070-3223066 (Nederlandnl) 078-353100 (Belgiëbe) Nieuwsbrief

Azoren Pico

Het eiland Pico is het op een na grootste eiland van de Azoren. Het eiland is vooral bekend om de indrukwekkende vulkaan Ponta do Pico (in het portugees: Montanha do Pico). Met een hoogte van 2351 meter is het de hoogste berg van de Azoren én tevens ook van Portugal.

In tegenstelling tot het grootste eiland van de Azoren, São Miguel wonen er op Pico maar weinig mensen. Het binnenland is ongerept en wordt gedomineerd door de prachtige en soms ook onherbergzame natuur. De hoofdstad Madalena (7000 inwoners) ligt net zoals alle andere dorpen van Pico aan de kust. Met aankomst met de boot vanaf het nabijgelegen eiland Faial heeft u vanaf de zee een prachtig uitzicht op Madalena met de mooie kerken met daarbij op de achtergrond de imposante vulkaan.

De natuur van Pico

Het landschap op het Azoren eiland Pico wordt gedomineerd door de vulkaan Ponta do Pico. De invloed van deze vulkaan zie je op het hele eiland terug, veel plekken met gestolde lava. Maar ook prachtige groene velden, kleine meertjes en veel bloemen domineren dit eiland. Daarnaast is Pico bekend om de wijnvelden die sinds 2004 op de Unesco werelderfgoedlijst staat. Met oude technieken en stenen van lava zijn hier wijngaarden gebouwd die de wijnranken beschermen tegen de wind, regen en zorgen ervoor dat de ranken ook ‘s nachts niet veel afkoelen.  Dit gebied, ook Zone de Adegas genoemd ligt in het noordwesten van het eiland, niet van van Madalena en is zeer de moeite waard om te bezoeken.

Wandelen op Pico

Net als de andere eiland van de Azoren heeft Pico heeft veel wandelmogelijkheden, van korte en lange routes langs de kust en door het binnenland tot aan de pittige beklimming van de Ponta do Pico. Er zijn 14 wandelroutes uitgezet, variërend in lengte van 2 tot meer dan 22 kilometer. Een aanrader is de Caminho das Lagoas, een makkelijke wandeling die u in ongeveer 7 uur lopen door het binnenland van Pico langs de vele prachtige meren brengt die het eiland rijk is. Het hoogtepunt is wel het beklimmen van de Ponta do Pico. Dit is een pittige wandeling waarbij het laatste deel ook moet worden geklommen over rotsen en stenen. Bovendien moet er  rekening gehouden worden met de weersomstandigheden, rondom de vulkaan hebben de wind en wolken vrij spel en kan het onaangenaam fris worden. Met de auto kunt u komen tot een hoogte van ruim 1200 meter waar het bezoekerscentrum Casa de Montanha ligt. Vanaf hier start de ongeveer 6 uur durende wandelroute naar de top. Belangrijk om te weten is dat er maar een beperkt aantal wandelaars worden toegelaten en dat registratie bij het bezoekerscentrum een vereiste is. Verder heeft u vanaf het bezoekerscentrum een prachtig uitzicht over de omgeving en bij helder weer zijn ook de dichtbij gelegen Azoren eilanden Faial en São Jorge goed zichtbaar. Door de vele wandelroutes over het eiland is Pico dan ook zeer de moeite waard voor een wandelvakantie.

Op vakantie naar Pico

Om vanaf Nederland op het Azoren eiland Pico te komen kan het beste vanaf Amsterdam het vliegtuig genomen worden naar de luchthavens van São Miguel of Terceira. Vanaf São Miguel is de snelste manier naar Pico te gaan met het vliegtuig, de vluchtduur is ongeveer 45 minuten. Dit geldt ook voor Terceira, het vliegtuig brengt is in minder dan 35 minuten naar Pico. Pico is de ideale uitvalsbasis om de nabijgelegen eiland Faial en São Jorge te bezoeken met de boot. Vanaf Madalena (Pico) vertrekt er meerdere keren per dag een ferry naar Horta op Faial, de ferry doet er ongeveer 30 minuten over. Naar São Jorge vertrekken de boten vanaf Madalena en het dichtbij gelegen Porto de São Roque. Vanaf hier is de vaartijd ongeveer 50 minuten naar de haven van Velas op São Jorge.

Op Pico is er openbaar vervoer, er zijn enkele buslijnen die meerdere keren per dag een vertrek hebben. Wil je de vrijheid hebben en niet afhankelijk zijn van de bustijden dan is de beste optie om een auto te huren. De wegen op Pico zijn in het algemeen in goede staat en zo is het ook mogelijk om op plekken te komen waar dit niet mogelijk is met het openbaar vervoer.

Pico is een prachtige bestemming die u tijdens het eilandhoppen over de Azoren zeker niet moet overslaan. Wij hebben prachtige rondreizen over de Azoren samengesteld waarbij u ook een bezoek aan dit prachtige eiland brengt:

12 dagen 4 eilanden van de Azoren bezoeken

1 week Fly Drive Azoren

Zit u ideale reis er niet bij? Wilt u langer op Pico blijven of liever een andere route? Alles is mogelijk. Wij stellen reizen speciaal op maat naar uw wensen. Neem contact met ons op wij wij regelen de ideale reis over de Azoren voor u.

 

Pico Azoren
Bel of mail mij terug