070-3223066 (Nederlandnl) 078-353100 (Belgiëbe) Nieuwsbrief
Lees meer over het reizen in corona tijd

Paradijselijk Tivoli als dagtrip vanuit Rome

Op slechts 25 kilometer van Rome is op een heuvel in de Sabijnse bergen een waar paradijs te vinden. Wil je even ontvluchten uit de hectische drukte of zomerse hitte van de Italiaanse hoofdstad, dan is Tivoli dé place to be. Lommerijke tuinen waar klaterende fonteinen en ruisende bomen voor rustgevende achtergrondmuziek zorgen, liggen er op je te wachten. Het is een ideale stop tijdens een rondreis Italië.

En niet alleen de renaissancistische tuinen zijn een lust voor het oog. De bouwwerken waar ze bij horen zijn evengoed een fantastisch voorbeeld van de elegante cultuur van de Italiaanse renaissance. Tivoli vormde ook al in de Romeinse tijd – toen het nog Tibur heette – de plek waar machtige Romeinen hun buitenhuizen bouwden. Hier was volop fris water uit de Aniene-rivier beschikbaar, genoot men van de geneeskrachtige werking van de diverse zwavelhoudende bronnen en van de schitterende groene omgeving.

Als je tijdens je rondreis door Italië besluit tot het maken van een dagtrip naar Tivoli, neem dan zeker een bezoek aan Villa d’Este, Villa Hadrianus, Villa Gregoriana mee in je planning. Trek er wel een hele dag voor uit.

Villa d’Este
Dit fraaie paleis bovenop een heuvel met tuinen die bol staan van de vervallen fonteinen, sierbassins, grotten, beelden, watervallen en baden is een uniek voorbeeld van de Italiaanse zestiende eeuwse tuin. Via mooi aangelegde paden, steile terrassen en uitkijkpunten met adembenemende uitzichten is een goede indruk te krijgen van de pracht en praal. De villa in Tivoli werd gebouwd door de Napolitaanse architect Pirro Ligorio in opdracht van de in ongenade geraakte kardinaal Oppolito d’Este, zoon van Lucrezia Borgia. Toen hij niet tot Paus werd gekozen, gaf hij als troost al zijn geld uit om dit weelderige lustoord te bouwen. Ondanks de deels vergane staat waarin de gebouwen en bouwwerken zich nu bevinden is nog goed te zien in welke frivole luxe de leden van de katholieke kerk zich wentelden. In de villa is een museum van oude boeken te bezoeken en gedurende het jaar worden er verschillende exposities gehouden. Sla ook de decoraties die binnen werden aangebracht door de kunstschilder Livio Agresti niet over. De tuinen zijn vooral aan het einde van de dag van ongekende schoonheid wanneer het gouden namiddagzon het water van de fonteinen verlicht en een fraai contrast vormt met het diepe groen en de zandkleurige en marmeren bouwwerken.

Villa Adriana
Villa Adriana geldt als een van de grootste en indrukwekkendste gebouwencomplexen die in de hoogtijdagen van het Romeinse Rijk zijn gebouwd. Het spectaculaire complex in Tivoli, dat eerder een stad op zich is en ruim 120 hectaren omvat, werd in de tweede eeuw door keizer Hadrianus aangelegd. Hij liet er zoveel componenten inbrengen van al zijn reizen, dat er een ongekende combinatie van stijlen is te bewonderen. Dat Hadrianus een fervent liefhebber was van kunst en architectuur is er goed terug te zien. Het complex ligt in een weelderige groene vallei vol met grotten, vijvers, fonteinen, watervallen en zwembaden. De gebouwen van de villa zelf bevatten thermen, Latijnse en Griekse bibliotheken, mozaïek vloeren, altaren, sportzalen, theaters, personeelsvertrekken en natuurlijk de verblijven voor Hadrianus zelf. Hij zou zich hier, op de vlucht voor zijn vrouw, hebben teruggetrokken met zijn met zijn geliefde Antonius.

Villa Gregoriana
Na de overstromingen van 1826 liet Paus Gregorius de XVI Villa Gregoriana aan de voet van de akropolis aanleggen om de rivierbedding te herstructureren en vrij te houden van woningen in Tivoli om toekomstige rampen te voorkomen. Op slechts vijftien minuten loopafstand van Villa d’Este ben je er. Feitelijk was het meer een tuin- of parkcomplex dan dat de nadruk er lag op gebouwen. Op deze plek voert het water de rivier de Aniene door een nauw ravijn, waar ooit vier watervallen waren. Hiervan zijn er twee overgebleven. Bij de Grote Waterval klettert het water met grote vaart over de grillig gevormde met lommerijk groen behangen rotsen circa honderd meter naar beneden. Het geheel van watervallen, ruïnes, grotten en bos doet sprookjesachtig en betoverend aan. Bovenop de akropolis zijn de resten te zien van de tempel van Vesta uit de eerste eeuw voor Christus die als voorbeeld diende voor talloze andere bouwwerken in de Romeinse tijd.

Eten en drinken in Tivoli
In Tivoli zelf is het goed toeven, zij het dat het door de aanwezige Romeinse pracht wat toeristisch is. De oorsprong van dit stadje in het hart van de regio Lazio zou zelfs ouder zijn dan die van Rome. Heb je na alle villa’s nog tijd over, bezoek dan ook de tempel van Sybil (ook tempel van Vesta) en de kerk van San Biagio, de kerk San Silvester, de kerk San Francesco of de Kathedraal van San Lorenzo. Aan restaurants en bars om in andere dan slechts visuele geneugten te voorzien geen gebrek. Zo is Osteria La Briciola een echte aanrader met een kleine kaart en een zeer goede service in een mooie inrichting. Ben je dol op de echte Italiaanse panini’s, schuif dan aan bij Da Pippo, vooral ook om te zien hoe ze praktisch voor je neus in elkaar worden getoverd. Vlakbij de ingang van Villa d’Este ligt de Luagnolo Risto Wine Bar. Een kleine en rustige eetgelegenheid waar je kunt genieten van authentieke streekgerechten die in opvallend grote porties worden opgediend.

Bel of mail mij terug