070-3223066 (Nederlandnl) 078-353100 (Belgiëbe) Nieuwsbrief
  • 13 dagen
  • Vanaf Amsterdam
  • Incl. huurauto
  • Accommodaties geregeld
  • vanaf € 1290,- per persoon
Prijzen en aanvragen

Toscane, Umbrië en de Marken

Deze rondreis Toscane Umbrië en Marken comfort biedt een keur aan onderwerpen: kunst, cultuur, terug naar de Romeinen, het boerenleven en trendy badplaatsen. Het landschap is schitterend glooiend, de dorpjes zijn op de heuveltoppen gebouwd en door de eeuwen heen erg goed bewaard gebleven, verspreid over drie fascinerende streken: Toscana, Umbrië en de Marken. Het platteland is van wijnmakers, boeren en de ouderen, terwijl de jongeren de steden en kuststreken hebben opgezocht. De openbare stranden aan de Adriatische kust zijn niet altijd schoon.

De grote badplaatsen bieden een bruisend nachtleven met vele restaurants en barretjes, die absoluut van deze tijd is. De kustlijn is 180 kilometer en bij diverse bagni kunt u gerust een strandbedje huren tussen de Italiaanse families. Neemt u ook nog een kijkje over de grens in San Marino? Deze dwergstaat is volledig omringd door Italië en perfect voor een dagtrip, kijk voor meer informatie over San Marino op deze website.

Rondreis Toscane Umbrië en Marken, Comfort

Alle rondreizen door Italië bieden wij aan in drie categorieën: luxe, comfort en authentiek. Dit is de authentiek versie, kijkt u ook eens naar de comfort variant van deze rondreis. In alle gevallen gaat het om sfeervolle en bijzondere accommodaties, zoals villa’s, voormalige landhuizen, boerderijen en B&B’s. Staat uw categorie er niet bij? Vraag het aan!

Bekijk ook onze andere culinaire of andere rondreizen door Italië.

Rondreis

Nr Dagen Plaats Hotel Nachten
1 1-3 San Casciano Val di Pesa Villa Il Poggiale 2
2 3-5 Arezzo Badia di Pomaio 2
3 5-7 Asissi Castello di Petrata 2
4 7-9 Todi Bramante 2
5 9-11 Ascoli Piceno Palazzo Guiderocchi 2
6 11-13 San Marino, Riccione Tiffany’s 2

San Casciano Val di Pesa

We starten deze reis in Florence waar u arriveert per auto of per vliegtuig. We hebben slechts 2 dagen om de stad en de omgeving te verkennen. Een uitdaging! Wat moet u absoluut gedaan en gezien hebben? De Duomo, Ponte Vecchio, Palazzo Pitti, Piazza della Signoria, Palazzo Vecchio, het gemeentehuis van Firenze en natuurlijk het belangrijkste kunstmuseum van Italië, Uffizi. Belangrijke tip is het aanschaffen van de Firenze kaart voor circa € 50, hiermee heeft u drie dagen gratis toegang tot alle musea, tentoonstellingen en monumenten. Bovendien is onbeperkt toegang tot openbaar vervoer inbegrepen en vermijdt u de soms eindeloze rijen. Een kind tot 18 jaar mag gratis mee.

Uitblazen kan in de Boboli-tuinen. Deze tuinen zijn speciaal aangelegd voor de familia de Medici’, die drie eeuwen Florence bestuurde volgens Renaissance principes: geometrisch gesnoeide buxushagen afgewisseld met wildere bosjes steeneiken. Dit staat voor het contrast tussen cultuur en natuur. De vele fonteinen en aangelegde waterpartijen zorgen voor een aangename verkoeling. Ook een bezoek aan het Piazzale Michelangelo aan de Oltrarno (andere kant van de rivier de Arno) is de moeite waard. Niet alleen kunt u daar gratis de auto parkeren, maar ook hebt u een spectaculair uitzicht over de stad.

Vergeet niet voordat u de stad verlaat het beeld van het bronzen wilde zwijntje over zijn snuit te aaien op de mercato della Paglia onder de Loggia del Porcellino. Er wordt gezegd dat u, als u dit doet, zeker een keer terugkomt. Overigens kunt u hier ook mooie, modieuze en klassieke leren tassen kopen tegen een betaalbare prijs. Wel altijd afdingen! U overnacht in de omgeving van Florence.

1 Villa Il Poggiale

Arezzo

We rijden door naar wat wel het mooiste gebied van Toscane wordt genoemd. Voor het aanvullen van de sieradencollectie stoppen we in Arezzo. Elke eerste zaterdag en zondag van de maand wordt hier op de licht hellende Piazza Grande een antiekmarkt gehouden. Echt goedkoop is het niet maar de sfeer is geweldig. De stad, bekend van haar San Francesco fresco’s en bloeiende sieradenindustrie, is een bedevaartsoord voor kunst- en sieradenliefhebbers. De fresco’s in de kerk zijn erg mooi van kleur en verbeelden ‘de ware kruisiging van Christus’. De sieraden zijn met name heilige medaillons en gouden trouwringen. De bijnaam van de stad is dan ook La città d’oro .

De geschiedenis loopt van de Etruskische en Romeinse tijd en de middeleeuwen naar het heden. Het middeleeuwse stadsbeeld is enigszins aangetast door de herstelwerkzaamheden na de tweede wereldoorlog. Veel kleine, smalle straatjes verdwenen en maakten plaats voor brede lanen. Maar op vele plaatsen ademt het stadje toch nog steeds de middeleeuwse sfeer. Scenes uit de aangrijpende film ‘La vita è bella’ van Roberto Benigni zijn hier opgenomen. U verblijft in San Casciano Val di Pesa.

2 Badia di Pomaio

Asissi

Dwars door het boerenland en door de Tibervallei bereiken we Assisi. Sneller is de weg langs Lago Trasimeno en Perugia maar dan missen we de zwarte truffel. Na een interessante autorit naar Assisi zijn we even helemaal terug in de tijd van de Romeinen. Auto’s hadden ze toen ook niet, dus die parkeren we onderaan de heuvel op de grote parkeerplaats. We moeten in de stad van de ‘met-vogels-pratende’ heilige Franciscus van Assisi uiteraard zijn basiliek bezoeken. De donkere onderkerk met lage, Romaanse gewelven werd in de 13e eeuw uitgebreid met zijkapellen om de grote stroom pelgrims – die u nog steeds zult tegenkomen – te kunnen ontvangen. Via een trapje daalt u af naar de crypte waar Franciscus begraven ligt. De bovenkerk is heel licht. Beide kerken zijn met prachtige fresco’s versierd waaronder taferelen uit het leven van Franciscus door Giotto.

In 1997 werd de basiliek zwaar getroffen door een aardbeving. Aangezien er een pauselijk bezoek gepland stond in 2000 is er hard gewerkt en veel geld gestoken in de restauratie. Dit is zo goed gelukt dat het lijkt alsof de kerk gisteren gebouwd is. Perugia, de hoofdstad van Umbrië, lijkt op een reusachtig arendsnest. De stad kent ook een groot ondergronds stratennetwerk. Interessant om even met de roltrap naar af te dalen.

Lekker in de buitenlucht wandelen we via de ontelbare kleine trapjes omhoog naar Piazza Matteotti waar u wel een cappuccino met Baci (een lokaal chocoladesnoepje) verdiend heeft. De Piazza rust op een gedeeltelijk Etruskische onderbouw. Via een gang bij nr.18 komt u op een terras waar u een geweldig uitzicht heeft over de omgeving en de Etruskische muren. Bovendien kunt u shoppen bij de grote hoeveelheid hippiewinkeltjes. Hier zie je duidelijk hoe hoog en hoe oud de fundamenten zijn waarop Perugia gebouwd is. Vandaag de dag een moderne studentenstad. Gek eigenlijk. U verblijft in Assisi.

3 Castello di Petrata

Todi

In het zuiden van Umbrië liggen de pauselijke wijnvelden. Een bezoek aan Orvieto mag dan ook niet ontbreken. De stad is gebouwd op een 300 meter hoge rots van vulkanisch tufsteen. De Duomo is 100 procent pure Italiaanse gotiek, fresco’s, mozaïeken, beelden, pilaren, rozenvensters en schitterend versierde bronzen deuren. Waanzinnig. Even zo bijzonder is de waterput. De ingang ligt naast de Fortezza.

De put werd aangelegd in opdracht van Paus Clemens VII naar het voorbeeld van een Romeins bordeel! De put heeft van elkaar gescheiden wenteltrappen. Langs de ene klommen de ezels omhoog langs de anderen naar beneden. Het is 63 meter diep en heeft een doorsnee van 13 meter en nu betreden vele toeristen de catacomben van de put. Na het slenteren langs de vestingmuren en door de steegjes van het historische centrum kan een heerlijk glas Orvieto Classico niet ontbreken. Wij nemen wel de droge versie, hiermee wijken we af van de pauselijke voorkeur. U verblijft in de omgeving van Spoleto.

4 Bramante

Ascoli Piceno

Van het kleine wonderschone Umbrië vertrekken we in oostelijke richting naar de Marken. Het landschap verandert niet drastisch. Dezelfde ongereptheid, glooien en groen kenmerken dit nog onbekende stukje Italië. De plaatsjes Urbino en Ascoli Piceno zijn echt wonderschoon. Daarnaast lijken de grotten van Grotte di Frasassi op zo’n 60 km landinwaarts achter Ancona het toeristische knooppunt van de Marken. Het is een labyrint van zalen en zuilen ontstaan van stalagmieten en stalactieten. Heel bijzonder.

Op naar Urbino. Een derde van de inwoners van het universiteitsstadje bestaat uit studenten. In de zomer worden er taalcursussen gegeven. De stad dankt zijn ontwikkeling aan de hertog van Montefeltro, die regeerde in de 15e eeuw. Naast rijk was de man een groot kunstliefhebber. Het Palazzo Ducale illustreert de artistieke en intellectuele idealen van de Renaissance. De hertog deed een beroep op alle beroemde kunstenaars en architecten uit die tijd. De façade met de verschillende boven elkaar liggende loggia’s deed lang dienst als monumentale ingang van de stad. In Ascoli wordt het oude centrum gevormd door de Piazza del Popolo, een groot openlucht café. Op dit plein, aan de voet van de San Francesco kerk, speelt het hele leven zich af. Naast grote terrassen en restaurantjes vind u hier de lokale hippe clubs. U verblijft in Ascoli Piceno.

5 Palazzo Guiderocchi

San Marino, Riccione

Via de havenstad Ancona, waar de meeste boten naar Griekenland vertrekken, rijden we 180 kilometer langs de kust. De overgang is groot. Van het haast verlaten binnenland komen we langs drukke lange zandstranden. Het leukste stukje kust ligt bij het rotsachtige schiereiland Conero . De hoge kliffen vormen een natuurlijke onderbreking van de lange zandstranden. Bovendien zorgen de pijnbossen voor een aangename verkoeling en de lage mediterrane begroeiing verspreid een heerlijke geur. In San Marino gaan we lekker taxfree shoppen. Het blijft bijzonder zo’n aparte republiek in bijna het centrum van Italië met zijn eigen muntsoort en voetbalteam. Heerlijk even bijkleuren!

U verblijft in Riccione.

6 Tiffany’s

Villa Il Poggiale

Bij aankomst in Villa Il Poggiale valt direct de charme van deze historische en elegante villa op. Er wordt alles aan gedaan om u zich hier direct als thuis te laten voelen. In het zorgvuldig gerestaureerde landhuis vindt u legendarische Italiaanse gastvrijheid. De villa biedt B&B accommodatie, ideaal voor diegenen die willen ontspannen op het rustige Toscaanse platteland en genieten van ...

Dag 1-3
Bekijk hotel

Badia di Pomaio

Badia di Pomaio ligt in de glooiende heuvels van Toscane niet ver van Arezzo (5km). De voormalige abdij, in 1645 gebouwd, is in authentieke stijl gerestaureerd en is vandaag de dag een landelijk hotel. De stenen gewelven, houten plafonds, terracotta vloeren en een antieke inrichting zorgen er voor dat het historische karakter op een fraaie manier is behouden. In Arezzo vindt u o.a. ...

Dag 3-5
Bekijk hotel

Castello di Petrata

Savoir vivre op z'n Italiaans in dit Italiaanse kasteelhotel. Dit fort dateert uit de 14e eeuw, direct ernaast staat een kapel. Het hotel is zorgvuldig gerestaureerd maar met behoud van de originele details. Castello di Petrata is gebouwd op een heuvel vanwaar u uitkijkt op de middeleeuwse stad Assisi. Tijdig boeken zeer aanbevolen want er zijn slechts 23 kam...

Dag 5-7
Bekijk hotel

Bramante

Het landelijke hotel Bramante (4*) ligt aan de voet van de heuvel in Todi, Umbrië. Gerund door de familie Montori, staat het bekend om de gastvrijheid en goede service. Het hotel was oorspronkelijk een 12e eeuws klooster, De terracotta vloeren en klassieke inrichting ademen nog die sfeer. Het middeleeuwse Piazza del Popolo, Palazzo dei Priori, Palazzo del Capitano, Chiesa Santa Maria del...

Dag 7-9
Bekijk hotel

Palazzo Guiderocchi

Het middeleeuwse Palazzo Guiderocchi ligt in Ascoli Piceno, nabij het prachtige Piazza del Popolo en Piazza Arringo. Het restaurant ‘Rua dei Notari’ wordt alom geprezen. Hier worden de typische gerechten van Ascoli Piceno op een nieuwe, creatieve manier bereid. Het hotel is een voormalig paleis uit de vijftiende eeuw en sinds de middeleeuwen en renaissance vrijwel onveranderd...

Dag 9-11
Bekijk hotel

Tiffany’s

Tiffany’s is een modern hotel aan de Adriatische kust in Riccione. Hoffelijkheid, gastvrijheid en professionaliteit zijn de speerpunten van het hotel. Tiffany’s ligt direct aan de boulevard van het strand in Riccione. Op steenworp afstand vindt u de Viale Ceccherini, populair om haar modieuze kledingwinkels.

Faciliteiten
Tiffany's beschikt over (24-uurs...

Dag 11-13
Bekijk hotel

Toscane, Umbrië en de Marken

Bel of mail mij terug