070-3223066 (Nederlandnl) 078-353100 (Belgiëbe) Nieuwsbrief
  • 15 dagen
  • Vanaf Amsterdam
  • Incl. huurauto
  • Accommodaties geregeld
  • vanaf € 1580,- per persoon
Prijzen en aanvragen

Sicilië & de Eolische eilanden: betoverend Italië

Heeft u op Sicilië nog niet helemaal het eilandgevoel te pakken? Dan is deze combinatie ideaal. Op het vulkanische Lipari, wat maar liefst 12 vulkaan toppen telt,  lijkt het alsof u een verlenging Hawaii hebt bijgeboekt. Strak blauw water, ruige kusten en witte zandstranden omgeven door kleurrijke vissen. De snorkelset zeker meenemen dus, met deze Rondreis Sicilië en de Eolische eilanden comofort. U verblijf in goede, speciaal geselecteerde hotels met ‘ambiance’.

Eolische eilanden

De Eolische eilanden werden gebruikt als verbanningsoord. Nu genieten duikende Italië liefhebbers van deze vulkanische parel ten noorden van Sicilië. De combinatie met de eeuwenoude Griekse beschaving, fantastische wijnen, spannende maffia verhalen en afwisselende architectuur is magisch. Onder meer om deze redenen zijn de twaalf Eolische eilanden samen gegroepeerd en opgenomen op de UNESCO werelderfgoedlijst.

Rondreis Sicilië en Eolische eilanden, comfort

Alle rondreizen door Italië bieden wij aan in drie categorieën: luxe, comfort en authentiek. In alle gevallen gaat het om sfeervolle en bijzondere accommodaties, zoals villa’s, voormalige landhuizen, boerderijen en B&B’s. Dit is de comfort versie van de rondreis Sicilië en de Eolische eilanden. Kijkt u bijvoorbeeld ook een naar de luxe versie van deze reis.

Net als al onze reizen is ook deze rondreis geheel aan te passen aan uw wensen.

Bekijk ook de vele andere rondreizen Itallië.

Rondreis

Nr Dagen Plaats Hotel Nachten
1 1-3 Palermo Grand Hotel et des Palmes 2
2 3-5 Agrigento Della Valle 2
3 5-7 Syracuse Borgo Pantano 2
4 7-9 Taormina Atahotel Capotaormina 2
5 9-13 Lipari, Eolische Eilanden Bougainville 4
6 13-15 Cefalu, Sicilië Alberi del Paradiso 2

Palermo

In nog geen drie uur vliegt u rechtstreeks naar Palermo. De hoofdstad van Sicilië is een samenraapsel van culturen en mensen. De stad werd ontworpen door Ziz (Bloem). De man uit, wat wij nu Libanon noemen, viel op de strategische plek en de vruchtbare gronden. De stad was gemaakt om te handelen. Eeuwenlang is dit gedaan door bijvoorbeeld Romeinen, Vikingen, Spanjaarden en Oostenrijkers.

Elke cultuur liet iets achter en toen de stad in de 19e eeuw overspoeld werd door immigranten heerste corruptie en werkeloosheid. De maffia werd terug gedrongen en de monumenten hersteld. In de Catacombe dei Cappuccini liggen mummies in zeer goede conditie en de kathedraal is een prachtig Arabisch eerbetoon. Alhoewel smaken verschillen zou ik aanraden om na alle indrukken uit te waaien bij Capo Gallo waar u lekker op de rotsen kunt zonnebaden en er talrijke vissen zijn te bewonderen. Wilt u nog verder doorreizen dan reist u naar Castellammare del Golfo, een idyllisch plaatsje aan de westkust van Sicilië. U overnacht in Palermo.

1 Grand Hotel et des Palmes

Agrigento

In het zuiden van Sicilië vinden we Agrigento. Hier is de Griekse beschaving nog het meest voelbaar met schitterende ruïnes van huizen, tempels en pilaren die vier de wind trotseren. De vallei der tempels, overblijfselen van de stad Akragras is echt het bezoeken waard. Het hoofd van geblinddoekte Eros, de oude amfitheaters met uitzicht over de eindeloze zee, de wind door uw haren en de klauterende toeristen…het is een indrukwekkend geheel. Veel beelden zijn later in het decor geplaatst door kunstenaars en complementeren de attractie.

Aan de kust nodigen de witte steile wanden die kaarsrecht in de zee verdwijnen en de gele zandstranden ons uit voor een stevige wandeling. Hebben we in Griekenland ooit zo’n bloemenpracht gecombineerd gezien met archeologische vondsten? In Agrigento zelf is het duidelijk. We bevinden ons in Italië, de nauwe straatjes en gebouwen in weelderige Renaissance bouwstijl zijn zo kenmerkend. Vanaf de Middellandse Zee komen grote cruiseschepen de haven binnen die op circa 3 kilometer van het centrum ligt. U verblijft in Agrigento.

2 Della Valle

Syracuse

Na een indrukwekkende rit langs de zuidelijkste kust van Italie rijden we via Avola door naar Syracuse. Avolo kennen we van de gelijknamige rode druif en wijn Nero d’Avolo die in deze streek wordt verbouwd. Net als de Masala wijn, een van de bekendere wijnen van Sicilië. Hier vinden we ook de enige zandstranden van de oostkust en kleine wijnboerderijen waar u kunt wijnproeven.

Syracuse heeft een naamgenoot in Amerika, in de staat New York. Wellicht daardoor is het aantal Amerikanen hier dan ook opvallend. De stad bestaat uit twee gedeelten. De stad wordt door water en een brug gescheiden. Het oude Syracuse omvat de stadskern Ortygia, gesticht door de Grieken uit Korinthië in de 8e eeuw voor Christus. Door Cicero ooit beschreven als ‘de allergrootste Griekse stad en allermooiste van allemaal’. Of het nu nog steeds de mooiste stad van Sicilië is? Oordeelt u zelf. De nauwe straatjes komen altijd uit bij de zee en vanaf de vestingmuur heeft u een prachtig uitzicht. Voor het koninklijk paleis bevindt zich de oude waterput en de boulevard. Archimedes riep hier voor het eerst ‘Eureka’ toen hij bezig was om voor Koning Hiero II de gouden kroon te verdedigen. Bij het centrale plein bevindt zich de kathedraal, een perfecte plek voor een drankje op een terras. Bij de wandeling over de stadsmuur komt u langs het fort en kunt u naast Italiaanse families aanschuiven op het zwevende zonneterras.

Buiten het moderne deel van de stad vinden we overblijfselen uit de Griekse en Romeinse tijd. De Necropolis van Pantalica bevat meer dan 5.000 rotsgraven in de buurt van open steengroeven, de meeste dateren uit de 13e tot 7e eeuw voor Christus. In dit gebied bevinden zich ook overblijfselen uit het Byzantijnse tijdperk, zoals de fundamenten van de Anaktoron (Prinselijk paleis). U verblijft in Syracuse.

3 Borgo Pantano

Taormina

Via de miljoenenstad Catania rijden wij direct door Aci Castello en Aci Trezza. In Aci Castello drinken we, met uitzicht op de karakteristieke rots en de vele houten solariums, een cappuccino. We zien de politie steeds op scooters voorbij tuffen maar zien nergens een parkeerautomaat. Het is maar een korte stop dus we zijn burgerlijk ongehoorzaam en parkeren onze wagen snel langs de straat. We zitten net lekker als er een scooter stopt en de man een indrukwekkende bon uit begint te schrijven. Toch even snel kijken of we dit nog kunnen herstellen in ons beste Italiaans. Met wilde gebaren geloven we onze oren niet. Tegen betaling van € 1 ontkomen we aan de bekeuring! Was dit in Nederland nog maar zo. De agent neemt tevreden plaats achter ons op het terras.

We hebben gehoord dat we de beste vis kunnen eten in Aci Trezza. We worden niet teleurgesteld! Alles vers, echt heerlijk, een echte aanrader. Op naar Taormina. Rijden via de vruchtbare Etna of rechtstreeks? Wilt u de Etna bezoeken dan is warme kleding aanbevolen. Op de top van de vulkaan kunt u kiezen voor een aantal dure excursies om in de krater te kijken. Gelukszoekers die zelf willen lopen, zijn uren bezig en de tocht is stijl en over de zwarte lavastenen glijdt u snel uit.

Indrukwekkend om te zien, is hoe wetenschappers erin slaagden het lava te keren en Sicilië te redden van een grote ramp. Vanaf de tolweg zien we hoog boven op de berg de filmische stad Taormina al liggen. We rijden de berg omhoog en na enkele haarspeld bochten parkeren we de auto in de grote garages. Overal op Sicilië hebben we platgebrande huizen gezien en armoede. Maar niet in Toarmina. Wel zien we strakke designer winkels, bioscopen, kunstateliers, schone straatjes en een keur aan luxe restaurants. Deze plaats heeft gefigureerd in talloze films en wij vermoeden vele inwoners en bezoekers ook. Isola Bella en de stranden bereiken we via de berglift. Wat een goddelijke plek. U verblijft in Taormina.

4 Atahotel Capotaormina

Lipari, Eolische Eilanden

Via de grote havenstad Messina, die de belangrijkste verbinding vormt met het vaste land, rijden we langs de kilometerslange boulevard met privé-stranden. In Milazzo nemen we de snelle vleugelboot naar Lipari, het grootste eiland van de Eolische eilanden. De archipel bestaat uit 7 vulkanische eilanden waarvan alleen Stromboli een nog werkende vulkaan heeft.

Wij verblijven op het eiland waar de plaatsen lezen als het menu van een pizzeria. Voorbeelden zijn Quattropani. Acquacalda, Porticello en Pormiciazzo. Het eiland heeft 12 vulkanische toppen, vele wijngaarden en bijzonder goede wijnen. De witte druif Carricante en de blauwe druif Nerello Mascarese die goed gedijen op de vulkanische grond, leveren Bourgogne achtige wijnen af. De kust is ruig. Vanaf het parelwitte strand snorkelen we door het helder water, betoverd door enorme scholen met vissen in talloze soorten, maten en kleuren.

Bij Marina Corta blazen we uit op een van de vele terrassen met een goed glas wijn of prosecco en uitzicht op de haven. We beklimmen de Monte Guardia vanuit Pianoconte. Wat een uitzicht. Dan te bedenken dat de meeste mensen die hier terecht kwamen, verbannen werden door de Romeinen of Mussolini. Genietend in een chique visrestaurant vinden we deze reis helemaal top. U verblijft in Lipari.

5 Bougainville

Cefalu, Sicilië

Per boot keren we terug naar de kust voor een laatste stop in het pittoreske plaatsje Cefalù. Centraal gelegen in het noorden van Sicilië aan de voet de rotsachtige kaap, uitstekend als een soort hoed ligt Cefalù. De Normandische koning Ruggero II bouwde hier in 1131 een kathedraal in Romaans-Siciliaanse stijl. De stad heeft Romaanse warm waterbaden die druk worden bezocht. De weelderige beelden in het centrum omgeven door prachtige stranden zijn al eeuwen een trekpleister. Een waardige afsluiting van een schitterende reis. We vliegen vanuit Palermo terug naar huis. Dit grootste eiland van de Middellandse zee is echt heel divers en bijzonder. Ongelofelijk op slechts 3 uur vliegen van Nederland. U verblijft in Cefalù.

6 Alberi del Paradiso

Grand Hotel et des Palmes

Middenin Palermo ligt dit charmante art nouveau hotel dat eind 19e eeuw is gebouwd. Met een mix van marmeren vloeren, antiek meubelair, fijne stoffen en moderne technologie zorgt dit 5* hotel dat u zich de koning te rijk voelt. De haven, waar de ferries naar andere eilanden en het onder andere Cagliari en Napels vertrekken en de kathedraal (1,5 km) liggen op loopafstand. Alle attracties in Pa...

Dag 1-3
Bekijk hotel

Della Valle

Dit hotel bevindt zich op een heuvel in het stadscentrum van Agrigento. Naar het station en het commerciële centrum is het slechts 2 minuten rijden. Op 5 minuten rijden naar de tempels, die u vanuit het hotel kunt zien liggen. Direct voor het hotel ligt een halte van het openbaar vervoer, waarmee u alle delen van de stad kunt bereiken. Het dichtstbijzijnde strand is 8 km van het hotel. Dit ho...

Dag 3-5
Bekijk hotel

Borgo Pantano

Vlak buiten Siracusa ligt het 4* Hotel Borgo Pantano. Dit hotel biedt een perfecte mix tussen stad en platteland. Borgo Pantano is ondergebracht in een voormalige boerderij die uit 1861 stamt. Het landgoed staat vol olijven, sinaasappel- en citroenbomen. In 2009 zijn het landgoed en de daarbij horende gebouwen volledig gerenoveerd, waarbij het authentieke agrarische karakter bewaard is gebleven.&n...

Dag 5-7
Bekijk hotel

Atahotel Capotaormina

Op een rots omringd door water is het 4**** resort Atahotel Capotaormina gebouwd. Dit resort biedt u ultieme luxe en comfort. Met een werkelijk verbluffend uitzicht op zowel de Etna als de zee is dit hotel gevestigd op een onvergetelijke locatie. De terrassen van de restaurants bevinden zich deels boven water. Het zwambad is uitgehouwen in de rotsen. In Taormina vindt u vooral in de zomermaan...

Dag 7-9
Bekijk hotel

Bougainville

Het 4* Bougainville Hotel ligt vlakbij het centrum en de jachthaven van Lipari. Lipari is het grootste eiland van de archipel ten noorden van Sicilië. Het pittoreske karakter en de prachtige baai maken dat Lipari meer dan een bezoek waard is. Het hotel heeft een ruime en met zorg aangelegde tuin. Bij de bouw van het hotel is gebruik gemaakt van diverse 'eolische' bouwstijlen. Gro...

Dag 9-13
Bekijk hotel

Alberi del Paradiso

In het noorden van Sicilië ligt het plaatsje Cefalù. In de heuvels vlak buiten dit stadje ligt Alberi del Paradiso, een 4**** hotel gevestigd in een oud herenhuis. Het huis is omring door prachtige tuinen waar een riviertje doorheen stroomt. In dat riviertje zijn ook enkele oude watermolens aan het werk. Het management van het hotel is in handen van de keten Charme e Relax. . In d...

Dag 13-15
Bekijk hotel

Sicilië & de Eolische eilanden: betoverend Italië

Bel of mail mij terug