra niet rond maar vierkant van vorm.

Montepulciano d’Abruzzen, Pecorino
De bekendste wijnen uit de Abruzzen zijn de rode Montepulciano d’Abruzzo en de witte Pecorino. Ondanks het feit dat de wijngaarden in deze regio een oppervlakte van slechts 34.000 hectare beslaan wordt hier in Italië het meeste aantal volumes wijn geproduceerd.

Tot de blauwe druivenrassen behoren in deze regio Montepulciano en Sangiovese en tot de witte Trebbiano, Passerina, Pecorino en Cococciola. De Montepulciano d’Abruzzo Colline Teramane is de enige wijn met een DOCG kwaliteitslabel (gecontroleerde herkomstbenaming). De wijnen uit de Abruzzen worden gekenmerkt door een volle rijke smaak.

Interesse in de culinaire verrassingen van de Abruzzen: neem contact met ons op!

Lees ook:

Aosta en het Aostadal

Paradijselijk Tivoli als dagtrip vanuit Rome

 

Gerelateerde reizen

Bel of mail mij terug