070-3223066 (Nederlandnl) 078-353100 (Belgiëbe) Nieuwsbrief

Struisvogelplaatsje Oudtshoorn is hoofdstad van de Klein Karoo

Struisvogelplaatsje Oudtshoorn is de hoofdstad van de Kleine Karoo en het centrum van de struisvogelfokkerij. De grootste bloei van deze industrie was vóór WO I. De veren worden op veel beperktere schaal nog steeds gebruikt in de mode en voor plumeaus. Maar Oudtshoorn is bijvoorbeeld het startpunt voor een prachtige tocht door de Swartbergen. Tijdens een rondreis Zuid-Afrika worden hier dan ook vaak twee nachten gepland.

In en rond Oudtshoorn vindt u nog enkele voormalige ‘paleizen’ van ‘verenbaronnen’, uit de bloeiperiode van de struisvogelfokkerij. De beste veren waren in die tijd hun gewicht in goud waard. Twee grote struisvogelboerderijen die rondleidingen verzorgen zijn Highgate en Safari Ostrich Showfarm, enkele kilometers ten westen van Oudtshoorn. Het C.P. Nelmuseum in de Baron van Reedestraat geeft een beeld van de struisvogelindustrie door de tijden heen.

Spectaculaire druipsteengrotten
Ten noorden van Oudtshoorn liggen de Cango druipsteengrotten. Deze zijn de belangrijkste in Afrika en men rekent ze zelfs tot de meest spectaculaire van de wereld. De grotten werden in 1780 ontdekt en in 1991 voor het publiek opengesteld. Tachtig grotten zijn er te bezoeken, die een gezamenlijke lengte hebben van 3 km. Voor de avonturiers is de ‘Chimney’ een spectaculaire verrassing. Op weg naar de grotten ligt de Cango Wildlife Ranch. Van dichtbij kunt u hier onder andere Bengaalse tijgers (komen helemaal niet voor in Afrika), leeuwen en cheeta’s bekijken en in een kooi onder water oog in oog staan met krokodillen. Aan de Baron van Reedestraat ligt één van de beste restaurants van Oudtshoorn, Jemima’s. Bel van te voren om een tafeltje te reserveren.

Swartbergen
Oudtshoorn is ook het startpunt van een prachtige tocht over de Swartbergpas. De onverharde ‘dirt road’ kronkelt naar boven, regelmatig zult u een stop maken om even van het uitzicht te genieten. Aan de andere kant van de pas daalt u weer af naar het charmante plaatsje Prince Albert. Ga daarna niet terug de pas over maar rijdt om het bergmassief heen en via de R62 weer terug naar Oudtshoorn. U zult een geweldige dag hebben.

Door de Kleine Karoo
Maar het meest bijzondere van struisvogelplaatsje Oudtshoorn is vermoedelijk de reis er naar toe, bijvoorbeeld vanaf Robertson en Montagu, over de R62, langs onder meer het portstadje Calitzdorp. Het voortdurende wisselende landschap, de bergen op de achtergrond, de slaperige stadjes onderweg, terwijl je steeds meer struisvogels tegenkomt, op de vlaktes, maar op de weg kan ook. Later door naar de Tuinroute of Addo. Het is een route om van te watertanden.

Lees ook: Door de Kleine Karoo van Robertson naar Oudtshoorn.

 

Gerelateerde reizen

Bel of mail mij terug