070-3223066 (Nederlandnl) 078-353100 (Belgiëbe) Nieuwsbrief
Lees meer over het reizen in corona tijd

Aosta en het Aostadal (2)

Aosta is de hoofdstad van de gelijknamige regio Aostadal (Valle d’Aosta). Deze vallei is sinds mensenheugenis een belangrijk strategisch kruispunt in de geschiedenis geweest. Veroveraars trokken met hun legers voorbij en bouwden burchten en kastelen in de door bergen omsloten veilige vallei. Keizer Augustus veroverde het gebied in 25 voor Christus en gaf de stad de naam Augusta Praetoria. Nu zijn Aosta en het Aostadal té mooi om niet te bezoeken. Gelukkig is de stad nog relatief onbekend en niet overlopen door toeristen. Culinair journalist Sonja van de Rhoer bezocht de stad en streek en schreef erover, uiteraard ook met tips over eten en drinken.

Aosta, stad vol Romeinse cultuur in de Alpen

Nog steeds herinneren veel goed geconserveerde restanten en monumenten aan de tijden van de veroveraars. Zoals de Arco Onorario d’Augusto (Augustus triomfboog) bij de toegang tot de stad; het Criptoportico Forense (de ondergrondse galerijen), het Teatro Romano (amfitheater), de Ponte Romano (brug) en de Collegiata dei Santi Pietro e Orso (kerk van San’Orso). Aosta straalt een warm gevoel van kleinschaligheid uit, maar is doordrenkt met historie.

De stad is zó mooi met al zijn oudheden en overal uitzicht op de prachtige bergen waarvan de toppen vrijwel het hele jaar door bedekt zijn met een laagje sneeuw. Het is heel bijzonder dat deze verborgen parel niet wordt overlopen door toeristen. En… heel prettig, je voelt je hier veilig ’s avonds op straat, ook als vrouw alleen. De mensen zijn hartelijk en gastvrij. Het centrum is autovrij, er zijn ruim voldoende leuke (delicatessen) winkeltjes, ijssalons en restaurants. Cultuur, gastronomie en sfeer, het is er allemaal.

Bergdorp Avise

Avise is een klein authentiek bergdorp tussen Aosta en Courmayeur in. De kerk, de San Brizio Parish, is een bezoek meer dan waard. Loop door de smalle straatjes van het dorpje en waan je eeuwen terug in de tijd. Ga lunchen bij de wijnbar en restaurant Enoteca di Avise bij het te bezoeken Castello dei Signori. Grootvader is wijnmaker en zijn kleindochter bedient in het restaurant. Kies een van de lokale specialiteiten zoals de Seupa à la Vapelenentse, een stevige soep met als belangrijkste ingrediënten Fontina kaas, savooiekool, brood en kaneel. Je kunt deze soep vergelijken met een Franse uiensoep. Of de nog voedzamer Seupetta di Cogne die naast de Fontina kaas ook brood, risottorijst, nootmuskaat en gesmolten boter bevat. De soep wordt gloeiend heet opgediend. Drink er een glas rode wijn van het huis bij.

 

Forte di Bard, stukje geschiedenis

Vanaf de snelweg zie je het fort in de verte al liggen. Het ligt hoog boven het kleine middeleeuwse miniplaatsje Bard (75 inwoners). Gebouwd tegen de rotsen ziet het er indrukwekkend uit. Het is mogelijk om via een wandelroute naar boven te lopen, maar het is net zo spectaculair om met de snelle glazen lift helemaal naar boven te gaan. Hier kun je genieten van het mooie uitzicht op de vallei om vervolgens verdieping naar verdieping weer te dalen. Trek voor een bezoek aan het fort minimaal een halve dag uit, maar een hele dag verveelt ook niet. Bezoek de vaste (over het ontstaan en de geschiedenis van het fort) en de wisselende exposities en sla zeker het Museum van de Alpen niet over. Hier wordt elk aspect van het leven in de Alpen op een boeiende manier verteld en zichtbaar gemaakt. Loop nog even door het plaatsje Bard, eet een ijsje of eet een hapje bij een van de vele restaurants. Wil je weten hoe het voelt om in een fort te leven? Er zijn twee hotelkamers beschikbaar. Wel vroeg boeken!

Aostadal, culinair

De keuken in Aosta en het Aostadal is een eerlijke keuken met voornamelijk producten uit de streek. Elke boer in het dal heeft zijn eigen koeien, wat schapen of geiten, een veldje aardappelen, een stuk grond met tarwe of rogge, een kleine wijngaard en wat fruitbomen.  Alle melk en kaas, vlees en worsten, fruit, honing, kastanjes, walnoten, aardappelen, bessen, kruiden en groenten komt uit de directe omgeving. De wijn komt van de hoogst gelegen wijngaarden van Europa.
Bekende kazen zijn de Fontina, de Valle d’Aosta Fromadzo, de Toma di Gressoney, halfhard, met een rode of grijsbruine korst en strogeel zuivel en diverse geitenkazen. Bekend is het lard d’Arnad, een spek dat, net als ons katenspek, wordt gegeten op roggebrood.

De jambon de Bosses wordt gekruid en gedroogd in het laatste bergdorpje voor de Zwitserse grens. De ham wordt na het kruiden, gedroogd op circa 1600 meter hoogte, precies daar waar de bergwind richting dal waait. De kruiden, specerijen uit de omgeving en de manier van drogen geven de rauwe ham zijn specifieke smaak.

Naast appels is het Aostadal beroemd om zijn kastanjes. Gepoft, als puree, als soep of saus, als meel in gebak, in siropen en in de grappa. Het verhaal gaat dat veel inwoners uit het Aostadal in moeilijke tijden overleefden door het eten van kastanjes vaak in combinatie met walnoten en honing uit de streek.

Wijnen uit Valle d’Aosta

De diversiteit aan druivenrassen in het Valle d’Aosta is te danken aan eeuwenlang experimenteren en selecteren waar elk ras het beste tot zijn recht komt. De wijngaarden liggen bijna allemaal tegen of op een rotsachtige berghelling. Overdag heeft de zon volop kans de aarde op te warmen, ’s nachts koelt het flink af, zodat de druiven met grote temperatuurverschillen te maken hebben. Dit geeft, samen met de mineraalrijke bodem, krachtige wijnen met veel fruit.

Proef als het het enigszins kan, de DOC (Denominazione di Origine Controllata), wijnen met een gecontroleerde herkomstbenaming, vergelijkbaar met de AOC wijnen in Frankrijk. Bekend zijn de wijnen uit de streek Donnas (de bergbroer van de Barolo), de Chambave, een typische lichte wijn uit de streek, zowel rood als wit, en de door liefhebbers zeer gewaardeerde dessertwijn van de Chambave Moscato, de Passito.

Het wijngoed Ermes Pavese in Morgex is leuk om te bezoeken. Wel even een afspraak maken, dan laat de wijnmaker graag zijn wijnen proeven. Hij is extra trots op zijn op hout gerijpte Nathan (genoemd naar zijn zoon) en zijn dessertwijn Nineve (naar zijn dochter). De wijngaarden van Pavese liggen iets verderop aan de voet van de Monte Bianco.

Meer Aostadal

Aosta en het Aostadal zal ook de wandelliefhebbers bekoren. Zij kunnen hun hart ook ophalen in het ruim 70.000 hectare grote nationaal park Gran Paradiso of  op een van de vele routes rondom de Mont Blanc, Monte Rosa of Monte Cervino. Het is gewoon overal ongelooflijk mooi en de moeite meer dan waard.

Lees ook het artikel Culinair genieten in het Aostadal van de hand van Sonja.

Bekijk ook onze culinaire reizen naar Italië. Wij maken de reizen graag voor u op maat.

Gerelateerde reizen

Bel of mail mij terug